Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Δεκ-2020 00:03

  Tο σπίτι στο Σούνιο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μανόλη Καψή


  Η δημοσιοποίηση από πλευράς του Αλέξη Τσίπρα του μισθωτηρίου της βίλας που νοικιάζει στο Σούνιο, έβαλε ένα σχετικό τέλος στην όλη φιλολογία για "τη βίλα των Λεγραινών”, που ναι, ας είμαστε ειλικρινείς, ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη Νέα Δημοκρατία, να απαντήσει στις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη βόλτα Μητσοτάκη στην Πάρνηθα και τη λάθος φωτογραφία χωρίς μάσκα. Σιγά μην έχανε την ευκαιρία.

  Σχετικό τέλος φυσικά, γιατί θα αρχίσει τώρα η φιλολογία για το ύψος του μισθώματος και το αν δικαιολογείται ένα τόσο μικρό μίσθωμα (500 ευρώ) για ένα ακίνητο που βρίσκεται στην κυριολεξία πάνω στο κύμα και μάλιστα σε μια από τις πιο ακριβές περιοχές της Αττικής και άλλα σχετικά. Με χιούμορ, το γραφείο τύπου της ΝΔ υπολόγισε (με τη βοήθεια των χρηστών των social media), ότι αν λάβει κανείς υπόψιν του το ύψος της ανακαίνισης (20.000 ευρώ συν ΦΠΑ) και το ύψος του τιμήματος για τα 3 πρώτα χρόνια (18.000 ευρώ), ο ιδιοκτήτης του ακινήτου- που στο παρελθόν είχε βγει προς πώληση έναντι 1.200.000 ευρώ- πόσο μάλιστα αν υπολογίσουμε και τον υψηλότατο ΕΝΦΙΑ που θα κληθεί να πληρώσει συν τον φόρο, μπαίνει στην κυριολεξία μέσα… από το συμβόλαιο με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή κι αν είναι ευκαιρία, σχολίασε δεικτικά η Πειραιώς.

  Η όλη αντιπαράθεση κινήθηκε στους συνήθεις εμφυλιοπολεμικούς τόνους της κόντρας Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν συνιστά έκπληξη.

  Αυτό που είναι έκπληξη και θετική έκπληξη, είναι η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα. Αν και στο παρελθόν οι διακοπές του στην ίδια περιοχή, παρά τις δημοσιογραφικές πληροφορίες για το μίσθωμα του ακινήτου (που ανήκει σε γνωστό εφοπλιστή) από φίλο-επιχειρηματία του κ. Τσίπρα, είχαν δημιουργήσει πολλές εντυπώσεις, ποτέ δεν θέλησε να δώσει εξηγήσεις και απαντήσεις. Ηρθε μετά και η κρουαζιέρα-δώρο από τη σύζυγο του εφοπλιστή Παναγόπουλου, και το πράγμα έγινε ασήκωτο. Αυτή τη φορά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε απαντήσεις και όσο και αν δημιουργούν δικαιολογημένες απορίες, είναι ασφαλώς μια πρόοδος. Οι οικονομικές δοσοληψίες ενός τέως πρωθυπουργού οφείλουν να είναι διαφανείς και η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα είναι μια αποδοχή ενός αυτονόητου αιτήματος.

  Και η αλήθεια είναι ότι έως ότου η υπόθεση λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, με πολλά από τα ρεπορτάζ να ελέγχονται πάντως για την ακρίβειά τους... η αντίδραση του περιβάλλοντος του τέως πρωθυπουργού ήταν μια άσκηση στη νεφελώδη ανακρίβεια. Η πρώτη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι είναι γνωστό, ότι "εδώ και έξι χρόνια νοικιάζει μια εξοχική κατοικία στη Λαυρεωτική, κοντά στην περιοχή του Σουνίου.” Αφήνοντας να εννοηθεί ότι η βίλα που νοικιάζει ο Αλέξης Τσίπρας, είναι η ίδια για την οποία είχε γίνει ο ντόρος τα προηγούμενα χρόνια. Δεν ήταν αληθές. Αλλο το ένα σπίτι, άλλο το άλλο. Επίσης νεφελώδης ήταν η αναφορά για την ακριβή τοποθεσία του ακινήτου. "Στη Λαυρεωτική κοντά στην περιοχή του Σουνίου” έγραφε η ανακοίνωση. Στο Σούνιο είναι η ακριβής διατύπωση. Αλλά το Λαυρεωτική, το έκανε λίγο πιο αριστερό, πιο λαϊκό.

  Μήπως η όλη φασαρία ήταν μια υπερβολή; Μήπως τα "πετσωμένα” ΜΜΕ -όπως γράφει η Αυγή- υπέκυψαν σε μια αντι-σύριζα καμπάνια που ενορχηστρώθηκε από τη Νέα Δημοκρατία; Μήπως έχει δίκιο η Ντόρα Μπακογιάννη που δήλωσε ότι δεν θα το έβαζε στον δημόσιο διάλογο;

  Η απάντηση είναι όχι. Η προσωπική ζωή και οι διακοπές του Αλέξη Τσίπρα είναι αντικείμενο δημοσιογραφικής έρευνας και κριτικής, στον βαθμό που ο ίδιος προβάλει την προσωπική του ζωή, ως στοιχείο της πολιτικής του ταυτότητας. Αν τα προηγούμενα χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πολιτικός αρχηγός "που ζει στην Κυψέλη”, "γνωρίζει από υποβαθμισμένες περιοχές γιατί ζει στην Κυψέλη” και "ζει στο νοίκι”, είναι προφανές ότι η ανατροπή της εικόνας είναι αντικείμενο πολιτικής κριτικής και στοιχείο της δημοσιογραφικής ύλης. Με ευθύνη του ιδίου.

  Οπως γράφει ο δημοσιογράφος Τάσος Παππάς στην ΕφΣυν " με την υπεροπλία που έχει στην περιοχή της ενημέρωσης [εν. η Δεξιά] προσπάθησε αρκετές φορές να αποδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρός του και ορισμένα επιφανή στελέχη του (sic), δεν είναι αυτό που δηλώνουν πως είναι και δεν μπορούν να υποδύονται τους κήνσορες γιατί έχουν τη φωλιά τους λερωμένη”.

  Δεν θα έλεγα λερωμένη φωλιά, το βρίσκω υπερβολικό, αλλά οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι άλλη η φωλιά στη Κυψέλη και άλλη η φωλιά στο Σούνιο. Αν μη τι άλλο η θέα είναι διαφορετική...Και το τίμημα. Εστω και για 500 ευρώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ