Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Δεκ-2020 00:05

  Σηματωροί 9μήνου: ΔΕΗ, ΤEΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΤΕ και Τιτάν

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Η προαιρετική ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου/9μήνου για τις εισηγμένες, πλην τραπεζών, οδηγεί σε έναν άγραφο κανόνα: όποια εταιρεία δεν πρόκειται να εμφανίσει ικανοποιητικά αποτελέσματα δεν ανακοινώνει καθόλου οικονομικά στοιχεία. Μήπως το Χ.Α. θα πρέπει να ξαναδεί το εν λόγω θέμα μέσα στο πλαίσιο διαφάνειας και έγκαιρης ενημέρωσης των επενδυτών; Όπως σε όλους τους κανόνες, υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις, όπου εταιρείες, σεβόμενες τους επενδυτές, προβαίνουν στην έγκαιρη δημοσιοποίηση οικονομικών στοιχείων παρά το μη ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Μέχρι την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι 20 από τις 25 εισηγμένες εταιρείες που συμμετέχουν στον FTSE Large Cap ανακοίνωσαν οικονομικά αποτελέσματα, ήτοι 80% επί του συνόλου, ελαφρώς αυξημένο από το α’ τρίμηνο, οπότε είχε ανακοινώσει μόλις το 64%. 

  Αξίζει, ωστόσο, να επισημάνουμε ότι το πρόβλημα των δημοσιεύσεων οικονομικών στοιχείων στα μονά τρίμηνα (1ο και 3ο) δεν είναι μόνο ελληνικό. Στη Γερμανία, μετά το σκάνδαλο με την υπόθεση της Wirecard, όπου έγινε σεισμός στο Γερμανικό Χρηματιστήριο, η αρμόδια επιτροπή αποφάσισε, ανάμεσα σε άλλα, από τον Μάρτιο του 2021 όλες οι εταιρείες που απαρτίζουν τον DAX να υποχρεούνται να δημοσιεύουν ελεγμένους, όχι μόνο ετήσιους, αλλά και τριμηνιαίους ισολογισμούς. Μάλιστα η επιτροπή, θέλοντας να δείξει πόσο σημαντικό είναι, αποφάσισε ότι, έπειτα από μια προειδοποίηση 30 ημερών από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου, όποια εταιρεία δεν δημοσιεύσει ισολογισμούς εγκαίρως θα αποβάλλεται από τον δείκτη μέσα σε δύο ημέρες.

  Στην επισκόπηση των οικονομικών αποτελεσμάτων έχουν ληφθεί υπόψη τα επαναλαμβανόμενα μεγέθη, όπου αυτά έχουν δημοσιευθεί. Έτσι, δεν έχει ληφθεί υπόψη η ζημία του Cairos (-1.334 εκατ. ευρώ) που σημείωσε η Eurobank στο εξεταζόμενο εξάμηνο, αλλά τα προσαρμοσμένα κέρδη 9μήνου 348 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, οι ζημίες που κατέγραψαν τα δύο διυλιστήρια, Ελληνικά Πετρέλαια (-381 εκατ. ευρώ) και Motor Oil (-107 εκατ. ευρώ), αγγίζουν τα 488 εκατ. ευρώ. Εφόσον εξαιρεθούν τα κέρδη/ζημίες από τα αποθέματα και από τις δύο χρονιές, τότε τα καθαρά αποτελέσματα των δύο διυλιστηρίων διαμορφώνουν κέρδη 102 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά αποτελέσματα των εταιρειών που συμμετέχουν στον FTSE Large Cap (εκτός τραπεζών), αν ληφθούν υπόψη οι ζημίες των δύο διυλιστηρίων, καταλήγουν σε περιορισμένα κέρδη 65 εκατ. ευρώ. Επίσης να σημειώσουμε ότι η Coca-Cola HBC ανακοίνωσε μόνο έσοδα, ενώ η Σαράντης ανακοίνωσε έσοδα και EBITDA.

  πιν

  Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω, ο κύκλος εργασιών των εταιρειών που συμμετέχουν στον FTSE Large Cap συρρικνώθηκε 22,1%, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι τράπεζες, κυρίως λόγω των δύο διυλιστηρίων, που είναι υπεύθυνες για το 68% της συρρίκνωσης των εσόδων του δείκτη, και της Coca-Cola HBC κατά 9%. Οι μοναδικές εταιρείες (εξαιρουμένων των τραπεζών) που σημείωσαν ενίσχυση κύκλου εργασιών στο 9μηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα ήταν οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+14,6%), ΑΔΜΗΕ (+9,2%) και Σαράντης (+7,4%). Αντίθετα, οι εταιρείες με τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών στο 9μηνο ήταν οι Aegean Airlines (-66,8%), Motor Oil (-36,6%) και Ελληνικά Πετρέλαια (-34,5%). 

  Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του FTSE Large Cap υποχώρησαν 2,7%, με κύριο αρωγό τη ΔΕΗ, που εμφάνισε λειτουργικά κέρδη 696 εκατ. ευρώ, έναντι 97 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2019, αποτελώντας το 21% των συνολικών λειτουργικών κερδών του δείκτη. Η εταιρεία με τα υψηλότερα λειτουργικά κέρδη για το 9μηνο ήταν ο ΟΤΕ, καθώς συνεισέφερε το 30% επί των συνολικών λειτουργικών κερδών. Την υψηλότερη αύξηση στη λειτουργική κερδοφορία σημείωσαν η ΔΕΗ (618%), ο Σαράντης (+28,6%) και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+15,9%). Στον αντίποδα, Aegean Airlines (-120,4%), Lamda Development (-94,8%) και Ελληνικά Πετρέλαια (-43,5%) ήταν οι εταιρείες με τη μεγαλύτερη υποχώρηση.

  Η επαναλαμβανόμενη καθαρή κερδοφορία συρρικνώθηκε κατά 26% για το σύνολο των εταιρειών του FTSE Large Cap, καθώς άγγιξε τα 553 εκατ. ευρώ, έναντι 747 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό 9μηνο. Στα θετικά πρέπει να προσμετρηθεί το γεγονός ότι το λειτουργικό περιθώριο αναρριχήθηκε στο 13,2%, έναντι 10,6% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ήτοι βελτίωση κατά 262 μονάδες βάσης. Σε ό,τι αφορά την καθαρή κερδοφορία, μόλις τέσσερις ήταν οι εταιρείες που παρουσίασαν ενίσχυση: ΔΕΗ (+103,6%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+43,3%), ΟΤΕ (+32,5%) και Τιτάν (+28,3%). Αντίθετα, τις μεγαλύτερες ζημίες σημείωσαν οι Aegean Airlines (-187 εκατ. ευρώ), Ελλάκτωρ (-54 εκατ. ευρώ) και Lamda Development (-19 εκατ. ευρώ). 
  Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό κλάδο, τα συνολικά έσοδα ενισχύθηκαν κατά 13%, ενώ τα κέρδη προ προβλέψεων σημείωσαν σημαντική άνοδο κατά 30,6%. Κύρια αιτία της αύξησης αποτέλεσε η σημαντική αύξηση των χρηματοοικονομικών εσόδων που σημείωσε η Εθνική Τράπεζα στο α’ τρίμηνο του 2020. Η καθαρή κερδοφορία σε επίπεδο 9μήνου ενισχύθηκε 20% έναντι του 9μήνου του 2019, ενώ σε επίπεδο γ’ τριμήνου οι τράπεζες αύξησαν τα επαναλαμβανόμενα κέρδη τους κατά 12,5%.

  Ολοκληρώνοντας, τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου χαρακτηρίζονται ικανοποιητικά τηρουμένων των αναλογιών. Έτσι, παρά το γεγονός ότι στο β’ τρίμηνο είχε εφαρμοστεί το μεγαλύτερο διάστημα του lockdown, στο γ’ τρίμηνο η ουσιαστική καταβαράθρωση του τουρισμού ήταν αυτό που έπαιξε τον πρωτεύοντα ρόλο, περιορίζοντας τις όποιες προοπτικές είχε η κατανάλωση από τους ημεδαπούς. To δεύτερο lockdown που διανύουμε και θα δούμε την επίπτωσή του στο δ’ τρίμηνο εκτιμάται ότι θα βρει τις εισηγμένες περισσότερο προετοιμασμένες μετά την εμπειρία του πρώτου lockdown, ωστόσο η διάρκειά του διαφαίνεται ότι θα "χτυπήσει" περαιτέρω τις ήδη "λαβωμένες" εταιρείες από το πρώτο lockdown. Η αισιοδοξία από τον εμβολιασμό του πληθυσμού αναμένεται να αποτελέσει το μεγαλύτερο στοίχημα για τη νέα χρονιά, καθώς οι κυβερνήσεις καλούνται να διαχειριστούν αυτό το μεγάλο εγχείρημα. Τέλος, τα πρώτα αποτελέσματα για το δ’ τρίμηνο/12μηνο 2020 δεν αναμένονται νωρίτερα από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου 2021.

  πιν

   

  Οι τράπεζες "εμβολιάστηκαν έναντι των απωλειών" τουλάχιστον... για τον Νοέμβριο!

  Με κέρδη 29,4% έκλεισε ο Γ.Δ. για τον μήνα Νοέμβριο, σημειώνοντας, έτσι, νέο μηνιαίο ρεκόρ απόδοσης τουλάχιστον 21 ετών (σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία). Μετά και τα εντυπωσιακά κέρδη του Νοεμβρίου, οι απώλειες για τον Γ.Δ. στο 11μηνο περιορίστηκαν στο -19,61%. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχα εντυπωσιακή ήταν η απόδοση του Dow Jones στη Νέα Υόρκη, που σημείωσε την καλύτερη μηνιαία επίδοση από το 1987, ενώ ο Νοέμβριος του 2020 ήταν ο καλύτερος από το 1928. Η απόδοση του FTSE Large Cap διαμορφώθηκε στο +31,9% για τον Νοέμβριο, ενώ χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε είναι ότι όλες οι μετοχές έκλεισαν με κέρδη. Τις υψηλότερες αποδόσεις σημείωσαν οι πιο "πιεσμένες" μετοχές Eurobank (+72%), Τράπεζα Πειραιώς (+71%), Aegean (+70,5%), Εθνική Τράπεζα (+69,2%) και Alpha Bank (+66,7%). Από την άλλη πλευρά, τα μικρότερα κέρδη σημείωσαν οι ΕΥΔΑΠ (+4,5%), ΟΛΠ (+10,4%) και Σαράντης (+10,7%). Σε επίπεδο δεικτών, ο τραπεζικός δείκτης εκτινάχθηκε στο +69,6%, στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο δείκτης ταξιδιών και αναψυχής +38,2% και στην τρίτη θέση ο δείκτης πετρελαίου και αερίου με +31,7%. Τη μικρότερη απόδοση τον Νοέμβριο σημείωσε ο δείκτης βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών με +15,1%. Στο 11μηνο θετική απόδοση είχαν μόλις πέντε μετοχές, με την υψηλότερη απόδοση να σημειώνει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 69,5%, δεύτερη τη μετοχή της ΔΕΗ με 67,3% και στην τρίτη θέση ο ΑΔΜΗΕ με 12,1%. Στον αντίποδα, τις σημαντικότερες απώλειες 11μήνου σημείωσαν οι τέσσερις τράπεζες και η Motor Oil, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 46%. Τέλος, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών του Χ.Α. διαμορφώθηκε στα 74,9 εκατ. ευρώ, την τέταρτη καλύτερη επίδοση του τρέχοντος έτους, ενισχυμένος κατά 74% σε σχέση με τον Οκτώβριο και μόλις 6% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2019.


  Ατζέντα (8/12 - 13/12): Αύριο Τετάρτη η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον δείκτη κύκλου εργασιών στον τομέα υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης για το γ’ τρίμηνο του 2020, κάτι που θα μας δώσει μια εικόνα για το πώς πήγε ο τουρισμός το εν λόγω τρίμηνο. Την Πέμπτη έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. η Τράπεζα Πειραιώς με κύριο θέμα την απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητάς της και εισφορά του σε νέα εταιρεία (hive down). Σε περίπτωση μη απαρτίας, η γ.σ. θα επαναληφθεί στις 17 Δεκεμβρίου. Την ίδια ημέρα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον μήνα Νοέμβριο, καθώς και τα αποτελέσματα της έρευνας εργατικού δυναμικού της χώρας για τον μήνα Σεπτέμβριο. Την Παρασκευή έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. η Forthnet με κύριο θέμα την εκλογή νέου δ.σ. 

  Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη ανακοινώνεται ο δείκτης οικονομικού κλίματος, με την τιμή να συμπεραίνεται από μια έρευνα σε περίπου 350 Γερμανούς θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές. Μια τιμή υψηλότερη του αναμενομένου θα πρέπει να ληφθεί ως θετική/ισχυρή για το ευρώ, ενώ μια χαμηλότερη του αναμενομένου τιμή θα πρέπει να ληφθεί ως αρνητική/πτωτική για το ευρώ. Τιμές μεγαλύτερες του μηδενός σημαίνουν ότι υπάρχει αισιοδοξία, ενώ κάτω από 0 δείχνουν απαισιοδοξία. Την ίδια ημέρα αναμένεται η ανακοίνωση της μεταβολής του ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το γ’ τρίμηνο, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να κάνουν λόγο για ύφεση κατά 15%. Επίσης η EIA (αμερικανική Αρχή για τη διαχείριση και πληροφόρηση στον τομέα της ενέργειας) ανακοινώνει τις προβλέψεις έως το τέλος του επόμενου ημερολογιακού έτους για την κατανάλωση, την προσφορά, τις συναλλαγές και τις τιμές όλων των βασικών τύπων καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.ά).

  Την Τετάρτη το γραφείο ευρέσεως εργασίας στις ΗΠΑ ανακοινώνει τις κενές θέσεις εργασίας που υπήρχαν την τελευταία ημέρα του περασμένου μήνα. Την Πέμπτη η ΕΚΤ ανακοινώνει τα επιτόκια για την Ευρωζώνη, ενώ στις ΗΠΑ ανακοινώνεται ο πληθωρισμός για τον μήνα Νοέμβριο. Την Παρασκευή είναι η σειρά της Γερμανίας να ανακοινώσει τον πληθωρισμό, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για οριακά αρνητικό νούμερο. Την ίδια ημέρα το απόγευμα ανακοινώνεται ο δείκτης τιμών παραγωγού για τον μήνα Νοέμβριο, καθώς και η καταναλωτική εμπιστοσύνη για τον μήνα Δεκέμβριο στις ΗΠΑ.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ