Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Δεκ-2020 00:04

  Η προβληματική επιχειρηματικότητα της Ελλάδος

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μελέτη Ρεντούμη 

  Η κυβέρνηση στην προσπάθεια επανόδου στην κανονικότητα μετά την πανδημία το επόμενο έτος, επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης από την ΕΕ, που ανέρχεται σε 32 δισ. ευρώ όπου τα 19 δισ. αποτελούν επιδοτήσεις και τα 13 δισ. δάνεια με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής.

  Βέβαια παρά τις εξαγγελίες για ανόρθωση και ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας, η διάρθρωση των επιχειρήσεων της χώρας είναι αρκετά προβληματική ώστε να γίνει μια σωστή κατανομή πόρων, για να ενισχυθεί η ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών.

  Πιο συγκεκριμένα το μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρειών που αποτελούν πάνω από 800.000 επιχειρήσεις, απασχολούν μέχρι 9 άτομα προσωπικό ενώ το μισό ανθρώπινο δυναμικό απασχολείται σε μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις.

  Τέλος ένα 30% της αγοράς φαίνεται να αποτελεί αυτοαπασχολούμενους στον χώρο των υπηρεσιών και μάλιστα με υψηλό ποσοστό φοροδιαφυγής ως προς τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

  Με βάση τα παραπάνω, είναι επιτακτική ανάγκη η έλευση των κονδυλίων, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να γίνουν οι επιχειρήσεις ανταγωνιστικές με μεγαλύτερο κρίσιμο μέγεθος από το υφιστάμενο, ώστε να αυξήσουν την προσφορά, τη ζήτηση, αλλά και τα φορολογικά έσοδα του κράτους.

  Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση πρέπει να δώσει άμεσα σημαντικά κίνητρα, τόσο για μεγέθυνση των μικρών επιχειρήσεων, μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων όσο και για συγχωνεύσεις με ομοειδείς ή συμπληρωματικές επιχειρήσεις με στόχο και την αύξηση των θέσεων εργασίας.

  Βασική προϋπόθεση για τα παραπάνω, είναι η ψηφιακή μετάβαση, το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, αλλά και η κατάρτιση με τις απαραίτητες γνώσεις και εργαλεία των στελεχών, αλλά και των διοικήσεων των μικρών εταιριών, ώστε να κατανοήσουν το ευρύτερο παγκόσμιο περιβάλλον, να εκμεταλλευθούν τις νέες τεχνολογίες και να λάβουν τις σωστές αποφάσεις.

  Συμπερασματικά θα λέγαμε, πως για να υπάρξει η σωστή απορροφητικότητα των κονδυλίων της Ένωσης, απαιτείται ένα συνολικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της οικονομίας μέσω της μεταβολής των επιχειρήσεων και της προσαρμογής τους σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, ώστε να δώσουν πραγματική υπεραξία στο ΑΕΠ και στα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη, με άνοδο του βιοτικού επιπέδου της χώρας.

  * Ο κ. Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ