Συνεχης ενημερωση
Η υγειονομική κρίση είναι σε πλήρη εξέλιξη και με δεδομένο ότι καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής η επιστροφή στην "παλιά κανονικότητα" καλούμαστε να διεκδικήσουμε βιώσιμες, αλλά και άμεσες λύσεις που θα διαμορφώσουν μία καλύτερη επαγγελματική καθημερινότητα τόσο τώρα, όσο και μετά το τέλος της πανδημίας.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι παρά την κριτική και τις διαφωνίες που αναπτύσσονται για επιμέρους ζητήματα της νέας ΚΥΑ που ισχύει έως τις 30 Νοεμβρίου για τα δικαστήρια, αυτή κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Με βάση όμως την κοινή παραδοχή ότι η οικονομική πρόοδος και η κοινωνική συνοχή, προϋποθέτει την ικανότητα ταχείας απονομής Δικαιοσύνης με αποτελεσματικότητα, συνυπολογίζοντας τη διεθνή πρακτική και αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης οφείλουμε να υιοθετήσουμε νέες πρακτικές.
Συγκεκριμένα προτείνεται:
α) Πραγματοποίηση "τηλεδικών", με συζήτηση των υποθέσεων της "νέας τακτικής διαδικασίας " μέσω διαδικτύου με απλή εκφώνηση των διαδίκων άνευ παρουσίας των δικαστικών παραστατών και διά ηλεκτρονικής οριστικοποιήσεως των σχετικών φακέλων, πρακτική η οποία θα μπορούσε να εφαρμοσθεί σε όλες τις περιπτώσεις που η εκδίκαση δεν απαιτεί την παρουσίαση προφορικής μαρτυρίας, σε διαδικασίες δηλαδή οι οποίες συνθέτουν την πλειονότητα των υποθέσεων που απασχολούν σήμερα τα πολιτικά Δικαστήρια.
Σε ό,τι αφορά τις ειδικές διαδικασίες και τις ποινικές δίκες, η εκδίκαση των υποθέσεων μπορεί να πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, όπως για παράδειγμα με την αποστολή γραπτών αγορεύσεων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και όταν απαιτούνται διευκρινίσεις από τους εκδικάζοντες δικαστές, είτε με την αποστολή συμπληρωματικών εγγράφων αγορεύσεων, είτε ακόμα και με την τηλεδιάσκεψη.
Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να διεξαχθούν και οι δίκες ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων, στις οποίες η εξέταση μαρτύρων σπανίζει και έναντι των οποίων εκκρεμούν υποθέσεις, που αφορούν Δημόσια έργα αξίας 8 δισ. ευρώ.
β) Χορήγηση στους Δικαστικούς λειτουργούς μίας ασφαλούς πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων που χρησιμοποιείται σήμερα στα σχολεία και στους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης για τη δυνατότητα διεξαγωγής των "μυστικών διασκέψεων ".
γ) Με δεδομένο ότι η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφου προβλέπεται μόνον σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκίδα, όπου μάλιστα η απαιτούμενη χορήγηση ψηφιακής υπογραφής προϋποθέτει φυσική παρουσία τόσο του δικηγόρου, όσο και του αρμόδιου υπαλλήλου, απαιτείται χορήγηση λειτουργικών ψηφιακών υπογραφών σε όλους τους δικηγόρους, ενημέρωση μέσω διαδικτύου των πολιτών για τις υποθέσεις των δικαστηρίων που τους αφορούν και δυνατότητα ψηφιακής ανάγνωσης μιας δικαστικής απόφασης δυνάμει μοναδικού κωδικού.
Από τη στιγμή που ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί, θεωρητικά, κεντρική επιλογή της Πολιτείας και με δεδομένη τη σημερινή συγκυρία υπάρχουν δύο επιλογές: Είτε να επιταχύνουμε τον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης, με την ενσωμάτωση των σύγχρονων τεχνολογιών, είτε να παραμείνουμε άπραγοι με αποτέλεσμα να πληγεί η ποιότητα και το κύρος της. Στο χέρι μας είναι εάν αυτή η κρίση θα αποτελέσει μία νέα αρχή ή θα οδηγήσει στη συνήθη εσωστρέφεια και στις πρόσκαιρες λύσεις. Aυτό βέβαια κατά κύριο λόγο είναι υποχρέωση της Πολιτείας, αλλά όλοι οφείλουμε να προτείνουμε και στο μέτρο του δυνατού να συμβάλλουμε με ενεργητικό τρόπο στην υλοποίηση των απαραιτήτων δράσεων.
* Ο κ. Δημήτριος Βακαλόπουλος είναι Δικηγόρος, Υπ. Διδάκτωρ ΕΜΠ
-
17:04 Η Ελλάδα άντλησε 2 δισ. ευρώ μέσω επανέκδοσης 30ετούς ομολόγου
-
17:03 Κέρδη στη Wall εν αναμονή της ομιλίας Γέλεν
-
16:59 Υποχρεωτική τηλεργασία; Η ευρωπαϊκή εμπειρία
-
16:57 Μετά την αντίθεση στις κυρώσεις τώρα η Ισπανία θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Τουρκία
-
16:54 Ηράκλειο: Έναρξη εμβολιασμών στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Κρήτη
-
16:54 Αυγενάκης: Αναστέλλεται η χρηματοδότηση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας - Έρευνες για περιστατικά βίας και διαφθοράς
-
16:48 Η FedEx Express σχεδιάζει να απολύσει έως και 6.300 εργαζόμενους στην Ευρώπη
-
16:34 Ισπανία: Η κυβέρνηση κήρυξε ζώνες καταστροφής τη Μαδρίτη και άλλες περιοχές που επλήγησαν από την καταιγίδα Φιλομένα
-
16:25 Η HSBC κλείνει 82 υποκαταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο
-
16:23 Γερμανία: Παράταση του lockdown έως τις 14 Φεβρουαρίου
-
Jumbo: Ο ισχυρός... ισχυρότερος μετά την κρίση
-
Γιατί δεν κινδυνεύουν με προφυλάκιση οι ανήλικοι δράστες της επίθεσης στον σταθμάρχη
-
Το μεγαλύτερο κόμμα...
-
AVIN International: Παρήγγειλε το πρώτο τάνκερ με καύσιμο αμμωνία
-
Κατεβάζει ρολά το Notos Home στο Golden Hall
-
Συνέντευξη Ευ. Τσακαλώτου στο Capital.gr: Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα πέσει σαν ώριμο φρούτο
-
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Η ολοκλήρωση του παζλ του Ε65 και τα επόμενα έργα
-
Πόσα χρήματα θα κοστίσουν στον Τραμπ οι ταραχές στο Καπιτώλιο
-
Πώς ρυθμίζουν οι τράπεζες τα δάνεια μετά τις αναστολές
-
Jefferies: Η Ελλάδα και οι ελληνικές τράπεζες στους μεγαλύτερους "νικητές" διεθνώς το 2021
-
Το μεγαλύτερο κόμμα... (137)
-
Γιατί δεν κινδυνεύουν με προφυλάκιση οι ανήλικοι δράστες της επίθεσης στον σταθμάρχη (110)
-
Συνέντευξη Ευ. Τσακαλώτου στο Capital.gr: Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα πέσει σαν ώριμο φρούτο (44)
-
Ο εμβολιασμός δεν πρέπει να θυμίζει… δημόσιο (35)
-
Ξυλοδαρμός σταθμάρχη μετρό: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι δύο ανήλικοι (19)
-
Ν. Δένδιας: Η Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας σε Κων/Πολη, Ίμβρο, Τένεδο (13)
-
Οχυρώνοντας την άμυνα, κατοχυρώνουμε την ειρήνη! (8)
-
Πρόβλημα θα είναι, να επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας... (5)
-
Ντ. Μπακογιάννη: Αδιανόητο ο Γερμανός ΥΠΕΞ να έμεινε μουγγός - Κάλεσε τον Ν. Δένδια να του ζητήσει εξηγήσεις (4)
-
Τι επιδιώκει η Τουρκία από τις διερευνητικές (4)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
