Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Οκτ-2020 00:18

  Τελείωσαν τα ψέματα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του δρος Κωνσταντίνου Δούβλη

  Όντως. Τελείωσαν.Μαζί με την υπομονή μας. Μαζί με την ανοχή μας. Απέναντι σε κάθε λογής παραλογισμό. Απέναντι σε κάθε γραφικό που ζητά τα 5 λεπτά δημοσιότητας εις βάρος της δημόσιας υγείας. Απέναντι σε κάθε κάθε περιθωριακό που θεωρεί ότι βρήκε "πεδίο δόξης λαμπρό" για να εκδηλώσει τα απωθημένα του.

  Ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο εδώ και πολλούς μήνες από μια πανδημία που εμφανίζεται μια φορά στα 100 χρόνια.

  Η πρώτη της φάση βρήκε όλες τις προηγμένες χώρες "χαλαρές" και τις τσάκισε. Η μικρή Ελλάδα αντιστάθηκε σθεναρά. Με μια κυβέρνηση με διαχειριστική επάρκεια άνω του μέσου όρου και έναν Πρωθυπουργό που δεν δίστασε να πάρει δύσκολες αποφάσεις εγκαίρως.

  Και άντεξε. Παίρνοντας τα συγχαρητήρια όλης της υφηλίου. 

  Τώρα στο δεύτερο και σφοδρότερο κύμα, αντέχει ακόμα. Με προβλήματα και λάθη, αλλά αντέχει τη στιγμή που οι προηγμένες χώρες χτυπιούνται ανελέητα για δεύτερη φορά.

  Επειδή όμως ο χειμώνας δεν έχει καν ξεκινήσει να μας δείχνει τα δόντια του, είναι καιρός να ληφθούν νέα μέτρα. Δεν αναφέρομαι στα ιατρικά. Αυτά τα προτείνουν οι ειδικοί. Που και εκείνοι λοιδορούνται από ανάξιους που δεν κατάφεραν τίποτα αξιόλογο στον επαγγελματικό τους βίο. Αλλά αυτό είναι θέμα άλλου άρθρου.

  Αναφέρομαι στην αστυνόμευση των νέων μέτρων που ήδη ελήφθησαν και σε όσα πιθανότατα θα ληφθούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

  Η σοβαρή στάση που έχει επιδείξει η κυβέρνηση πρέπει να επεκταθεί και στην αυστηροποίηση της καταστολής των παραβατών.

  Λάθος όρος. Των κακοποιών!

  Διότι με βάση τη σοβαρότητα της πανδημίας, όσοι παραβιάζουν τα μέτρα "αναβαθμίζονται" σε κακοποιά στοιχεία!

  Πλέον δεν έχουν καμία δικαιολογία να παρανομούν και οι αρχές καμιά δικαιολογία να μην τους αντιμετωπίζουν ως σκληρούς κακοποιούς. 

  Περάσαμε από όλα τα αναμενόμενα στάδια από την έναρξη εξάπλωσης της πανδημίας. Από την αμφισβήτηση. Τη συνωμοσιολογία, τη στείρα άρνηση. Τον εξυπνακισμό και την φανφάρα. Τώρα είναι η ώρα της αποδοχής και της λογικής.

  Ειλικρινά δεν μπορώ να ακούω τα περί "πειθούς" που πρέπει να ασκήσει η Πολιτεία σε κάθε λογής παράνομο.

  Κανένας από όσους παραβιάζουν τα μέτρα δεν είναι "παραπλανημένος" ή "παραπληροφορημένος". Όλοι ξέρουν. Όλοι έχουν ενημερωθεί πληρέστατα από τα χιλιάδες μέσα ενημέρωσης όλου του πλανήτη.

  Όποιος λογικός ήθελε να πειστεί, έχει ήδη πειστεί. Από την επιστήμη και τα εκατομμύρια φέρετρα. Όποιος αρνείται και περιφρονεί τα μέτρα, δεν θέλει να πειστεί. Δεν του το επιτρέπει η ευφυία και η νοοτροπία του.

  Οι αρχές λοιπόν πρέπει να τον αντιμετωπίσουν ανάλογα.  Ως μεγίστη απειλή όχι απλώς προς τη δημόσια υγεία αλλά απέναντι στην ύπαρξη του Κράτους, της συντεταγμένης πολιτείας και του ίδιου του Έθνους.

  Είναι απολύτως κατανοητή η όποια δυσθυμία υπάρχει από πλευράς αστυνομίας. Σε κανέναν δημοκρατικό αστυνομικό δεν αρέσει η αστυνόμευση του τρόπου ζωής των πολιτών. Αναγκάζεται να αστυνομεύσει δραστηριότητες της κοινωνικής ζωής που ήταν αδιανόητο να ελεγχθούν μέχρι προ ολίγων μηνών.

  Η ζωή μας όμως δεν είναι ίδια εδώ και 8 μήνες.

  Απειλείται το ύψιστο αγαθό της ζωής, της ίδιας μας της ύπαρξης, χωρίς την οποία κανένα άλλο αγαθό δεν έχει σημασία!

  Τελείωσαν τα ψέματα λοιπόν.

  Τωρα, άμεσα οσο υπάρχει ακομα χρονος, πρέπει να ενταθεί η αστυνόμευση των μετρων για τον Covid-19.

  Είναι εκ των ων ουκ άνευ η δημιουργία μιας προσωρινής διεύθυνσης αστυνόμευσης Covid-19 στην ΕΛ.ΑΣ, στα πρότυπα της ομάδας που δημιουργεί η Ισπανική Αστυνομία.

  Μιας διεύθυνσης που θα απαρτίζεται από αστυνομικούς υψηλού φρονήματος που για το επόμενο 6μηνο θα αφιερώσουν τη ζωή τους στη σωτηρία της πατρίδας.

  Πεδίο δόξης λαμπρό λοιπόν για την ελληνική αστυνομία.

  Της δίνεται η ευκαιρία να αποδείξει για μια ακόμα φορά πως αποτελεί άγρυπνο φρουρό όχι απλώς της ευταξίας και της εύρυθμης λειτουργίας της χώρας, αλλά αυτής της ίδιας της επιβίωσης της!

  Πως είναι θεματοφύλακας της ασφάλειας του κράτους αλλά και του έθνους μας απέναντι σε έναν αόρατο αλλά πανίσχυρο εχθρό.

  Αντιμετωπίζοντας κάθε έναν που παραβιάζει τα μέτρα όχι ως απλό παραβάτη αλλά ως ακραία αντικοινωνικό στοιχείο που περιφρονεί την ομαλότητα, τον πυρήνα της ευνομούμενης κοινωνίας αλλά και κάτι πιο σημαντικό:

  Την ίδια την ύπαρξη της πατρίδας μας. 

  Η ΕΛ.ΑΣ οφείλει να είναι αμείλικτη στους παραβάτες που απειλούν την επιβίωση των υπέργηρων γονιών μας, των παιδιών μας και του μέλλοντος τους.

  Οφείλουμε και εμείς οι πολίτες όμως να τους συνδράμουμε.

  Η αστυνομία αντλεί τη νομιμοποίησή της από την κοινωνική αποδοχή του έργου της.

  Ας απενοχοποιήσουμε τα στελέχη της από τις όποιες αναστολές τους στην εκπλήρωση της δύσκολης και ιδιαίτερης αυτής αποστολής τους. Αφού δεν μπορούμε να τους σφίξουμε το χέρι, ας το δείξουμε με μια ματιά αποδοχής που δεν κρύβεται από τη μάσκα.

  Η Αστυνομία έχει τη δυνατότητα να ξαναγράψει το κοινωνικό συμβόλαιο που έχει με τον λαό και να βάλει παρακαταθήκη για ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

  * Ο κ. Κωνσταντίνος Δούβλης είναι εγκληματολόγος, διδάκτωρ Κοινωνιολογίας της Αστυνόμευσης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ