Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Οκτ-2020 00:04

  Εκλογές, αγορές και δολάριο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Enrique Diaz Alvarez

  Οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ αναμένεται να είναι το γεγονός με τον μεγαλύτερο κίνδυνο στις αγορές συναλλάγματος από τώρα έως το τέλος του έτους.

  Σε αντίθεση με το 2016, οι φετινές εκλογές δεν έχουν μέχρι στιγμής μονοπωλήσει τις ειδήσεις, καθώς τα κράτη παγκοσμίως πλήττονται σφοδρά από την πανδημία COVID-19. Όπως έγινε και πριν από τις τελευταίες εκλογές, ο Donald Trump υστερεί στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αν και το έλλειμμα αυτή τη φορά είναι πολύ μεγαλύτερο από ό, τι πριν από τέσσερα χρόνια. Ο δημοκράτης Joe Biden κατέχει πλέον ένα πλεονέκτημα 10 μονάδων έναντι του Trump στην τελευταία δημοσκόπηση (52% προς 42%), ένα προβάδισμα που ήταν μόλις  3 μονάδες κατά την έναρξη της πανδημίας τον Απρίλιο.

  Το FiveThirtyEight, ένας ιστότοπος δημοσκοπήσεων των ΗΠΑ που βγάζει πιθανότητες για το αποτέλεσμα των εκλογών βάσει προσομοιωμένης ψηφοφορίας, δείχνει τώρα πιθανότητα νίκης 86% για τον Joe Biden. 

  Πριν από το πρώτο τηλεοπτικό debate στις 29 Σεπτεμβρίου, υπήρχε μια γενική προσδοκία ότι ο Trump θα έχει την ευκαιρία να καλύψει το κενό στις εκλογές. Αντ' αυτού, η συζήτηση μετατράπηκε σε έναν μάλλον ανεπιθύμητο αγώνα προσβολής των "μονομάχων", που αμαυρώθηκε από συνεχείς διακοπές και χαρακτηρισμούς. Αυτό επέδρασε αρνητικά στον πρόεδρο Trump, ενώ η κατάσταση περιπλέχθηκε περαιτέρω από τα νέα του θετικού COVID test του την 1η Οκτωβρίου και τη νοσηλεία σε νοσοκομείο. Ενώ φαίνεται να είναι στον δρόμο για πλήρη ανάκαμψη, η προηγούμενη απρόσεκτη στάση  του και η επακόλουθη αδυναμία να κάνει κανονική καμπάνια φαίνεται να έχουν μειώσει τις πιθανότητες επανεκλογής του. 

  Ενώ ο Trump συνεχίζει να είναι πίσω τις δημοσκοπήσεις, αξίζει να θυμόμαστε ότι και εκείνες πριν από τις εκλογές του 2016 τον έδειχναν  επίσης πίσω τους μήνες πριν από την ψηφοφορία. Ακόμα κι αν ο Biden κέρδιζε τη λαϊκή ψήφο, η νίκη του δεν είναι επίσης εγγυημένη, δεδομένου του τρόπου λειτουργίας του συστήματος του Electoral College των ΗΠΑ. Θυμόμαστε, επίσης, ότι η Hillary Clinton ήταν η πέμπτη υποψήφια στην ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων στις ΗΠΑ που κέρδισε τη λαϊκή ψήφο και έχασε τις εκλογές, πριν από τέσσερα χρόνια.

  Τι είναι το σύστημα ψηφοφορίας  Electoral College;

  Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν ψηφίζεται άμεσα με λαϊκή ψηφοφορία. Αντ’ αυτού, εκλέγεται μέσω του συστήματος "Electoral College", από 538 εκλέκτορες. 

  Σε κάθε πολιτεία στις ΗΠΑ εκχωρείται ένας διαφορετικός αριθμός εκλεκτόρων, ο οποίος βασίζεται στον πληθυσμό της πολιτείας. Η πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία, η Καλιφόρνια, έχει τις περισσότερες εκλογικές έδρες (55) και καμία πολιτεία δεν έχει λιγότερες από 3. Ο υποψήφιος πρόεδρος με το υψηλότερο ποσοστό ψήφων σε κάθε πολιτεία θα λάβει όλες τις έδρες. Προκειμένου να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος, πρέπει να λάβει τουλάχιστον 270 ψήφους από εκλέκτορες. Ένα πρόβλημα με το σύστημα είναι ότι οι πολίτες που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου λαμβάνονται υπόψη κατά την κατανομή των εκλεκτόρων. Στο παρελθόν, το σύστημα έχει ευνοήσει οχυρά των Δημοκρατικών όπως η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη. Ωστόσο, το αποτέλεσμα μπορεί να επηρεαστεί από μικρές αγροτικές πολιτείες. 

  Οι Αμερικανοί θα ψηφίσουν επίσης για τη σύνθεση του Κογκρέσου των ΗΠΑ τον επόμενο μήνα. Αναμένεται ότι και οι 435 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα αμφισβητηθούν, όπως και 35 από τις 100 έδρες στη Γερουσία. Ενώ οι Δημοκρατικοί φαίνονται πολύ πιθανό να διατηρήσουν τον έλεγχο του Σώματος, η Γερουσία που ελέγχεται σήμερα από τους Ρεπουμπλικάνους φαίνεται να αμφισβητείται.

  Ποιες είναι οι κρίσιμες πολιτείες;

  Τα βασικά πεδία μάχης στις εκλογές, εκεί όπου η εκστρατεία τελικά θα κερδηθεί ή θα χαθεί, θα είναι οι πολιτείες που ταλαντεύονται. Αυτές τείνουν να έχουν δυσανάλογη επιρροή στο αποτέλεσμα σε σχέση τόσο με τα προπύργια των Δημοκρατικών (γενικά οι πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές ανατολικής και δυτικής ακτής) όσο και με τις σταθερές περιοχές των Ρεπουμπλικανών (κυρίως οι πιο αγροτικές νότιες και κεντρικές Πολιτείες).

  Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και το σύστημα, οι κρίσιμες Πολιτείες φέτος πιθανότατα θα είναι η Φλόριντα (29 ψήφοι), το Οχάιο (18), η Βόρεια Καρολίνα (15) και η Αριζόνα (11). Προσοχή θα δοθεί επίσης σε Πενσυλβάνια (20), Μίσιγκαν (16) και Ουισκόνσιν (10) αν και ο Biden φαίνεται να έχει αρκετά άνετο πλεονέκτημα σε αυτές τις τρεις πολιτείες, αν βασιστούμε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

  Ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID θα μπορούσε να είναι καθοριστικός παράγοντας σε αυτές τις κρίσιμες πολιτείες. Ανάμεσά τους, η Φλόριντα (34 κρούσματα ανά 1.000 άτομα έναντι 24 του εθνικού μέσου όρου) και η Αριζόνα (31 κρούσματα ανά 1.000) έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από την πανδημία (Εικόνα 4). Ο γενικός χειρισμός της πανδημίας από τον Trump έχει επικριθεί ευρέως, κάτι που θα μπορούσε να ευνοήσει τον Biden. Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν επί του παρόντος περίπου το 20% των θανάτων λόγω COVID παγκοσμίως, παρά το ότι αποτελούν μόλις το 4% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού. Η σχετική έλλειψη πολιτικών για την προστασία της εργασίας προκάλεσε επίσης μια πολύ μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ σε σχέση με το μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου, η οποία και πάλι μπορεί να βλάψει τον νυν πρόεδρο. Αν και υπήρξε ανταπόκριση με την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας και παραμένει η ελπίδα ότι μπορεί έως τις εκλογές να δοθεί επιπλέον στήριξη, φαίνεται ότι το κοινό εμπιστεύεται σε μια μεγάλη κρίση περισσότερο τις διακομματικές προσπάθειες παρά τα σολαρίσματα του προέδρου. 

  Από τις επτά πολιτείες που αναφέραμε παραπάνω, ο Biden σήμερα φαίνεται να συγκεντρώνει περισσότερες ψήφους σε όλες εκτός από μία, αν και οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις περιορίζουν το πλεονέκτημά του στο 3,3% ή και λιγότερο σε τρεις από αυτές. Όπως είδαμε στις τελευταίες εκλογές, οι έρευνες που πραγματοποιούνται σε επίπεδο Πολιτειών, ωστόσο, είναι συχνά σχετικά ανακριβείς στην πρόβλεψη των πολιτικών αποτελεσμάτων και μπορούν να αλλάξουν γρήγορα σε σύντομο διάστημα πριν από την ψηφοφορία.

  Πώς αντέδρασαν έως τώρα οι χρηματοπιστωτικές αγορές;

  Ως επί το πλείστον, οι αγορές έχουν χειριστεί μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο των πολιτικών γεγονότων με ηρεμία. Έχουμε δει μια σχετικά ήπια αντίδραση στην αγορά συναλλάγματος τόσο στις τελευταίες δημοσκοπήσεις όσο και στο ζωντανό τηλεοπτικό debate, αν και η πρόσφατη διεύρυνση των δημοσκοπήσεων έχει επηρεάσει το δολάριο και έχει παράσχει στήριξη στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου (risk assets), συμπεριλαμβανομένου του ευρώ. Αυτό είναι αντίθετο σε σχέση με πριν τέσσερα χρόνια. Το 2016, το EUR/USD είχε ως επί το πλείστον κολλήσει τις εβδομάδες πριν από την ημέρα των εκλογών εν αναμονή μιας αρκετά άνετης νίκης της Clinton, και τελικά έγινε η "έκρηξη” όταν τα αποτελέσματα άρχισαν να βγαίνουν διαφορετικά.

  Αναμένουμε ότι αυτή η έλλειψη μεταβλητότητας θα αλλάξει τις προσεχείς εβδομάδες καθώς πλησιάζουμε στην ημέρα των εκλογών, ιδιαίτερα εάν οι δημοσκοπήσεις στις ταλαντευόμενες πολιτείες παραμένουν κοντά. Όσον αφορά την αντίδραση της αγοράς συναλλάγματος στην ψηφοφορία, πιστεύουμε ότι η νίκη του Biden θα ήταν σε μεγάλο βαθμό θετική για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, με μια νίκη του Trump να είναι προς όφελος των ασφαλών καταφυγίων, συμπεριλαμβανομένου του δολαρίου. Παρόλο που δεν υπάρχει σαφής συναίνεση ως προς το ποιος πρόεδρος θα είναι καλύτερος για την οικονομία των ΗΠΑ, αξίζει να θυμόμαστε ότι η ικανότητα οποιουδήποτε υποψηφίου να προωθήσει νέα νομοθεσία ως Πρόεδρος θα καθοριστεί από το εάν το κόμμα του έχει ή όχι τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου.

  Η πολύ μεγάλη πιθανότητα οι Δημοκρατικοί να διατηρήσουν τον έλεγχο τουλάχιστον του Κογκρέσου σημαίνει ότι από τους δύο, ο Biden θα έχει πιθανόν λιγότερα προβλήματα στο να περάσει ένα μεγαλύτερο φορολογικό πακέτο. Ο Biden σχεδιάζει να υιοθετήσει μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, η οποία χρηματοδοτείται εν μέρει από την αύξηση των φόρων επί των εταιρειών, ενώ ο Trump θα διατηρήσει το status quo, αποφεύγοντας τις αυξήσεις των εταιρικών φόρων, αλλά κινδυνεύει να αυξήσει την εμπορική αβεβαιότητα).

  Τι θα σήμαινε μια αμφισβητούμενη ψηφοφορία για το συνάλλαγμα;

  Κατά την άποψή μας, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αγορά δεν έγκειται απαραιτήτως στο ποιος υποψήφιος θα αναδειχθεί ως πρόεδρος, αλλά στο εάν η ψήφος θα αμφισβητηθεί ή όχι. Μια πρόσθετη επιπλοκή σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές είναι ότι η πανδημία COVID σχεδόν σίγουρα θα οδηγήσει πολλούς περισσότερους ψηφοφόρους στο να ψηφίσουν ταχυδρομικώς. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το Pew Research Center, περίπου το 40% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι περιμένουν να ψηφίσουν ταχυδρομικώς, από 20% το 2016. Αυτή η αύξηση των ταχυδρομικών ψηφοφοριών αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να μην είναι άμεσα διαθέσιμα τα εκλογικά αποτελέσματα, κατά την άποψή μας, ιδιαίτερα σε αυτές τις βασικές ταλαντευόμενες Πολιτείες όπου τα περιθώρια μπορεί να είναι πολύ μικρά. Ο Πρόεδρος Trump εναντιώνεται όλο και περισσότερο στην ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου, ενώ μέχρι στιγμής έχει ισχυριστεί αβάσιμα ότι οι ψηφοφορίες μέσω ταχυδρομείου είχαν "τεράστια απάτη". Αυτό συμβαίνει διότι η πλειοψηφία αυτών των ψήφων μέσω ταχυδρομείου αναμένεται να είναι υπέρ των Δημοκρατικών. Από τους πρώτους 2,1 εκατομμύρια Αμερικανούς που ψήφισαν ταχυδρομικά στις επτά πολιτείες πρόωρης ψηφοφορίας, το 55% ήταν Δημοκρατικοί, το 24% Ρεπουμπλικανοί, ενώ το 20% λέγεται ότι δεν έχει σχέση με κανένα κόμμα.

  Θεωρούμε πολύ πιθανό ότι ο Trump θα αρνηθεί να δεχτεί την ήττα και πιθανότατα θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Έχει ήδη επανειλημμένα δηλώσει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορούσε να συμμετέχει στην απόφαση του νικητή. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες αβεβαιότητες που θα προκύψουν στις εκλογές. Ένα αμφισβητούμενο αποτέλεσμα που θα καθυστερήσει τη διαδικασία πολύ μετά το βράδυ των εκλογών θα είναι ανησυχητικό για τους επενδυτές και θα οδηγήσει σε μια πολύ αβέβαιη περίοδο συναλλαγών συναλλάγματος. Ωστόσο, η πρόσφατη διεύρυνση της διαφοράς στις δημοσκοπήσεις μειώνει τις πιθανότητες να συμβεί αυτό. 

  Πιστεύουμε ότι μια αμφισβήτηση της ψηφοφορίας θα λειτουργούσε θετικά για το δολάριο βραχυπρόθεσμα, καθώς είναι η περίπτωση ακριβώς που οι επενδυτές συρρέουν στα νομίσματα ασφαλούς καταφυγίου και πωλούν περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου κινδύνου. Μακροπρόθεσμα, το θεωρούμε αρνητικό ως προς το δολάριο, ιδίως εάν η εκκρεμότητα δεν επιλυθεί γρήγορα, δεδομένου ότι θα εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα των θεσμικών οργάνων των ΗΠΑ.

  Τι να περιμένουμε πριν από τις εκλογές

  Πριν από τις εκλογές, αναμένουμε να δούμε αύξηση της μεταβλητότητας της αγοράς και αυξημένα επίπεδα αποστροφής στον κίνδυνο, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί τόσο για την αμφισβητούμενη ψήφο όσο και για το καθυστερημένο αποτέλεσμα. Επομένως, βλέπουμε μικρό περιθώριο για βραχυπρόθεσμη κίνηση υψηλότερα στα καταφύγια πριν από τις εκλογές, συμπεριλαμβανομένου του δολαρίου ΗΠΑ. Βλέπουμε επίσης περιθώρια για αδυναμία στα νομίσματα υψηλότερου κινδύνου, κυρίως σε αναδυόμενες αγορές.

  * Ο κ. Enrique Diaz-Alvarez είναι Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury. Οι αναλυτές της Ebury αναδείχθηκαν από το Bloomberg στη δεύτερη θέση των πιο επιτυχημένων προβλέψεων για την ισοτιμία EUR/USD στο τρίτο τρίμηνο του 2020. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ