Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Οκτ-2020 00:03

  Οι επενδύσεις που μπορούν να γίνουν καθημερινότητα

  Οι επενδύσεις που μπορούν να γίνουν καθημερινότητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Γαϊτάνη

  Βρισκόμαστε στην καρδιά της 2ης φάσης της πανδημίας που πλήττει όλη την υφήλιο και προκαλεί μεγάλες οικονομικές αναταράξεις. Όλες οι χώρες βρίσκονται σε φάση αναμονής και προσπαθούν να αναχαιτίσουν τη μεγάλη ύφεση, ενώ οι επιχειρήσεις μετρούν ζημιές και αγωνιούν για το δύσκολο εξάμηνο που έρχεται.

  Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον οικονομικών αναταράξεων οποιαδήποτε κουβέντα για επενδύσεις μοιάζει ουτοπική. Πόσο μάλλον όταν αφορά την Ελλάδα, μια χώρα που μόλις βγήκε από τη δεκαετή οικονομική κρίση, έπεσε με ορμή στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού. Κι όμως, η πατρίδα μας την προηγούμενη εβδομάδα είχε δύο σπουδαίες οικονομικές ειδήσεις που μας δημιουργούν ιδιαίτερη αισιοδοξία για το δύσκολο μέλλον.

  Καταρχάς η επένδυση της Microsoft. Πέρα από τις θέσεις εργασίας και το μέγεθος της επένδυσης, το να αποφασίζει μια τέτοιου μεγέθους εταιρεία να επενδύσει στην Ελλάδα, είναι σπουδαίο γεγονός. Η Microsoft έχει κεφαλαιοποίηση πάνω από ένα τρισ. δολάρια. Αν ήταν χώρα, θα ήταν 5 φορές πιο πλούσια από την Ελλάδα! Κι όμως. Ο πρόεδρός της πείσθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό κι έτσι η επένδυση όχι μόνο αποφασίστηκε, αλλά προετοιμάστηκε και ωρίμασε μέσα σε 9 μήνες ώστε να μπουν οι υπογραφές. Ας σκεφτούμε λίγο τι σημαίνει για την Ελλάδα, που έχει διασυρθεί άπειρες φορές παγκοσμίως για τη γραφειοκρατία της, να λέει ο πρόεδρος της  Microsoft ότι η ελληνική κυβέρνηση "έτρεξε” τα πάντα μέσα σε εννιά μήνες. Συνεπώς το κέρδος από αυτή την επένδυση είναι πολύπλευρο. Δικαίως η εταιρεία δεν ανακοινώνει ακόμα νούμερα και μεγέθη. Για εμάς είναι μεγάλη επιτυχία με πολλαπλά έμμεσα οφέλη, πέρα από τα άμεσα και προφανή.

  Την προηγούμενη εβδομάδα όμως είχαμε και το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς για την άδεια του καζίνο στο Ελληνικό. Η ελάχιστη τιμή είχε οριστεί στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Η προσφορά της εταιρείας ήταν 5 φορές παραπάνω, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη για σχετικό διαγωνισμό στην ιστορία της χώρας. Η επένδυση του Ελληνικού είχε περάσει από χίλια κύματα. Μια μεγάλη εταιρεία, εξειδικευμένη σε αυτή την αγορά έρχεται να επενδύσει στη χώρα μας με πολλά χρήματα. Είμαι σίγουρος μεγάλο ρόλο σε αυτό διαδραμάτισε η αποφασιστικότητα και η μεταρρυθμιστική ορμή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

  Εν κατακλείδι, το γεγονός ότι μέσα στην πιο δύσκολη οικονομική χρονιά του τελευταίου αιώνα, η ελληνική οικονομία παράγει θετικές ειδήσεις αυτού του βεληνεκούς είναι γεγονός ιδιαίτερα αξιοσημείωτο. Είναι δεδομένο ότι αν βρισκόμασταν σε μια φυσιολογική περίοδο, οι επενδύσεις στη χώρα μας θα είχαν εκτιναχθεί. Είμαι βέβαιος όμως ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει όλες τις προϋποθέσεις να κινηθεί ακόμα πιο δυναμικά, με περισσότερες επενδύσεις, δημιουργία θέσεων εργασίας και εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε αυτές οι επενδύσεις να μην είναι ειδήσεις, αλλά καθημερινότητα.

  * Ο κ. Τάσος Γαϊτάνης είναι Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ