Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Οκτ-2020 00:03

  Το σχέδιο της αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξη της χώρας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπαστεργίου

  H αντιμετώπιση των συνεπειών που δημιουργεί στην οικονομία, την απασχόληση και την ανάπτυξη η πανδημία, απαιτεί σχέδιο και συναινέσεις. Το 2021 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για τη χώρα. Η Κ.Ε.Δ.Ε. συμμετέχει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα στην εθνική προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού σχεδίου για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του ΕΣΠΑ, προς όφελος όλης της χώρας και όλων των πολιτών. 

  Η ΚΕΔΕ ήταν από τους πρώτους φορείς που λειτούργησαν άμεσα και οργανωμένα,   στην "καρδιά" του καλοκαιριού, καταθέτοντας 12 ολοκληρωμένες προτάσεις. 

  Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουμε 12 συγκεκριμένες παρεμβάσεις. 

  1.Πράσινος μετασχηματισμός των Δήμων. Προτείνεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μετάβασης σε πράσινες πόλεις και σε κλιματική ουδετερότητα που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με αξιοποίηση των ΑΠΕ. Την ενίσχυση τις Ηλεκτροκίνησης και τη δημιουργία τοπικών δημοτικών δικτύων. Την υλοποίηση προγραμμάτων ευαισθητοποίηση, κλπ

  2. Waste Management - Περιορίζουμε τα απορρίμματα - ενισχύουμε την πρόληψη και τη σύγχρονη διαχείριση. Αφορά μεταξύ άλλων τη διαχείριση υπολείμματος στερεών αποβλήτων. Την παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων από τα υπολείμματα των ΜΕΑ και ΚΔΑΥ. Τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων των νησιωτικών Δήμων. Την εφαρμογή συστημάτων έξυπνης διαχείρισης αποκομιδής και ανακύκλωσης. 

  3. Ψηφιακός Δεκάλογος για έξυπνες και βιώσιμες πόλεις. Στόχος ο ψηφιακός μετασχηματισμός των δήμων (πλατφόρμες καταγραφής αιτημάτων, συστήματα "έξυπνης" διαχείρισης μιας σειράς λειτουργιών τις στάθμευσης , δημοτικών στόλων οχημάτων, λαϊκών αγορών, πλατφόρμες διαβούλευσης πολιτών, εκπαίδευσης και κατάρτισης υπαλλήλων και αιρετών, εισαγωγή ρομποτικής στα σχολεία, αναβάθμιση ψηφιακών σχολικών υποδομών, συστήματα ευφυών μεταφορών, κλπ. 

  4. Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση. Αφορά την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών ως την επόμενη διοικητική και λειτουργική μεταρρύθμιση τις δημόσιας διοίκησης. 

  5. Ανάπτυξη δικτύων 5ης Γενιάς από τις Δήμους.

  6. Αναβάθμιση Κοινωνικών Δομών, με τη δημιουργία Πανελλήνιου Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την αναβάθμιση τις Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας και Πρόνοιας, τη δράση ενίσχυσης τις επιχειρηματικότητας και τις εργασίας σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. 

  7. Αξιοποιώντας τα εθνικά πλεονεκτήματα, για την προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων, με έμφαση στην Ανάπτυξη Λιμένων και Μαρινών, την ενίσχυση του ιαματικού τουρισμού, την ανάπτυξη θεματικών πάρκων, του ειδικού θεματικού τουρισμού. 

  8. Προσβάσιμες Πόλεις. Η δράση αφορά έργα που βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο των τοπικών κοινωνιών, μέσα από τη δημιουργία νέων και ενίσχυση υφιστάμενων δημοτικών υποδομών. 

  9. Ανθεκτικές Πόλεις. Αφορά τη χρηματοδότηση έργων για τη βελτίωση τις ανθεκτικότητας των πόλεων και την αποτελεσματικότερη προστασία των ανθρώπινων ζωών και περιουσιών από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές( ενίσχυση δικτύων ομβρίων υδάτων, έργα σταθεροποίησης και αντιμετώπισης κατολισθήσεων, έργα αντιμετώπισης διάβρωσης των ακτών, δημιουργία διαδημοτικών κέντρων πολιτικής προστασίας, κλπ.

  10. Νέοι Υποδοχείς Επιχειρηματικότητας. Σχεδιασμός και Δημιουργία νέων βιοτεχνικών και βιομηχανικών περιοχών. Θέσπιση ειδικών κινήτρων. Χρηματοδότηση απαλλοτριώσεων, κλπ.

  11. Δημιουργία Διαδημοτικού Κοινωνικού Δικτύου.Στόχος είναι  η  ομογενοποίηση τις κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, μία  κρίσιμη ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο, δια λειτουργικό και αποτελεσματικό κοινωνικό δίχτυ ασφάλειας, για την ολοκληρωμένη στήριξη των ευπαθών ομάδων πληθυσμού.

  12. Κοινωνική ενσωμάτωση προσφύγων-μεταναστών τις τοπικές κοινωνίες. Ένταξή τις στην αγορά εργασίας.Σκοπός η ενσωμάτωση τους στην ελληνική κοινωνία και στον εργασιακό χώρο Σ’ αυτή την κατεύθυνση, προτείνονται πέντε κύριες δράσεις: Ενίσχυση τιςEλληνομάθειας . Εξοικείωση με υπηρεσίες του Δημοσίου. Υποστήριξη ωφελούμενων από διαμεσολαβητές. Συμβουλευτική οικογενειών με μαθητές.Πιστοποίηση Ωφελουμένων σε δεξιότητες.

  Οι άξονες των αναπτυξιακών προτάσεων τις Κ.Ε.Δ.Ε. δίνουν  έμφαση σε πολιτικές που στόχο έχουν  τη λειτουργία στα επόμενα χρόνια, ψηφιακών δήμων και έξυπνων πόλεων, την  ανάδειξη των τοπικών συγκριτικών  πλεονεκτημάτων, την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης.

  Την υιοθέτηση "πράσινων πολιτικών" και την αξιοποίηση φιλικών το περιβάλλον μορφών ενέργειας, στην καθημερινή λειτουργία των πόλεων, την προώθηση σύγχρονων μοντέλων διαχείρισης των απορριμμάτων με προτεραιότητα στην ανακύκλωση.

  Την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου πολιτικής προστασίας, την παροχή κινήτρων για την επαναβιομηχανοποίηση τhς χώρας και την ενίσχυση των παραγωγικών της δυνατοτήτων, την επέκταση και εκσυγχρονισμό των δικτύων (φυσικού αερίου, ύδρευσης, οπτικών ινών) σε όλη τη χώρα, σε κάθε δήμο, καθώς και τη μόχλευση ακόμη περισσοτέρων πόρων, μέσω στρατηγικών συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα. 

  Με τις προτάσεις μας αναδεικνύουμε το σύγχρονο πρόσωπο της αυτοδιοίκησης, που οφείλει να πρωταγωνιστεί στην προώθηση και  υιοθέτηση πολιτικών , που επιτρέπουν την εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Πατρίδας μας.

  * O κ. Δημήτρης Παπαστεργίου είναι Δήμαρχος Τρικκαίων, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ