Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Οκτ-2020 00:04

  Βιώσιμο και ψηφιακό το σχέδιο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Μπρατάκου 

  Η σημερινή συγκυρία αποτελεί μοναδική ευκαιρία να απαντήσουμε στις οικονομικές και κοινωνικοπολιτικές προκλήσεις της εποχής. Χωρίς τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, προσβλέπουμε στη συνολική αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, στην ουσιαστική ψηφιακή ανασυγκρότηση του κράτους, στην αποδοτική χρήση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων και στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που θα διασφαλίσουν βιώσιμη ανάπτυξη. 

  Το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης για την αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού πακέτου του "Ταμείου Ανάκαμψης" αποτελεί τη στοχευμένη και τεκμηριωμένη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Παράλληλα, το κυβερνητικό σχέδιο δίνει μια ορατή προοπτική στους πολίτες μας για μια δυναμική ελληνική οικονομία του 21ου αιώνα, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση. 

  Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα μέχρι στιγμής. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, που ήδη υλοποιείται, θα κάνει την Ελλάδα μια διαφορετική, καλύτερη χώρα. Πρέπει να συνεχίσουμε και να προχωρήσουμε με ρεαλιστικές αλλαγές σε τομείς όπου οι ελληνικές επιχειρήσεις υστερούν. Πρέπει να κάνουμε την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας ανταγωνιστική και εξωστρεφή.

  Το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης δεν αποτελεί από μόνο του τη λύση σε όλα τα τρωτά σημεία του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και στις δυσλειτουργίες της εσωτερικής αγοράς. Είναι όμως ένας "οδικός αναπτυξιακός χάρτης" με σχέδιο, όραμα και εφαρμόσιμες, αξιόπιστες λύσεις. 

  Αιχμή του δόρατος αποτελεί η καινοτομία και βασικός στόχος είναι η αύξηση της απασχόλησης, η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και η στήριξη των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν την πλειονότητα του επιχειρηματικού κόσμου στη χώρα μας.

  Οι δράσεις της ενδιάμεσης έκθεσης αφορούν παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας: το ασφαλιστικό, το φορολογικό, την εκπαίδευση, την υγεία, την καινοτομία, τη δημόσια διοίκηση, την πράσινη ανάπτυξη. Ταυτίζεται με το πρόγραμμα του κόμματός μας, οπότε με συνέπεια στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και στη φιλελεύθερη αντίληψή μας, το στηρίζουμε.

  Θέλω να τονίσω την ιδιαίτερη σημασία που δίνουμε στην ενσωμάτωση της καινοτομίας και των νέων ψηφιακών τεχνολογιών στην παραγωγή και την προσφορά υπηρεσιών, στην οικονομία γενικά. Η ψηφιακή βιομηχανία θα αποτελέσει κινητήριο μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας μας. Είτε αναπτύσσοντας εφαρμογές, λύσεις και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας αιχμής, είτε χρησιμοποιώντας τα ως μέσο ανάπτυξης άλλων κλάδων της οικονομίας. 

  Η χρήση ψηφιακών μέσων επικοινωνίας για τη διενέργεια τηλεδιασκέψεων και την επικοινωνία στην εποχή της πανδημίας έχει εντυπωσιάσει την ψηφιακά "μεσαιωνική" ελληνική κοινωνία και έχει διευκολύνει τη λειτουργία πολλών επιχειρήσεων. Αναλογιστείτε, επομένως, τί θα συμβεί όταν η χώρα μας αντιληφθεί και διερευνήσει τις τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας, ηλεκτρονικών νομισμάτων, ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης.

  Στο σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον που η τεχνολογική εξέλιξη κινείται με αδιανόητη ταχύτητα είναι σημαντικός ο ρόλος που θα παίξει η ψηφιακή οικονομία, η μεταφορά τεχνολογίας και η διάχυσή της σε κάθε δραστηριότητα της κοινωνίας. Ο στόχος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού κράτους έχει ως απώτερο σκοπό τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας έτσι ώστε να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις ταχύτατες αλλαγές που προκαλεί η τεχνολογική εξέλιξη και να μπορεί στο μέλλον η χώρα μας να παρακολουθεί και να συμβαδίζει με τον υπόλοιπο κόσμο.

  Θέλουμε να περάσουμε,  όπου χρειάζεται, μεταρρυθμίσεις και να στηρίξουμε ευέλικτους μηχανισμούς για την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, με στόχο το "brain gain”, την επιστροφή ταλέντου στη χώρα μας και την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων που θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα και ως προς την ψηφιακή της επάρκεια αλλά και ως προς την αναπτυξιακή της ταχύτητα. Σημαντικές επενδύσεις πολυεθνικών εταιριών τεχνολογίας στη χώρα μας, ήδη δείχνουν τον δρόμο.

  Οι πολιτικές που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα είναι αναπτυξιακές πολιτικές. Η Ελλάδα ψηφιοποιείται, μετασχηματίζεται και προοδεύει. Η Ελλάδα προχωράει με μεταρρυθμιστικές τομές και αυτοπεποίθηση στην επόμενη δεκαετία !! 

  * O κ. Γιάννης Μπρατάκος είναι Γενικός Διευθυντής Νέας Δημοκρατίας, Αντιπρόεδρος ΕΒΕΑ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ