Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Οκτ-2020 00:04

  Το ρίσκο με τα business plans που παραβλέπουν οι εταιρείες

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κωστή Βογιατζή 

  Κάθε χρόνο, στελέχη και σύμβουλοι σχεδίων σε ολόκληρο τον κόσμο δαπανούν δισεκατομμύρια ώρες και χρήματα για τον καθορισμό επιχειρηματικών σχεδίων, εταιρικών οραμάτων και στρατηγικών επιχειρηματικών στόχων. 

  Στην καλύτερη περίπτωση οι επιχειρήσεις έχουν, δυστυχώς όχι όλες και όχι πάντοτε, ένα επιχειρηματικό σχέδιο (business plan). Στην καλύτερη περίπτωση, επίσης, καταγράφεται  εκεί το όραμα του επιχειρηματία ή της διοίκησης για το τι πρέπει να γίνει, ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις  ενώ ταυτόχρονα  καταγράφονται και οι στόχοι αλλά και οι πόροι  που απαιτούνται.

  Υπάρχει, όμως, μία "λεπτομέρεια" που παραβλέπεται: το  πώς θα εξασφαλιστεί η υλοποίηση αυτών των στόχων!

  Ατελείωτα ερωτηματολόγια  διαφόρων προτύπων, μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και big data analytics, καθώς και πολλές άλλες μεθοδολογίες χρησιμοποιούνται για την ανάλυση υπαρκτών και υποθετικών κινδύνων, από πόλεμο ή φυσική καταστροφή έως τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Πολιτικές και διαδικασίες σχεδιάζονται και εφαρμόζονται με στόχο την πρόληψη η τουλάχιστον την ελαχιστοποίηση των συνεπειών αυτών των κινδύνων είτε αυτοί είναι αποτέλεσμα ανωτέρας βίας είτε πρόκειται για λειτουργικούς κινδύνους. Πολύπλοκα σχέδια αντίδρασης και ανάκαμψης συντάσσονται για την απρόσκοπτη λειτουργία  του οργανισμού.

  Υπάρχει ένας κίνδυνος όμως ο οποίος σπάνια αντιμετωπίζεται προγραμματικά: Ο κίνδυνος να μην επιτευχθούν οι επιχειρηματικοί, οικονομικοί και οργανωτικοί στόχοι. Βεβαίως, η υστέρηση σε σημαντικούς, κυρίως οικονομικούς,  στόχους αναγνωρίζεται, συνήθως πολύ αργά, και τότε λαμβάνονται δραστικά μέτρα, τα οποία περισσότερο βλάπτουν συνολικά παρά  ωφελούν, όπως:

  -Πάγωμα αποδοχών
  -Περικοπές δαπανών
  -Κατάργηση του μπόνους και ακόμη και προσωρινές περικοπές μισθών
  -Ταξιδιωτικοί Περιορισμοί
  -Απολύσεις
  -Κλείσιμο παραρτημάτων
  -Πρόσληψη δαπανηρών εξωτερικών Συμβούλων 

  Είναι εντυπωσιακό το πόση ενέργεια δαπανάται για να αντιμετωπισθεί η αποτυχία... εκ των υστέρων, αντί να εφαρμοστούν, προγραμματικά και συστηματικά, τεχνικές για να εξασφαλισθεί η επιτυχία παρακολουθώντας συνεχώς τη στοχευμένη πορεία και πρόοδο της προσπάθειας!

  Η διαπίστωση του Andrew Grove, ιδρυτή της Intel, ότι στην επιχειρηματική δραστηριότητα και επιτυχία, λιγότερη σημασία έχει το τι ξέρεις και περισσότερη το πώς το υλοποιείς, οδήγησε, πριν περισσότερα από 40 χρόνια, τον επιχειρηματία και επενδυτή της Silicon Valley, John Doerr, να διαδώσει με βιβλία και σεμινάρια τη μέθοδο "Στόχοι και Βασικά Αποτελέσματα", καθώς και τον τρόπο που τα εφάρμοζε ο οραματιστής Grove στην Intel.

  Πρόκειται για μία μεθοδολογία και τεχνική για τον καθορισμό και κατανομή στόχων και ευθυνών εταιρειών, ομάδων και ατόμων όσον αφορά στην πορεία υλοποίησης ενός επιχειρηματικού σχεδίου. Η μεθοδολογία βασίζεται στη σύνδεση κάθε στόχου με μετρήσιμα αποτελέσματα και σταθμούς προς την επίτευξη του στόχου. Σχεδιάζοντας την πορεία και προοδεύοντας με επιτυχία από σταθμό σε σταθμό τελικά φθάνουμε στην επίτευξη του στόχου ή των στόχων ενός επιχειρηματικού σχεδίου.

  Σε πολλά βιβλία, συνέδρια, και διαδικτυακά σεμινάρια συναντάμε μεθόδους και τεχνικές  που υπόσχονται να μετατρέψουν ένα στέλεχος σε "ήρωα" της επιχείρησης αφού επέτυχε τους όποιους στόχους του. Συνήθως όμως αποτυγχάνουν στην εφαρμογή γιατί δεν υπάρχει καμία ουσιαστική υποστήριξη που βοηθά στη μετάβαση από το αρχικό σημείο στον προορισμό. 

  Η απάντηση σε αυτό το ζήτημα είναι η στενή, συνεχομένη υποστήριξη με εξειδικευμένους, πεπειραμένους συμβούλους, οι οποίοι αναλαμβάνουν να βοηθήσουν (να συνοδεύσουν στο ταξίδι αυτό)  στελέχη και συνεργάτες  των επιχειρήσεων να επιτύχουν τους  στόχους  για τους οποίους είναι προσωπικά  και ομαδικά υπεύθυνοι, ευθυγραμμίζοντας έτσι τις προσπάθειες όλων, σε οποιαδήποτε βαθμίδα της οργανωτικής δομής και εάν ευρίσκονται. Συντονίζονται  οι ενέργειες  του συνόλου όπως το απαιτεί η επίτευξη του εκάστοτε κοινού, τελικού στόχου.

  Αυτοί οι ειδικοί σύμβουλοι πέρα από την πείρα τους διαθέτουν και τα κατάλληλα "εργαλεία", τα οποία μπορεί να είναι από δομημένοι πίνακες μέχρι εξειδικευμένες εφαρμογές που βοηθούν στην ανάλυση των στόχων και στη διαμόρφωση ενός πλάνου, το οποίο έχει ως απώτερο σκοπό την επίτευξη των επιμέρους στόχων προκειμένου να φθάσει μία επιχείρηση στην υλοποίηση ενός επιχειρηματικού σχεδίου.

  Ένα επιπλέον πλεονέκτημα της συνεργασίας με έναν εξειδικευμένο facilitator, όπως ονομάζονται αυτοί οι σύμβουλοι, είναι ότι  εξασφαλίζουν την προσήλωση και την εστίαση των στελεχών και μελών της ομάδας στην απαιτούμενη εργασία κατά τη διάρκεια της συνάντησης χωρίς να αποσπάται η προσοχή τους από τα διάφορα προβλήματα που προκύπτουν στην  καθημερινότητα  του γραφείου.

  Η μεθοδολογία αυτή παρέχει μία σειρά από επιπλέον πλεονεκτήματα και δυνατότητες όπως είναι:

  - Η διοίκηση σε κάθε στιγμή γνωρίζει τι συμβαίνει στην εταιρεία και στις διάφορες ομάδες καθώς και ποια είναι η πρόοδος κάθε  δράσης.
  - Μπορούν να ληφθούν αποφάσεις με ορθή και επίκαιρη ενημέρωση πράγμα που επιτρέπει την έγκαιρη λήψη μέτρων όπως και την πρόληψη ανεπιθύμητων καταστάσεων.
  - Επιτρέπει την εστίαση στη δουλειά που προέχει και πρέπει να ολοκληρωθεί σε κάθε χρονική περίοδο π.χ. κάθε εβδομάδα, μήνα η τρίμηνο προκειμένου να επιτευχθεί ο απώτερος στόχος που έχει θέσει κάθε επιχείρηση. Ταυτόχρονα καθορίζει και ποιος είναι υπεύθυνος  για κάθε εργασία.
  - Κρατά συνεχώς ορατό στην εταιρία και στους συνεργάτες της  το όραμα της επιτυχίας. Παρέχει σε όλους τους συντελεστές  την ικανοποίηση και το κίνητρο που απορρέουν από την πεποίθηση του ποιος είναι ο ρόλος του καθενός στην συγκεκριμένη προσπάθεια και γιατί. Ομαδοποιείται το προσωπικό με την αίσθηση και συνείδηση του νοήματος της δουλειάς του και αμοιβαία ενημέρωση επί των αποτελεσμάτων  σε συνεχόμενη βάση. Μειώνονται έτσι τριβές και παρεξηγήσεις.

  Ένα σημείο που πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό είναι πως δεν πρόκειται για μία δραστηριότητα που μπορεί να γίνει εύκολα η επιπόλαια. Απαιτείται από τα διορισμένα μέλη της ομάδας να αφιερώσουν χρόνο και προσοχή με συνέπεια στη δουλειά αυτή. Από την άλλη πλευρά όμως οι απαιτούμενοι ανθρώπινοι και εταιρικοί/υλικοί  πόροι είναι σχετικά  περιορισμένοι. Έτσι οι εν λόγω  facilitators βοηθούν  να  προοδεύει  η υλοποίηση ενός επιχειρηματικού σχεδίου όπως πρέπει και να διορθώνονται άμεσα οι όποιες λανθασμένες κινήσεις. Με αυτό τον τρόπο, το ρίσκο περιορίζεται και δεν χρειάζεται να χάνονται  πολύτιμος χρόνος αλλά και χρήματα όπως όταν στο τέλος της προσπάθειας υλοποίησης ενός επιχειρηματικού σχεδίου, διαπιστωθεί ότι ένα λάθος που έγινε στο ενδιάμεσο του έργου επιφέρει  καθόλου επιθυμητά αποτελέσματα. 

  * Ο κ. Κωστής Βογιατζής είναι Master Operations Research, Master Aerospace Engineering. Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Executive Coach & Facilitator, Μάνατζερ  Προγραμμάτων και Διαδικασιών Διαχειρίσεως Αποτελεσμάτων. 
  https://www.linkedin.com/in/constantin-voyatzis-18088A21/
  cvoyatzis@yahoo.com

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ