Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Αυγ-2020 00:03

  Η προστιθέμενη αξία της Εταιρικής Διακυβέρνησης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαρέλλου

  Η ενσωμάτωση στην Ελληνική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής οδηγίας για την "Εταιρική διακυβέρνηση Ανωνύμων εταιρειών" αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στην πορεία εκσυγχρονισμού της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.

  Του σημερινού νόμου είχε χρονικά προηγηθεί ο Ελληνικός Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης για τις Εισηγμένες Εταιρείες (2013) που στον πρόλογο του αναγνώριζε πως: "…συνεχίζει να λείπει μια πραγματική κουλτούρα εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα, ενώ αρκετές ιδίως ‘οικογενειακού τύπου’ εταιρείες δυσκολεύονται να αντιληφθούν ότι η θέσπιση και τήρηση κανόνων εσωτερικής λειτουργίας είναι προς το συμφέρον τους."

  Κατά τη γνώμη μας, κανένας νόμος δεν μπορεί να δημιουργήσει εταιρική κουλτούρα όπως και κανένα εγχειρίδιο (manual) εσωτερικής λειτουργίας/ελέγχου δεν παράγει ουσιαστικά αποτελέσματα εκτός και αν η Εταιρική Διακυβέρνηση αποτελεί συστατικό στοιχείο και σημείο αναφοράς της τακτικής, επιχειρησιακής και στρατηγικής λειτουργίας όλων των στελεχών και οργάνων της εταιρείας.

  Στη πράξη η Εταιρική Διακυβέρνηση είναι ένα πλαίσιο αρχών με άξονες τη Δικαιοσύνη, Λογοδοσία, Υπευθυνότητα, Διαφάνεια, όπου η λήψη αποφάσεων είναι το αποτέλεσμα διαβούλευσης των ενδιαφερόμενων μερών (stakeholders), αποσκοπεί δε στην επίτευξη της ιδανικής ισορροπίας μεταξύ οικονομικών αποτελεσμάτων και κοινωνικού αποτυπώματος, μεταξύ προσωπικών και επιχειρηματικών επιδιώξεων.

  H μελέτη του ΟΟΣΑ (Corporate Governance, Innovation and Value Creation 2012), αλλά και άλλες που ακολούθησαν, αναγνωρίζουν πως η εταιρική διακυβέρνηση:

  1. Διασφαλίζει την εταιρική επιτυχία και την οικονομική ανάπτυξη.

  2. Διατηρεί την εμπιστοσύνη των επενδυτών, με αποτέλεσμα η εταιρεία να μπορεί να αντλεί κεφάλαια αποτελεσματικά.

  3. Μειώνει το κόστος κεφαλαίου.

  4. Έχει θετικό αντίκτυπο στην τιμή της μετοχής.

  5. Παρέχει κατάλληλη παρότρυνση στους ιδιοκτήτες καθώς και στα μέλη ΔΣ να επιτύχουν στόχους που είναι προς το συμφέρον των μετόχων και του οργανισμού.

  6. Ελαχιστοποιεί τις σπατάλες, τη διαφθορά, τους κινδύνους και τη κακή διαχείριση.

  7. Βοηθά στη δημιουργία και την ανάπτυξη εταιρικής ταυτότητας 

  8. Αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

  Η ποσοτικοποίηση των παραπάνω παρουσιάζεται στη πρωτότυπη μελέτη μας PRESTIGE Holistic Management Approach Framework© 2013, όπου αναγνωρίζεται πως εταιρείες με ισχυρές επιδόσεις εταιρικής διακυβέρνηση επιτυγχάνουν 30% υψηλότερη Απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων, 31% υψηλότερο δείκτη τιμής/κέρδη, και έως 61% υψηλότερο δείκτη τιμής/λογιστική αξία σε σύγκριση με τις λοιπές εισηγμένες εταιρείες.

  Σε συνέχεια των παραπάνω, η εταιρεία συμβούλων McKinsey και το περιοδικό Ιnstitutional Investor διενήργησαν έρευνα προθέσεων σε διακόσιους (200) παγκόσμιους θεσμικούς επενδυτές με κεφάλαια υπό διαχείριση 3,25 τρισ. δολάρια και διαπίστωσε ότι αυτοί ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν παραπάνω (premium) για την απόκτηση μετοχών εταιρειών που επιδείκνυαν ισχυρή διακυβέρνηση.

  Σε τελική ανάλυση η υιοθέτηση και πιστοποίηση υψηλών προτύπων Εταιρικής Διακυβέρνησης αποτελεί σήμερα το διαβατήριο ένταξης των Ελληνικών Εταιρειών στις παγκοσμιοποιημένες κεφαλαιαγορές/θεσμικά χαρτοφυλάκια και των προϊόντων/υπηρεσιών τους στις πλατφόρμες των διεθνοποιημένων εφοδιαστικών αλυσίδων.

  * Ο Δημήτρης Κατσαρέλλος είναι Οικονομολόγος και Πιστοποιημένο Μέλος Επιτροπών ΔΣ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ