Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Ιουλ-2020 00:22

  Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των δικηγορικών συλλόγων στη νέα εποχή

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Βακαλόπουλου

  Απέναντι στη σημερινή συγκυρία δύο είναι οι επιλογές μας: η παθητική στάση, δηλαδή η εμμονή στους παραδοσιακούς μας ρόλους και η συνεπαγόμενη μετάθεση των ευθυνών σε ό,τι αφορά την εξεύρεση λύσεων  και η ενεργητική στάση, δηλαδή η ανάληψη δράσης και πρωτοβουλιών για την προώθηση των απαραίτητων αλλαγών.

  Και εάν σε κάποιους τομείς υπάρχει η πολυτέλεια των πρώτης, στον κλάδο των δικηγόρων αποτελεί μονόδρομο η επιλογή της δεύτερης. Γιατί ο συνδυασμός της σοβαρής οικονομικής ύφεσης, των δομικών προβλημάτων στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και της δοκιμασίας που έχουμε υποστεί την τελευταία δεκαετία καθιστούν απαραίτητη και αυτονόητη την ανάληψη πρωτοβουλιών, ειδικά από τους Δικηγορικούς Συλλόγους.​​

  Αρχικά γιατί οι εκπρόσωποι των χιλιάδων δικηγόρων αποτελούν το κλειδί για το σχεδιασμό, αλλά και την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, δεδομένου ότι οι δικηγόροι αποτελούν το βασικό πυλώνα του κράτους δικαίου. Είναι ισότιμοι με τους δικαστές και θεμέλιοι λίθοι της απονομής της δικαιοσύνης. Και στην περίπτωση κατά την οποία, όπως σε κάθε κοινωνική ομάδα συμβαίνει, δημιουργούνται αρνητικές εντυπώσεις από πρακτικές και συμπεριφορές συναδέλφων οφείλουν οι αρμόδιοι Δικηγορικοί Σύλλογοι να επιβάλουν τις ανάλογες κυρώσεις κυρίως όμως να εισηγηθούν τις απαραίτητες αλλαγές στον Κώδικα Δικηγόρων αλλά και στον Κώδικα Δεοντολογίας Δικηγορικού Λειτουργήματος. Επιπλέον ένα ιδιαίτερα λεπτό, αλλά κρίσιμο ζήτημα είναι οι σχέσεις δικηγόρων και δικαστών λαμβανομένου υπ´ όψιν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει παρατηρηθεί μία επιδείνωση στις σχέσεις τους σε γενικό πλαίσιο, κάτι που δεν ωφελεί καμία από τις δύο πλευρές από τη στιγμή που αμφότεροι είναι λειτουργοί της δικαιοσύνης με διακριτά καθήκοντα και στόχους.

  Ο δικαστής δικάζει και απονέμει δικαιοσύνη κατά τρόπο ακέραιο και δίκαιο σύμφωνα με το νόμο και το Σύνταγμα και ο δικηγόρος σαν συλλειτουργός της δικαιοσύνης, οφείλει να αποδίδει αλλά παράλληλα να απολαμβάνει τον αντίστοιχο σεβασμό του Δικαστηρίου. Μπορούν να βρεθούν διάφοροι τρόποι για να αμβλυνθούν οι όποιες τριβές (εκδηλώσεις με τη συμμετοχή δικαστών και δικηγόρων, δημιουργία Ειδικών Επιτροπών) σε κάθε περίπτωση όμως είναι απαραίτητη η ανάληψη δράσης. Τέλος είναι επιβεβλημένη η λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης με προαπαιτούμενη ηλεκτρονική καταχώρηση όλων των σχετικών εγγράφων και ηλεκτρονική επίδοσή τους. Η αξιοποίηση, δηλαδή, των νέων τεχνολογιών με προφανή οικονομικά οφέλη, αλλά και σημαντική εξοικονόμηση χρόνου. Όπως αποδείχθηκε τους προηγούμενους μήνες  είναι εφικτές οι τηλεδίκες και η επικοινωνία μεταξύ δικηγόρων και δικαστηρίων, τόσο μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά και μέσω του skype ή άλλου προγράμματος μέσα από το οποίο έχει "διά ζώσης" επαφή ο δικηγόρος μαζί με τους συναδέλφους και αντιδίκους και το Δικαστήριο.

  Μέσω της νομοθεσίας και των δικονομικών διατάξεων θα πρέπει να εισαχθεί και αυτή η δυνατότητα που βεβαίως απαιτεί και την ανάλογη εκπαίδευση και δικηγόρων και δικαστών. Σε όλα αυτά, πρωταγωνιστικός και δημιουργικός θα πρέπει να είναι ο ρόλος των Δικηγορικών Συλλόγων.​

  Είναι ξεκάθαρο ότι το στοίχημά τους είναι να αποτελέσουν τον καταλύτη για την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για την αναβάθμιση της δικαιοσύνης και τη βελτίωση της καθημερινότητας. Και στην προσπάθεια αυτή ο καθένας από εμάς οφείλει να είναι και ενεργός και συμμέτοχος.

  * Ο κ. Δημήτριος Βακαλόπουλος είναι Δικηγόρος, Υπ. Διδάκτωρ ΕΜΠ
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ