Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Ιουλ-2020 00:03

  Μερικές σκέψεις για την έγκαιρη ενημέρωση επενδυτών/μετόχων - Ασύμμετρη πληροφόρηση

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Την περασμένη Τρίτη ολοκληρώθηκε το α' εξάμηνο του 2020, με τις εισηγμένες εταιρείες να δημοσιεύουν αποτελέσματα χρήσης 2019! Ναι, αυτό είναι γεγονός! Δημοσιεύουν στοιχεία ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσεως 31/12/2019. Προσπαθώ να αναλογιστώ τη χρησιμότητα των αριθμών αυτών, εκτός από τη συνέχεια που πρέπει να υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις. Δηλαδή την ιστορικότητα των στοιχείων που μας βοηθούν να έχουμε την εξέλιξη των οικονομικών στοιχείων και μόνον. Σε διαφορετική περίπτωση, η χρησιμότητα οικονομικών στοιχείων 6 μήνες μετά δεν φαίνεται να παρέχει ουσιώδη αξία στον μέτοχο/επενδυτή. Σαφώς και ο νόμος παρέχει το δικαίωμα να προβεί στη δημοσίευση το αργότερο 6 μήνες μετά, όμως δεν υποχρεώνει να γίνει στις 30/6! Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, η χρηματιστηριακή αγορά είναι ένας προεξοφλητικός μηχανισμός που ενσωματώνει άμεσα στις τιμές ειδήσεις που αφορούν τις εισηγμένες, αλλά και ολόκληρο το περιβάλλον όπου αυτές λειτουργούν. 

  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ένας λογαριασμός που εμφανίζεται στις οικονομικές καταστάσεις, όπως, π.χ., το ταμείο μιας επιχείρησης, μάλιστα εν μέσω πανδημίας, όπου οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, δεν διαφαίνεται να έχει καμία σχέση με τον ίδιο αυτό λογαριασμό 6 μήνες μετά. Μάλιστα, το γεγονός αυτό εντείνεται σε περιόδους κρίσεων, όπως αυτή που διανύουμε το τελευταίο τετράμηνο, με την πληροφόρηση να οξύνει τις ανισότητες που υπάρχουν για τους επενδυτές. Η ασύμμετρη πληροφόρηση είναι αυτή που κάνει τη διαφορά στις επενδυτικές αποφάσεις, αφού κύριο "καύσιμο" για τη μετοχή είναι η οικονομική πορεία της επιχείρησης.

  Ζούμε σε μια εποχή όπου η τεχνολογία κυριολεκτικά κάνει θαύματα. Με το πάτημα του enter σε έναν υπολογιστή, μπορεί ο εκάστοτε επιχειρηματίας να έχει μια εικόνα για την πορεία της επιχείρησής του είτε σε ημερήσια είτε σε εβδομαδιαία βάση. Θεωρείται αδιανόητο οι επιχειρήσεις να περιμένουν 6 μήνες μετά να ενημερώνουν τους μετόχους τους για την πορεία των μεγεθών τους 6 μήνες πριν. Μόλις το 13% είχε ανακοινώσει οικονομικά στοιχεία α' τριμήνου περί τα μέσα Ιουνίου. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι όλες οι εταιρείες δεν συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο στους μετόχους. Υπάρχουν εταιρείες που σέβονται τους μετόχους τους, αφού κάποιες από αυτές δημοσιεύουν στοιχεία α' τριμήνου, ενώ άλλες δεν έχουν δημοσιεύσει ισολογισμούς 2019. Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύσαμε πριν από μερικές ημέρες, η συμπεριφορά δεν είχε να κάνει με το μέγεθος της εταιρείας. Μικρές εταιρείες δημοσίευσαν εγκαίρως οικονομικά στοιχεία α' τριμήνου, ενώ εταιρείες που συμμετέχουν στον FTSE Large Cap δεν έχουν δημοσιεύσει αντίστοιχα στοιχεία. "Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια...".

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ