Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Ιουλ-2020 00:04

  H σηµασία της αξιολόγησης - ESG

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Αυλώνα

  Oι επενδυτές αξιολογούν όλο και περισσότερο τα ESG κριτήρια, καθώς εµφανίζουν την επιθυµία να µεγιστοποιούν την αξία των µετοχών τους, συνδράµοντας, ταυτόχρονα, στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Οι εταιρείες, από την άλλη πλευρά, µέσω των ESG Ratings (Εnvironmental - Social - Governance) µπορούν να ενισχύσουν την αξιολόγησή τους, ώστε να δηµιουργήσουν ένα πιο ελκυστικό επενδυτικό προφίλ, που θα τους εξασφαλίσει ευκολότερη πρόσβαση σε χρηµατοδότηση και επενδυτικά κεφάλαια. Αντίστοιχα, οι µη εισηγµένες βελτιώνουν το κύρος τους προς τις τράπεζες και άλλους χρηµατοοικονοµικούς οργανισµούς (π.χ. Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), από τους οποίους θα µπορούσαν να λάβουν ευκολότερα χρηµατοδότηση.

  Η σηµαντική επίπτωση του κορονοϊού στην παγκόσµια οικονοµία και στα συστήµατα υγείας φαίνεται ότι έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και µορφοποιεί τη µελλοντική ροή επενδύσεων µε γνώµονα τα ESG κριτήρια. Η άµεση επιχειρηµατική ανταπόκριση στην κρίση του κορονοϊού παγκοσµίως τόνισε σηµαντικά την ανάγκη για τις επιχειρήσεις να αποδείξουν έµπρακτα υπεύθυνες πρακτικές και δράσεις προς την κοινωνία και τους εργαζοµένους. Ως αποτέλεσµα, υπήρξε αναβάθµιση των κριτήριων ESG µέσα από τη µεγαλύτερη εµπιστοσύνη που εισέπραξαν οι επιχειρήσεις που έδειξαν υπεύθυνη στάση.

  Κατά το πρώτο τρίµηνο του 2020 τα Sustainable Funds, τα κεφάλαια δηλαδή τα οποία πληρούν τα κριτήρια ESG, εµφάνισαν απόδοση εµφανώς καλύτερη συγκριτικά µε τα υπόλοιπα, όπως κατέδειξε έρευνα της Morningstar, παγκόσµιας εταιρείας χρηµατοοικονοµικών υπηρεσιών έρευνας και διαχείρισης επενδύσεων.

  Σύµφωνα µε αυτήν, οι ελληνικές επιχειρήσεις κατατάσσονται σε επίπεδο κάτω του µέσου όρου σε σχέση µε τις συνολικές επιδόσεις τους σε ESG θέµατα, ενώ υπολείπονται σηµαντικά σε ζητήµατα εταιρικής διακυβέρνησης και περιβάλλοντος συγκριτικά µε άλλες ευρωπαϊκές χώρες του Νότου, όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία, καταλήγοντας έτσι, µεταξύ και άλλων λόγων, στη δυσκολία προσέλκυσης διεθνών επενδυτών.

  Η εµπειρία της πανδηµίας φανέρωσε τις αδυναµίες των συστηµάτων υγείας, των παγκόσµιων αγορών και εφοδιαστικών αλυσίδων. Ως αποτέλεσµα, οι επενδυτές ρίχνουν περισσότερο βάρος σε βιώσιµες επενδυτικές πρακτικές, οι οποίες απέδειξαν ότι είναι πιο ανθεκτικές στη διάρκεια µιας παγκόσµιας κρίσης και οι οποίες ανέδειξαν επίσης τη σηµασία πρόβλεψης από επιχειρήσεις στον στρατηγικό σχεδιασµό των προστατευτικών µέτρων και εφαρµογής σχεδίων µετριασµού ρίσκου.

  Κοιτώντας µπροστά, τα νέα τύπου κριτήρια ESG που φαίνεται να λαµβάνουν µεγαλύτερη προσοχή και διάσταση από επενδυτές στην αξιολόγηση των επενδυτικών τους χαρτοφυλακίων περιλαµβάνουν:

  - Μεγαλύτερη σηµασία στη διαφάνεια δεδοµένων και πληροφοριών των µη χρηµατοοικονοµικών απολογισµών και εκθέσεων εταιρικής ευθύνης (Sustainability Reporting).

  - Περισσότερη έµφαση σε πρακτικές διαχείρισης κρίσης, επιχειρηµατικής συνέχειας, υγείας και ασφάλειας εργαζοµένων και της κοινωνίας.

  - Προώθηση καλύτερης υποστήριξης της υγείας και ευεξίας των εργαζοµένων. 

  - Μείωση επαγγελµατικών και διεθνών µετακινήσεων, ενσωµατώνοντας όλο και περισσότερο την αποδοχή εργασίας από απόσταση και ευέλικτες πρακτικές εργασίας σε µια προσπάθεια περιορισµού της κλιµατικής αλλαγής και ανθρακικού αποτυπώµατος.

  - Δέσµευση και µέριµνα για θέµατα κοινωνικής πρόνοιας, παρουσιάζοντας µεγαλύτερη ευθύνη στη δηµόσια φωνή και πρακτικές marketing των εταιρειών.

  Στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας όλο και περισσότερο τη σηµασία των ESG για την προσέλκυση επενδύσεων και πρόσβασης σε χρηµατοοικονοµικούς οργανισµούς, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αναζητούν εξωτερική διασφάλιση και αναγνώριση από αξιόπιστους και ανεξάρτητους φορείς, όπως είναι το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης και ο Εθνικός Δείκτης CR Index, που αποτελεί έναν διεθνώς αναγνωρισµένο δείκτη αξιολόγησης, µε 100 απαιτητικά κριτήρια αξιολόγησης  της συνολικής επίδοσης των επιχειρήσεων στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στους εργαζοµένους και στην αγορά. Περισσότερες από 60 εταιρείες, που αντιπροσωπεύουν το 20% του ΑΕΠ της χώρας µας, έχουν αξιολογηθεί µε βάση τα κριτήρια του CR Index και έχουν ενισχύσει την αξιοπιστία τους µέσα από την εφαρµογή πρακτικών Βιώσιµης Ανάπτυξης και εταιρικής διακυβέρνησης.

  * Ο κ. Νίκος Αυλώνας είναι πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας - CSE  και αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ