Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Ιουλ-2020 00:03

  Δεκτή "εν όλω"...!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Τσαγκάρη

  Πολύ πρόσφατα σε άρθρο μας με τίτλο: " Έως 11 Μαρτίου 2020, αίτηση στην Αρχή, .. όμως ποσά που έχουν καταβληθεί, δεν επιστρέφονται!" σχολιάζαμε το νομοθετικό και "παρανομοθετικό" πληθωρισμό, που συνδυαζόμενος με τη νομολογία, καταφέρνει συχνά να ανατρέπει την αρχική βούληση ρύθμισης του ίδιου του νομοθέτη! 

  Αναφερόμασταν στο άρθρο 34 του Ν. 4646/2019 που τροποποίησε το άρθρο 50 του Ν. 4174/2013 (ΚΦΔ) και επέφερε ουσιώδεις αλλαγές όσον αφορά την αλληλέγγυα ευθύνη διοικούντων νομικά πρόσωπα. 

  Η τροποποίηση κυρίως αποκαθιστά τεράστιες αδικίες και αδιέξοδα που παρήγαγε το προϊσχύον καθεστώς και συχνά μεταγενέστεροι διοικούντες χρεώνονταν, χωρίς να φταίνε, τα αμαρτήματα προγενέστερων διοικήσεων επειδή ο έλεγχος "έσκασε" στη δική τους "βάρδια" ως επίσης εισήχθη η έννοια της υπαιτιότητας ως σωρευτικής προϋπόθεσης για την ενεργοποίηση αλληλέγγυου ευθύνης υπό οποιαδήποτε ιδιότητα. 

  Σημειώναμε ειδικότερα ότι: "...περιπτώσεις ιδίως προσώπων που ως τελευταίοι διαχειριστές του νομικού προσώπου πριν την εκκαθάριση αυτού βρέθηκαν να χρωστούν ποσά οφειλών που προέκυψαν και βεβαιώθηκαν στο νομικό πρόσωπο κατόπιν ελέγχου για έτη που δεν είχαν τη σχετική ιδιότητα, είναι μια πρόδηλη περίπτωση που μπορεί να γίνει δεκτή από την ίδια τη Δ.Ο.Υ. Στις περιπτώσεις όπου το αίτημα συνδέεται κυρίως με -λόγο απαλλαγής- την έλλειψη υπαιτιότητας στο πρόσωπό τους, ενόψει ότι ο νόμος δεν εξειδικεύει, θα ακολουθήσουν το πιο πιθανό την δικαστική οδό για τελική ερμηνεία…".

  Σε αυτή την επιλογή μας οδήγησε, δυστυχώς, η άρνηση χορήγησης Αποδεικτικού Φορολογικής Ενημερότητας, από την αρμόδια ΔΟΥ, φορολογούμενου (ενόψει επικείμενης μεταβίβασης ακινήτου του).

  Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, με την 773/2020 απόφαση του, έκανε δεκτή την ασκηθείσα προσφυγή αναγνωρίζοντας: "...ότι κατά το χρόνο που ζητήθηκε από τη φορολογική αρχή η χορήγηση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας με σκοπό επικείμενη μεταβίβαση (πώληση) ακινήτου του προσφεύγοντος, δεν υφίσταται προσωπική και αλληλέγγυα ευθύνη του τελευταίου για τις επίδικες οφειλές του νομικού προσώπου "ΙΧΧΧΧΧ" δοθέντος ότι οι εν λόγω οφειλές τελούν σε ρύθμιση και ως εκ τούτου θεμελιώνεται προσωπική και αλληλέγγυα ευθύνη των ασκούντων εξουσία διοικήσεως φυσικών προσώπων αφ' ης καταστεί ληξιπρόθεσμη κάποια δόση ή αφ' ής απολεσθεί η ρύθμιση…"

  Με το σκεπτικό αυτό, το Διοικητικό Πρωτοδικείο διέταξε την αρμόδια ΔΟΥ, να προβεί στη χορήγηση ΑΦΕ άνευ οποιουδήποτε όρου περί παρακρατήσεως του τιμήματος".

  Ευτυχώς που υπάρχουν και ειδικές διαδικασίες άμεσης προσφυγής στον φυσικό Δικαστή, που αποφαίνεται οριστικά και αμετάκλητα!

  * Ο κ. Δημήτρης Τσαγκάρης είναι Οικονομολόγος ΜΑ-Λογιστής Α’ -Φοροτεχνικός, Διευθύνων Σύμβουλος της FAO Economics AE

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ