Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Ιουν-2020 00:04

  Η χρυσή ευκαιρία... του κορονοϊού

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ιωάννας Αναστασοπούλου

  Η πανδημία του κορονοϊού χτύπησε τη χώρα μας σαν τσουνάμι, πνίγοντας την οικονομική δραστηριότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κρίση που προκλήθηκε δεν έχει προηγούμενο και επηρέασε τόσο τον Ιδιωτικό όσο και το Δημόσιο τομέα.

  Και εν μέσω καταιγιστικών αλλαγών, στην κορύφωση της κρίσης και ενώ είναι κοινός τόπος ότι η χώρα χρειάζεται απεγνωσμένα επενδύσεις για να ξεφύγει από τα προβλήματά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώνει πακέτο στήριξης 750 δισ. ευρώ με περίπου 32 δισ. ευρώ εξ αυτών να κατευθύνονται στην Ελλάδα (17% του ΑΕΠ) και μάλιστα με άκρως ευνοϊκούς όρους (70% επιδοτήσεις). Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει χρέος να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που της παρουσιάζεται και να αντλήσει το μέγιστο όφελος.

  Πολλά από όσα θετικά συμβαίνουν οφείλονται σε χειρισμούς που προηγήθηκαν και όσα πρόκειται να συμβούν στο μέλλον θα εξαρτηθούν από χειρισμούς που θα γίνουν. Η αξιοπιστία, η φήμη και η προσήλωση της χώρας στα συμφωνηθέντα βοήθησαν να αλλάξουν οι αντιλήψεις και αποτελούν προ-απαιτούμενο για νέες επενδύσεις. Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να τιμήσει τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα, είτε αυτές αφορούν δημοσιονομικούς στόχους ή ιδιωτικές επενδύσεις, ώστε οι διεθνείς επενδυτές να νιώσουν δικαίωση για την εμπιστοσύνη τους και να κατευθύνουν νέα σημαντικά κεφάλαια στην Ελλάδα.

  Ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση δεσμεύτηκε απέναντί τους, δανειστές και επενδυτές βασίζονται στη συνέχεια των ελληνικών κυβερνήσεων και σε μία σταθερή πορεία για έξοδο από την κρίση που άλλωστε προϋπήρχε του κορονοϊού. Χώρες ασυνεπείς στις δεσμεύσεις τους είναι έξω από τα ραντάρ των επενδυτών.

  Ο κορονοϊός έβαλε πολλές συμβάσεις ΣΔΙΤ σε κρίση. Στους αυτοκινητοδρόμους μειώθηκε η κίνηση, τα ελληνικά αεροδρόμια έχασαν το 99% των επιβατών τους, η οικονομική καταστροφή φαίνεται να είναι τεράστια. Στο πλαίσιο αυτό η σωστή ερμηνεία και τήρηση των συμβάσεων από το Ελληνικό Δημόσιο είναι σημαντική για όσους επένδυσαν αλλά εξίσου σημαντική για τους επενδυτές που έχουν την Ελλάδα στα ραντάρ τους ως μελλοντικό τόπο για τις επενδύσεις τους.

  Η κρίση του κορονοϊού θα μπορούσε να αποτελέσει την αφορμή για την επιτάχυνση όλων των βημάτων προς νέες επενδύσεις, ηλεκτρονικές άδειες, δεσμευτικές ημερομηνίες, μείωση των μη περιβαλλοντικών απαιτήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και γρήγορες αποφάσεις εντός προκαθορισμένου χρόνου για επενδύσεις, ΕΣΠΑ κ.ά. Μόνο έτσι η Ελλάδα θα αλλάξει και μόνο έτσι η χρυσή ευκαιρία θα καρποφορήσει. Η κρίση άλλωστε αποτέλεσε ήδη τον καταλύτη για αλλαγές που ίσως διαφορετικά χρειάζονταν πολλά έτη για να συντελεστούν, τουλάχιστον αν κρίνουμε από το πόσες δεκαετίες έμεναν στα χαρτιά.

  Η ψηφιοποίηση του Δημοσίου, η απλούστευση των διαδικασιών, η αμεσότητα της επικοινωνίας με τους πολίτες πραγματοποιήθηκαν εν ριπή οφθαλμού λόγω του Κορωνοϊου. Η τηλεεργασία και οι τηλεσυναντήσεις εξαπλώθηκαν με ταχύτητα και διείσδυσαν παντού.

  Τώρα είναι η ώρα των επενδύσεων και η χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα.

  * Η κα Ιωάννα Αναστασοπούλου είναι Γενική Γραμματέας του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών και Ε.Π.Ε., Υπεύθυνη για τη Διαμεσολάβηση.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ