Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Μαϊ-2020 00:04

  Το αόρατο μέλλον των ηγετών

  Το αόρατο μέλλον των ηγετών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θεοδόση Μπουντουράκη 

  Μιλούσα τις προάλλες με ένα γνωστό μου βουλευτή της κυβερνητικής παράταξης, μετά το πρόσφατο διάγγελμα του Πρωθυπουργού. Ήταν ενθουσιασμένος και άρχισε να μου εκθειάζει τις επιτυχίες της κυβέρνησης ιδίως κατά το τελευταίο τρίμηνο. Πρώτα τη σθεναρή και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προσφυγικού στον Έβρο, και κατόπιν την επιτυχή και στιβαρή αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο ενθουσιασμός του ήταν τόσο μεγάλος ώστε δεν μου έκρυψε ότι θεωρούσε βέβαιη την επικράτηση της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, και σεμνά και ταπεινά ότι ετοιμαζόταν και ο ίδιος για μια δεύτερη βουλευτική θητεία.

  Συνέχισε λέγοντάς μου ότι ο Πρωθυπουργός χτίζει ένα ισχυρότατο ηγετικό προφίλ, και μου ανέφερε περιχαρής τα ποσοστά αποδοχής της τάξεως του 80%-90% στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται πολύ πίσω και το χάσμα που τους χωρίζει με τον Κυριάκο θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Σε καιρούς κρίσεων και ανασφάλειας ο κόσμος ψάχνει έναν ισχυρό ηγέτη ο οποίος στη σημερινή πολιτική συγκυρία είναι σαφώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Τον άκουγα τον φίλο μου σκεπτικός, χωρίς να τον διακόπτω, αλλά σιγά σιγά διάφορες μελαγχολικές σκέψεις άρχισαν να κατακλύζουν το μυαλό μου. Δεν ήθελα να του μειώσω τον ενθουσιασμό, του είπα ότι γενικώς συμφωνώ μαζί του, και του ευχήθηκα και υπουργός στον πρώτο κυβερνητικό ανασχηματισμό. Δυστυχώς ο ενθουσιασμός και η υπέρμετρη αισιοδοξία είναι κακοί σύμβουλοι, όσο και αν η συγκυρία τείνει ενίοτε να τα ευνοεί!

  Η Ιστορία βρίθει από περιπτώσεις επιφανών πολιτικών ανδρών τους οποίους ο λαός με την ενίοτε απρόβλεπτη και ανεξήγητη ετυμηγορία του, καταδίκασε στην ήττα και στην ταπείνωση, παρά τη σπουδαία προσφορά τους προς την πατρίδα τους. 

  Δύο κλασσικές περιπτώσεις πολιτικών ήλθαν στο μυαλό μου, οι οποίοι ακριβώς αποδοκιμάστηκαν από τον λαό, την ώρα που βρίσκονταν στον κολοφώνα της δόξας τους και της προφοράς τους στα δημόσια πράγματα. Πρώτη περίπτωση ο αρχαίος Αριστείδης ο δίκαιος, και δεύτερη, ο σύγχρονος βρετανός πολιτικός Ουίνστον Τσόρτσιλ.

  Ο Αριστείδης ο δίκαιος έζησε γύρω στο 500 π.Χ. και υπήρξε πολιτικός αντίπαλος του Θεμιστοκλή. Εθεωρείτο από φίλους και αντιπάλους τίμιος, δίκαιος και φιλόπατρις πολιτικός και στρατηγός των Αθηναίων. Πολέμησε στη μάχη του Μαραθώνα και ετοποθετήθη από τον Δήμο ταμίας του ναού της Αθηνάς και φύλακας των λαφύρων που συγκέντρωσαν οι Αθηναίοι κατά την νικηφόρο μάχη του Μαραθώνα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στα δύο ανωτέρω αξιώματα, επέδειξε μεγάλη εντιμότητα και πνεύμα δικαιοσύνης ώστε απέκτησε το προσωνύμιο "ο δίκαιος". Επειδή συγκρούσθηκε με τον Θεμιστοκλή για το ζήτημα της ναυπηγήσεως ενός ισχυρού αθηναϊκού στόλου, οι Άρχοντες εψήφισαν να τον εξοστρακίσουν το 483 π.Χ. Είναι παροιμιώδες το περιστατικό όπου ένας απλός και αγράμματος Αθηναίος πολίτης, κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας για τον εξοστρακισμό, παρακάλεσε τον Αριστείδη χωρίς να τον γνωρίζει, να του γράψει στο όστρακο το όνομα "Αριστείδης". Ο Αριστείδης τον ρώτησε χωρίς να του αποκαλύψει ποιος είναι, γιατί θέλει να εξοστρακισθεί ο Αριστείδης και ο άλλος του απάντησε: "Βαρέθηκα να ακούω ότι είναι δίκαιος". Και ο Αριστείδης κατόπιν αυτού, έγραψε αδιαμαρτύρητα το όνομά του πάνω στο όστρακο του ψηφοφόρου.

  Η δεύτερη περίπτωση αδικημένου πολιτικού είναι ο Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος ονομάσθηκε και πατέρας της νίκης των Συμμάχων κατά του Άξονα.

  Υπήρξε πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας από το 1940 μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945 και ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες της συμμαχικής νίκης. Κατά τις εκλογές του 1945 δεν εξελέγη, και τον διεδέχθη στην πρωθυπουργία ο Κλέμεντ Άτλι. Τιμήθηκε και με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το συγγραφικό έργο του.

  ( Για τους Έλληνες ο Τσόρτσιλ συνετέλεσε αποφασιστικά στην ήττα του ΕΛΑΣ, με την επιμονή του στην καθοριστική εμπλοκή Βρετανικών δυνάμεων κατά τα Δεκεμβριανά και μετέπειτα, με αποτέλεσμα η Ελλάδα τελικώς να παραμείνει στο Δυτικό μπλοκ, σε αντίθεση με τα άλλα κράτη της Βαλκανικής που πέρασαν στο κομμουνιστικό στρατόπεδο.)

  Ο βρετανικός λαός επέλεξε λοιπόν να "τιμωρήσει" τον πατέρα της νίκης, τη στιγμή ακριβώς που αυτός έπρεπε να τιμηθεί για την τεράστια συμβολή του στην επικράτηση των Συμμάχων κατά του Άξονα.

  Αλλά ας αφήσουμε την Ιστορία για να επανέλθουμε στα δικά μας. 

  Είναι βέβαιον ότι με τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, μετά την προοδευτική άρση των περιοριστικών μέτρων, η χώρα μας θα εισέλθει σε ένα βαθύ κύκλο ύφεσης. Πολλές προβλέψεις έχουν διατυπωθεί σχετικά με το ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ για το επόμενο δωδεκάμηνο, οι οποίες κυμαίνονται από το -4% έως το -15%. Βασική αιτία για την επαπειλούμενη ύφεση είναι ο περίπου μηδενισμός του εισερχόμενου τουρισμού και όχι μόνο.

  Πολλές επιχειρήσεις θα πτωχεύσουν, άλλες θα κλείσουν, η ανεργία θα αυξηθεί δραματικά και το κόκκινα δάνεια των τραπεζών θα εκτοξευθούν. Η Κυβέρνηση θα έχει να διαχειρισθεί ένα τιτάνιο έργο και να αποσοβήσει τα χειρότερα, επωμιζόμενη την ορθή επιλογή της να επιβάλει τα περιοριστικά μέτρα, για να μην θρηνήσουμε εκατόμβες νεκρών.

  Θα περάσουμε δύσκολες μέρες.

  Θα συνεχίσει άραγε ο ελληνικός λαός να επικροτεί τον Πρωθυπουργό, ή μήπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την τύχη του Αριστείδη του δίκαιου ή του Ουίνστον Τσόρτσιλ στις επόμενες εκλογές; Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου, πολλώ δε μάλλον του λαού.

  Το βέβαιον είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευνοείται από την κατάσταση και την εικόνα της αντιπολίτευσης, η οποία κυμαίνεται από γελοία έως εξοργιστική. Και με τις δεδομένες νοοτροπίες και πρόσωπα, είναι αδύνατον αυτή να βελτιωθεί. Αλλά ο σοφός λαός έχει βραχεία μνήμη και απρόβλεπτα ανακλαστικά. Υπομονή μέχρι τις επόμενες εκλογές.

  Πάντως εγώ θα προτιμούσα τα σημερινά ποσοστά αποδοχής του Πρωθυπουργού που φθάνουν τα όρια της προσωπολατρίας, να είναι λίγο χαμηλότερα.

  * Ο κ. Θεοδόσης Μπουντουράκης είναι οικονομολόγος 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ