Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Απρ-2020 00:15

  Η πτώση του πετρελαίου δεν έχει αγγίξει τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής του πλανήτη… ακόμα

  Η πτώση του πετρελαίου δεν έχει αγγίξει τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής του πλανήτη… ακόμα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νικήτα Παπαντωνίου και του ΣτέλιουΣτέλιος Ορφανάκης νέα νέα Ορφανάκη

  Το 2019 η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου ήταν στα 100,63 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ η ημερήσια κατανάλωση ήταν στα 98,76 εκατομμύρια βαρέλια. Οι Η.Π.Α είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια ο μεγαλύτερος παράγωγος με 19,51 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αλλά και ο μεγαλύτερος καταναλωτής με 19,96 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Ακολουθούν η Σαουδική Αραβία με ημερήσια παραγωγή 11,81 εκατομμύρια βαρέλια, η Ρωσία με 11,49 εκατομμύρια βαρέλια , ο Καναδάς με 5,5 εκατομμύρια βαρέλια, η Κίνα με 4,89 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ στην όγδοη θέση είναι η ταχύτατα ανερχόμενη Βραζιλία με 3,67 εκατομμύρια βαρέλια. Μάλιστα η Βραζιλία το 2019 κατάφερε να σπάσει για πρώτη φορά το φράγμα του 1 δις βαρελιών ως ετήσια παραγωγή παρουσιάζοντας αύξηση 28% σε σχέση με το 2018. Να σημειωθεί ότι οι 10 πρώτες χώρες στην παραγωγή πετρελαίου είναι υπεύθυνες για το 71,76% της Παγκόσμιας παραγωγής.

  Η τιμή του πετρελαίου έχει πάρει την κατιούσα το τελευταίο τρίμηνο ως αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης από τον οικονομικό παγετώνα που έχει καλύψει τον πλανήτη λόγω του παρατεταμένου lock down παγκοσμίως εξαιτίας του COVID-19. Μάλιστα στις 20 Απριλίου είδαμε κάτι που δεν το βλέπεις συχνά. Για την ακρίβεια το είδαμε για πρώτη φορά! Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο WTI, στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Μαΐου σημείωσε συναλλαγές σε αρνητικές τιμές έως τα -40 δολάρια! Αυτό ήταν συνέπεια της χαώδους διαφοράς μεταξύ παραγωγής και ζήτησης, το οποίο η αγορά το κάλυπτε οδηγώντας την πλεονάζουσα προσφορά σε αποθηκευτικούς χώρους σε γη και θάλασσα. Όταν μάλιστα η χαώδης αυτή διαφορά καλυπτόταν σε αποθηκευτικούς χώρους της τάξης των 62 εκατομμυρίων βαρελιών στο  Cushing της Οκλαχόμα, από όπου γίνεται και η παραλαβή του πετρελαίου σε όσους διακρατούν τα συμβόλαια που λήγουν, δεν ήθελε πολύ να πάρει φωτιά το σύμπαν, μόλις κατάλαβαν ότι οι αποθήκες είναι σχεδόν ή ήδη γεμάτες! Τελικά η σειρά Μαΐου για το Crude έληξε κοντά στα 10 δολάρια. Φυσικά επειδή οι αποθήκες δεν μπορούν να αδειάσουν από τη μια μέρα στην άλλη και τα τάνκερ είναι ήδη γεμάτα, φανταζόμαστε ότι θα υπάρχει πρόβλημα και με τη σειρά Ιουνίου. 

  πιν

  Σε αυτή την έκρυθμη κατάσταση μερικές από τις βασικές εταιρείες παραγωγής πετρελαίου έχουν αξιοπρόσεκτη συμπεριφορά, όσον αφορά το χρέος που έχουν εκδώσει δείχνοντας ότι ο πόλεμος του πετρελαίου έχει "εθνικά χαρακτηριστικά". 
  Μελετώντας τις ομολογιακές σειρές των μεγαλύτερων Αμερικάνικων πετρελαϊκών εταιρειών όπως η CHEVRON, CONOCOPHILLIPS και EXXON MOBIL παρατηρήσαμε ότι, με εξαίρεση μια πίεση της τάξης του 5-10% που δέχθηκαν για μια εβδομάδα μέσα στον Μάρτιο, όλες οι σειρές έχουν επανέλθει στις τιμές που είχαν προ της επέλασης του COVID-19. Μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία αυτών έχει τιμή πάνω από 100. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι το χρέος των μεγαλύτερων Αμερικάνικων πετρελαϊκών εταιρειών δεν δείχνει να κλονίζεται από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, τουλάχιστον όχι ακόμα.

  Ψάχνοντας στη συνέχεια τι συμβαίνει με τις κυριότερες Ρωσικές εταιρείες και τι συμβαίνει στη Βραζιλία είδαμε ότι κι εκεί το χρέος των εταιρειών παραμένει ακλόνητο, ενώ τα έσοδα τους καταρρέουν. Οι εταιρείες που μελετήσαμε είναι οι Ρωσικές ROSNEFT και GAZPROM, καθώς και ο Βραζιλιάνικος κολοσσός PETROBRAS

  Η ROSNEFT είναι ο πετρελαϊκός βραχίονας του Ρωσικού κράτους, ξαδελφάκι της γνωστής και μη εξαιρετέας GAZPROM, ενώ η PETROBRAS είναι η γνωστή Βραζιλιάνικη κρατική εταιρεία που δραστηριοποιείται στη διύλιση, στην εξόρυξη, καθώς και στην πώληση και μεταφορά τόσο πετρελαίου, όσο και φυσικού αερίου. 

  Να σημειώσουμε επίσης ότι ενώ η βιομηχανία πετρελαίου στη Ρωσία ιδιωτικοποιήθηκε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) οι εταιρείες πέρασαν σε κρατικό έλεγχο μερικά χρόνια αργότερα και παραμένουν μέχρι σήμερα με κυριότερες τις  Rosneft, Surgutneftegaz, Gazprom Neft, και Tatneft.

  Η ανάλυση που κάναμε με τιμές 20 Απριλίου 2020 συμπεριελάμβανε 39 ομολογιακές εκδόσεις που λήγουν η κοντινότερη τον Ιανουάριο του 2021 και η πιο μακρινή στις  05/06/2115 της PETROBRAS GLOBAL FINANCE με κουπόνι 6,85% και νόμισμα το δολάριο. Το μέγεθος των ομολογιακών εκδόσεων που εξετάσαμε ξεπερνάει τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ υπάρχουν εκδόσεις που είναι σε ευρώ και σε δολάρια. Το rating όλων των ομολόγων των Ρωσικών εταιρειών που εξετάσαμε ήταν BBB- ενώ της Βραζιλιάνικης PETROBRAS ήταν ΒΒ-.  

  Τα αποτελέσματα της ανάλυσής μας έδειξαν ότι το χρέος των εταιρειών αυτών πωλείται κοντά στην περιοχή των 100 μονάδων (μέση τιμή μη σταθμισμένη) δηλαδή κοντά στην τιμή έκδοσης, γεγονός που αποδεικνύει ότι αυτές οι εταιρείες δεν φοβίζουν τους επενδυτές ακόμη, παρόλο που ο τομέας δραστηριοποίησης τους έχει  υποστεί καθίζηση. 

  πιν


  Σε αντίθεση με αυτές τις εταιρείες που μελετήσαμε, οι μικροί παραγωγοί σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου στην Αμερική "στενάζουν" υπό το βάρος του μεγάλου κόστους εξόρυξης, καθώς και των φτωχών ταμειακών διαθεσίμων που έχουν ως απόρροια του μεγέθους τους, με πιο τρανταχτό παράδειγμα την Whiting Petroleum, η οποία υπέβαλε αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 11, ως αποτέλεσμα των μειωμένων τιμών πετρελαίου. 

  Όλα αυτά δείχνουν ότι οι μεγάλοι παραγωγοί μπορούν να αντέξουν για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα το εκρηκτικό κοκτέιλ των δίδυμων προβλημάτων στην αγορά πετρελαίου, δηλαδή τη μειωμένη ζήτηση και τιμές στο ναδίρ, όχι όμως οι πολλοί μικροί παραγωγοί σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου των ΗΠΑ και για αυτό και ο καημός του προέδρου Trump με το σχόλιο για τους "Beloved American Oil Producers” όπως χαρακτηριστικά δήλωσε προ ολίγων ημερών. 

  Οι τιμές του πετρελαίου κοντά στα 20 δολάρια το βαρέλι "σκοτώνουν" τον ενεργειακό σχεδιασμό και την αυτάρκεια των Η.Π.Α σε μία περίοδο απομόνωσης, δημιουργώντας επιπρόσθετα προβλήματα στον πρόεδρο στην μάχη της επανεκλογής του. Με αυτά και με αυτά έκανε ότι μπορούσε για να πείσει όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ  να μειώσουν την παραγωγή, μήπως και οι τιμές ανέβουν σε υποφερτά επίπεδα κοντά στα 40-45 δολάρια το βαρέλι, αλλά μέχρι στιγμής η μείωση κατά 9.7 εκατομμύρια βαρέλια σε ημερήσια βάση δεν δείχνει να βελτιώνει την εικόνα. Πώς θα μπορούσε άλλωστε μια μείωση στην προσφορά κατά 10% να αυξήσει τις τιμές, όταν η ζήτηση έχει καταρρεύσει και το πλεονάζων παραγόμενο πετρέλαιο απλά αποθηκεύεται όπου είναι δυνατόν να αποθηκευτεί σε γη και θάλασσα!

  Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε ότι όταν τα έσοδα καταρρέουν, και η ζήτηση δεν προβλέπεται να επανέλθει σύντομα στα προ 2 μηνών επίπεδα, τότε δεν θέλει πολύ να πάρει φωτιά η αγορά ομολόγων των μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών  και να ζήσουμε ένα σοκ και δέος στις αγορές ομολόγων, διότι τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα και οι συμμετέχοντες "μεγάλα παιδιά". 

  * Ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου-Καρτάλης είναι πρώην CFO της Nobacco, αναλυτής της Eurobank, σύμβουλος στο ΕΒΕΑ και νυν καθηγητής-επιχειρηματίας στην εταιρεία Διακρότημα. Είναι πτυχιούχος φυσικός με μεταπτυχιακές σπουδές στα εφαρμοσμένα μαθηματικά, τα χρηματοοικονομικά-διοίκηση καθώς και στο marketing management, ενώ μεταξύ άλλων έχει πιστοποίηση σε IFRS λογιστικά πρότυπα.

  ** Ο κ. Στέλιος Ορφανάκης έχει εργαστεί μεταξύ άλλων θέσεων ως Επενδυτικός Σύμβουλος στην Ιδιωτική Τραπεζική (Alpha Private Bank – Όμιλος ALPHA BANK), ενώ τώρα εργάζεται ως Καθηγητής (M.Sc) Φυσικών και Θετικών Επιστημών στη Δημόσια Εκπαίδευση. Είναι πτυχιούχος φυσικός με μεταπτυχιακές σπουδές, έχει εξειδικευθεί στην Τραπεζική Διοίκηση και σε Παράγωγα Προϊόντα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ