Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Απρ-2020 00:57

  Μία-μία οι παρεμβάσεις οξυγόνου της αγοράς

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Φιλοθέης Μακριδάκη
   
  Η κυβέρνηση, στη διάθεσή της να βοηθήσει τους πολίτες οικονομικά αυτές τις δύσκολες μέρες που περνά η χώρα μας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, έχει θεσπίσει σημαντικά μέτρα στήριξης.

  Ένα σημαντικό πλαίσιο προστασίας έχει θεσπιστεί για επιχειρήσεις, εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους, καθώς και για ελεύθερους επαγγελματίες, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

  Η νέα ΠΝΠ, Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 30/03/2020, περιλαμβάνει το 4ο πακέτο μέτρων οικονομικής στήριξης και αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, καθώς και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις.

  - Δίνεται έκπτωση 25% για όλες τις βεβαιωμένες οφειλές. Από το ευεργέτημα αυτό εξαιρούνται οι οφειλές από ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τμηματικής διευκόλυνσης καταβολής, καθώς και οφειλές που προέρχονται από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων και χρέη υπέρ αλλοδαπού.

  - Στο ερώτημα των ημερών, αν το επίδομα για τα νοσοκομεία θα το πάρουν όλοι οι υπάλληλοι, και οι διοικητικοί, η απάντηση είναι ότι:

  Στο πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί στα νοσοκομεία, στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ), στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία "Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας" (ΙΦΕΤ Α.Ε.), στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), στα κέντρα υγείας, στα κέντρα ψυχικής υγείας και στα αγροτικά ιατρεία, στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας, στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και στην κεντρική υπηρεσία των ΥΠΕ, καθώς επίσης στο πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καταβάλλεται για το έτος 2020 έκτακτη οικονομική ενίσχυση ίση προς το ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού. Η παροχή αυτή υπολογίζεται στον βασικό μισθό που έχει ο δικαιούχος και είναι ακατάσχετη.

  - Επίσης, έχει δοθεί παράταση έως τις 10 Απριλίου, αντί 31 Μαρτίου, για την προθεσμία υποβολής δηλώσεων αναστολής λειτουργίας για τις επιχειρήσεις.

  - Υφίσταται αναστολή για διάστημα 75 ημερών, δηλαδή 2,5 μηνών, των πληρωμών επιταγών που λήγουν μέχρι τις 30 Μαΐου, με ημερομηνία εκκίνησης την 30ή Μαρτίου.
  Φυσικά, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο ανάμεσα στον υπόχρεο και τον δικαιούχο να συμφωνήσουν οι δυο τους την απευθείας πληρωμή του αξιογράφου από τον υπόχρεο στον δικαιούχο στην αρχικά αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης.

  Κοινοποίηση προστίμων

  - Αναβάλλεται έως 30 Απριλίου η κοινοποίηση προστίμων της φορολογικής διοίκησης.

  - Παύουν όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κ.λπ., για όσο διάστημα παραμένουν κλειστά τα δικαστήρια.

  - Παρατείνεται έως τις 31 Ιουλίου η παραγραφή φορολογικών υποθέσεων που λήγουν από 30 Μαρτίου έως την 31η Μαΐου. 

  - Αναστέλλεται για 3 μήνες η έναρξη του Κεντρικού Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων.

  - Δίνεται επίδομα 800 ευρώ σε όσους εργαζομένους βρίσκονται σε αναστολή.

  Συγκεκριμένα, οι μισθωτοί που θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ είναι συνολικά 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι, που καλύπτουν το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Η ενίσχυση αυτή, για όσους εργαζομένους τίθενται σε προσωρινή αναστολή εργασίας, είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν μπορεί να συμψηφιστεί με καμία άλλη οφειλή και υποχρέωση. Παράλληλα, καλύπτονται από το κράτος οι ασφαλιστικές εισφορές τους, επί του ονομαστικού τους μισθού, για 45 ημέρες. Στους εργαζομένους αυτούς παρέχεται, μεταξύ άλλων, αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς την Εφορία για 4 μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Καλύπτονται όλοι οι μισθωτοί σε σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

  - Ταυτόχρονα, επεκτείνεται σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων για την προστασία τους και τη διαφύλαξη των θέσεων απασχόλησης. Συνολικά καλύπτονται περίπου 800.000 επιχειρήσεις, που συνιστούν το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων.

  Οι επιχειρήσεις πλέον που εξαιρούνται είναι ελάχιστες, αφού καλύπτεται από τις ευνοϊκές προβλέψεις της Πολιτείας το 86% των κωδικών αριθμών δραστηριότητας.

  Προσοχή: Προϋπόθεση για υπαγωγή στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Για τις επιχειρήσεις που δεν είχε προβλεφθεί η ένταξή τους σε πλαίσιο ρυθμίσεων μέχρι σήμερα, η προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον μήνα Απρίλιο είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, από τη χρονική στιγμή ολοκλήρωσης των σημερινών ανακοινώσεων.

  Και εδώ να επισημάνουμε ότι η προϋπόθεση δεν είναι μόνο ο αριθμός των θέσεων εργασίας να παραμείνει σταθερός, αλλά και τα πρόσωπα πρέπει να μείνουν τα ίδια. Δηλαδή, ο εργοδότης δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι "έχω δέκα υπαλλήλους, απολύω τους πέντε εξ αυτών και προσλαμβάνω άλλους πέντε. Κατά συνέπεια, έχω σταθερά δέκα άτομα προσωπικό". Δεν πρέπει να γίνει καμία απόλυση, δεν πρέπει να μεταβληθούν τα πρόσωπα των εργαζομένων.

  - Και, βεβαίως, αυτό που ενδιαφέρει πολύ τους επιχειρηματίες που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού COVID-19 είναι η ενίσχυση που έρχεται με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής.

  Η ενίσχυση χορηγείται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην C(2020) 1863/19.3.2020 Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης, με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19 και κατόπιν έγκρισης σχετικού καθεστώτος ενίσχυσης από την Επιτροπή.

  Η θέσπιση του μέτρου αυτού έχει στόχο την περαιτέρω στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της επιδημίας. Το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης θα είναι 1 δισ. ευρώ.

  Θα γίνει άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση των επιχειρήσεων, η οποία θα είναι, συνολικώς ή μερικώς, επιστρεπτέα προς το κράτος, ανάλογα με την πορεία της επιχείρησης. Η ενίσχυση θα χορηγείται απευθείας από το κράτος. Το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης. Όσες επιχειρήσεις θελήσουν να ενταχθούν θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, myBusinessSupport.
  Και αυτή η ενίσχυση είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

  - Και μην ξεχνάμε ότι το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στους εργαζομένους στο σύνολό του σε όλους. Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων σε επιχειρήσεις τίθεται σε προσωρινή αναστολή, το ποσό του Δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης θα καταβληθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Όλοι οι άλλοι εργοδότες πρέπει να καταβάλουν το Δώρο Πάσχα στις προβλεπόμενες από τον νόμο προθεσμίες.

  * Η κα Φιλοθέη Μακριδάκη είναι Ειδικός φοροτεχνικός, σύμβουλος επιχειρήσεων

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ