Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Απρ-2020 00:03

  Κουπόνι για πασχαλινό αρνί και σκόρδα από τον Έβρο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Αντωνόπουλου 

  Η συνεχής βροχή που πέφτει εδώ και ημέρες μας θυμίζει την παροιμία "αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά στον γεωργό που έχει πολλά σπαρμένα”. Κι έτσι είναι. Βέβαια εάν δεν βρέξει πάλι προς το τέλος Απριλίου τα σιτηρά θα χρειαστούν πότισμα και το πότισμα χρειάζεται μετασχηματιστές που κάποιοι φροντίζουν... επιμελώς και τους κλέβουν κάθε φθινόπωρο εδώ και 10 χρόνια!!!

  Το σκληρό σιτάρι, αυτό που χρησιμοποιείται για τα μακαρόνια, εκτιμάται ότι θα ζητηθεί φέτος αρκετά. Η επιδρομή των καταναλωτών στα ράφια των super markets με στόχο τα μακαρόνια στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες ανά την υφήλιο, είναι προφανές ότι θα αυξήσει τη ζήτηση για πρώτη ύλη. Άλλωστε η καραντίνα στο σπίτι θα ευνοήσει προφανώς την εύκολη μαγειρική, κομμάτι της οποίας είναι τα μακαρόνια. Αργότερα, η μείωση των εισοδημάτων όλων μας, θα τονώσει ακόμη περισσότερο τη ζήτηση για φθηνή τροφή.

  Και μη νομίζετε ότι η επιδρομή στα ράφια είναι αποκλειστικά ελληνικό crisis management! Η  Αυστραλία ξέμεινε από ζυμαρικά αλλά και σκληρά σιτάρια. Τα μόνα διαθέσιμα σιτάρια είναι αυτά για σπορά, η οποία στον μακρινό αυτόν τόπο ξεκινάει τον άλλο μήνα και θα είναι έτοιμα σε εύλογο χρόνο. Στην πολύπαθη Ιταλία, τα ράφια με τα μακαρόνια είναι διαρκώς άδεια, όχι τόσο λόγω έλλειψης προσφοράς, αφού οι τοπικές βιομηχανίες δουλεύουν στο φουλ και διατείνονται ότι υπάρχει επάρκεια πρώτης ύλης, αλλά λόγω έλλειψης φορτηγών να τα μεταφέρουν στα super market. Είναι χαρακτηριστικό ένα βίντεο που ένας κοτσανάτος υπερήλικας έλεγε, με εκείνο τον χαρακτηριστικό τρόπο των ηλικιωμένων, "Τι χάλι είναι αυτό ούτε στο Β! Παγκόσμιο Πόλεμο δεν μας έλειψε η πάστα!!!”

  Τα αγροτικά προϊόντα που μπορούν να αποθηκευτούν, θα αντιμετωπίσουν μεικτές ευκαιρίες το επόμενο διάστημα, άλλα καλές άλλα κακές. 'Ο,τι και να προσπαθήσει να εκτιμήσει κανείς σήμερα είναι παρακινδυνευμένο για πολλούς λόγους πολιτικούς, αυτάρκειας τροφίμων, οικονομικούς, διατροφικούς: υπάρχουν χώρες που ήδη ανακοίνωσαν σημαντικούς περιορισμούς στις εξαγωγές βασικών προϊόντων όπως είναι τα σιτηρά. Ανάγκες της εσωτερικής τους αγοράς, πολιτικοί λόγοι ή υποδείξεις, εκμετάλλευση της κατάστασης; Θα δείξει. Οι αναλύσεις πάντως των εξειδικευμένων οίκων δίνουν και παίρνουν, με βασικό χαρακτηριστικό τους την φωτογραφία της στιγμής και όχι την εκτίμηση της μελλοντικής πορείας ή συστάσεις όπως συνηθίζουν να κάνουν.

  Ας μη ξεχνάμε ότι βασικός κρίκος της αλυσίδας εφοδιασμού είναι οι μεταφορές. Είναι λογικό να μην θέλουν οι οδηγοί να κατευθυνθούν σε τόπους βεβαρημένους, όπως η Ιταλία, ή άλλες εισαγωγικές αγορές να μην επιθυμούν προμήθειες από αγορές φουλ στον κορονοϊό. Η ανώνυμη αλυσίδα της κεντρικής Ευρώπης θα παραγγείλει όπου βρει προϊόν που την συμφέρει και με μια σχετική ασφάλεια θα μπορεί να το έχει στην αποθήκη της. Ο έμπορος όμως της λαχαναγοράς που θα είναι παρών όταν φθάσει το φορτηγό με κηπευτικά από την Αλμερία της Ισπανίας, θέλει να έχει το κεφάλι του κατά το δυνατόν πιο ήσυχο: αυτός θα δει και θα συνομιλήσει με τον Ισπανό οδηγό, θα παραλάβει τα φορτωτικά έγγραφα και το μεσημέρι θα πάει σπίτι του. Άσε που μπορεί να έχει τον γιο του στις παραλαβές!!! Για ελάτε λίγο στη θέση του…. Και θα συμφωνήσω ότι η πολλή δουλειά περνάει σήμερα από τα super market αλλά και οι ανεξάρτητοι έμποροι δεν είναι αμελητέοι στον συνολικό εφοδιασμό της αγοράς. Και μια και είμαστε στο χονδρεμπόριο, ρεπορτάζ αναγνωρισμένου κλαδικού περιοδικού, ανέφερε ότι σε περιφερειακή λαχαναγορά της Γερμανίας η δουλειά έχει πέσει 60%!!!

  Ποιος οδηγός άραγε θα αναλάβει να μεταφέρει αρνιά για το Πάσχα στην Ιταλία και την Ισπανία, που τα τελευταία χρόνια αγόραζαν πάνω από 300.000 τεμάχια -500.000 κάποιες καλές χρονιές- τον χρόνο; Θα υπάρξουν όμως άλλοι συνάδελφοί τους που θα ταξιδέψουν μέχρι τη Ρουμανία, η οποία δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερο πρόβλημα, να φέρουν από εκεί φθηνά αμνοερίφια, από αυτά ξέρετε που συχνά ελληνοποιούνται στον δρόμο. Εδώ τη λύση θα την δώσει η αγορά (που λέει και η νεοφιλελεύθερη θεωρία): εάν οι εγχώριες τιμές πέσουν, δεν θα υπάρξει ανάγκη εισαγωγών. Δεν μου είναι όμως πρόχειρο τι λέει η ίδια θεωρία για τους τσοπάνηδες που θα τα παρατήσουν και θα στείλουν τα παιδιά τους ειδικούς φρουρούς...

  Ενδιαφέρον έχει πρόταση κτηνοτρόφων από την Θεσσαλία (νομίζω τον Τύρναβο), να δοθεί κουπόνι σε εργαζόμενους των γνωστών ΚΑΔ, αξίας 80 ευρώ να αγοράσουν Πασχαλινό αρνί. Μια τέτοια κίνηση θα προσέφερε τα μάλα στην υπόθεση "κτηνοτροφία ώρα μηδέν”!

  Μένοντας για λίγο στο σημαντικό θέμα των μεταφορικών, ας δούμε την περίπτωση του σκόρδου που γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες. Η ευρωπαϊκή αγορά κατά βάση καλύπτονταν από κινέζικες εισαγωγές. Στην Κίνα σκόρδα υπάρχουν πολλά, αλλά δεν μπορούν να φτάσουν στην αγορά λόγω αναστολής των φορτώσεων τόσο λόγω κινέζικης πρωτοχρονιάς (25 Ιανουαρίου) αλλά και των μετέπειτα περιορισμών λόγω καραντίνας. Έτσι τα λίγα εναπομείναντα ελληνικά σκόρδα έφυγαν γρήγορα και σε καλύτερες από πέρυσι τιμές. 

  Εδώ μια πολύ, μα πάρα πολύ σημαντική παρέμβαση-υπόδειξη: ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών σκόρδων παράγεται στον Εβρο και θα είναι έτοιμο σε λίγο καιρό. Ένας "φίλος” από κοινωνικά δίκτυα καμάρωνε σήμερα το πρωί μπροστά σε ένα καταπράσινο και περιποιημένο χωράφι με σκόρδα λίγα μέτρα από τα σύνορα. Ο ίδιος, πριν λίγες ημέρες ποστάριζε ένα κονβόι τρακτέρ με αναμμένους τους προβολείς του που βοηθούσαν τον στρατό και την αστυνομία να εντοπίσουν ένα πέρασμα στο ποτάμι μέσα στη νύχτα. Είναι προφανές ότι αυτά τα σκόρδα θα πρέπει να φύγουν πρώτα και σε πολύ καλύτερη τιμή. Ως πόσα πια δίνει ένα νοικοκυριό για σκόρδα όλο τον χρόνο που να αξίζει να κάνει οικονομία!!! Ας δώσει και κάτι λίγα ευρώ παραπάνω ζητώντας επιμόνως Σκόρδα Βύσσας Εβρου. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να προσφέρει ο οποιοσδήποτε τη στιγμή αυτή.

  Γάλλος έμπορος φράουλας δήλωσε ότι δίνουμε εντολή για συγκομιδή όταν υπάρξει η αντίστοιχη παραγγελία. Κι αυτό για ένα προϊόν που την εποχή αυτή περπατούσε παραδοσιακά καλά στην αγορά λόγω πρωιμότητας. Η αγορά είναι πιο σύνθετη από ποτέ συμπληρώνει.

  Εκεί που όμως θα γίνει κακός χαμός είναι στα είδη που προορίζονταν για τη μαζική εστίαση. Στον χώρο αυτόν θα γίνουν σοβαρές ανακατατάξεις. Κολοσσιαίες εταιρείες που ετοιμάζουν πατάτες κάθε μορφής για την εστίαση, σταμάτησαν τη λειτουργία τους. Προ κρίσης η τιμή της πατάτας για επεξεργασία στην Ολλανδία σύμφωνα με τον εκεί σύνδεσμό τους ήταν 15 λεπτά το κιλό ενώ τώρα είναι απούλητη! Οποιος χρειαστεί πατάτα αγοράζει με 4 λεπτά!!! Η εστίαση απορροφούσε το 80% της παραγωγής. Πυρετώδεις συσκέψεις για το τι θα γίνουν οι αδιάθετες ποσότητες, αλλά οι λύσεις σπανίζουν. Αντίθετα όμως η αγορά πατάτας για τα σπίτια γνωρίζει δόξες παγκοσμίως και τα logistics και η έλλειψη εργατών σε όλο το μήκος από το χωράφι στο ράφι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα στη λειτουργία της.

  Εξειδικευμένες σπορές για λαχανικά και φρούτα που κατευθύνονταν στη μαζική εστίαση θα αντιμετωπίσουν δυσεπίλυτα προβλήματα. Με τα χρόνια είχε αναπτυχθεί στην Ευρωπαϊκή Ηπειρο μια παραγωγή λαχανικών για κινέζικα καταστήματα αλλά και κινέζους καταναλωτές στην Ευρώπη, που αριθμητικά είναι πια πολλοί. Ούτε να τους σκέπτομαι δεν θέλω αυτούς τους παραγωγούς...

  Κι ερχόμαστε τώρα στο θέμα των εργατών γης. 500.000 εποχιακούς εργάτες θα χρειαστούν η Γαλλία και η Γερμανία για να μαζέψουν τις σοδειές τους φέτος. Το νούμερο σοκάρει κι εμάς τους ανθρώπους του χώρου. Μετά από τόση εκμηχάνιση, τα νούμερα παραμένουν πολύ υψηλά. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν άνθρωποι από τη Βόρειο Αφρική και τις πρώην ανατολικές χώρες που κάλυπταν μετακινούμενοι τις εργασίες αυτές. Σήμερα, με κλειστά σύνορα πώς θα έλθουν εδώ να δουλέψουν; Τραίνα με εργάτες διαφήμιζε ότι θα μας φέρει ένας Ευρωπαίος πολιτικός. Αυτός καλά τα λέει αλλά τους ρώτησε αυτούς εάν θέλουν να πάνε να δουλέψουν σε βεβαρημένες περιοχές, ή μήπως ρώτησε τους γιατρούς στη χώρα του εάν τους θέλουν στα πόδια τους. Φαίνεται ότι το είδος Μαυρογιαλούρου είναι ανθεκτικό και στον κορονοϊό, κρίμα!

  Χαρακτηριστική μια φωτογραφία που υποδεικνύει σε εργάτες συγκομιδής τουλίπας, είναι στην εποχή της τώρα, να κρατάν απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρο ο ένας από τον άλλο.

  Εμείς στην Ελλάδα θα αντιμετωπίσουμε ένα θέμα εργατών στη συγκομιδή, κυρίως κάποιων εποχιακών αναγκών, όπως είναι τα ροδάκινα, στο περίφημο τρίγωνο Βέροια, Σκύδρα, Εδεσσα. Υπάρχουν αρκετοί μετανάστες που έχουν με τα χρόνια εγκατασταθεί μόνιμα στη χώρα μας αλλά σε περιόδους μεγάλης ζήτησης δεν φτάνουν. Είναι ίσως ευκαιρία να δοκιμάσουμε παλαιότερες πρακτικές και συνήθειες όπως αυτές της αλληλοβοήθειας: σήμερα στο δικό μου περιβόλι όλες οι οικογένειες και αύριο στου γείτονα. Έχω μια κρυφή ελπίδα ότι πια έχουν ωριμάσει μέσα μας τέτοιου είδους αντιλήψεις και μένει μια σπίθα για να αποκαλυφθούν.

  Προτείνονται επίσης λύσεις όπως η χρησιμοποίηση μεταναστών από τα διάφορα κέντρα. Είναι λύση ανάγκης και πολλοί συνάδελφοι δεν την προτιμούν. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ξέρουν από γεωργικές δουλειές και κυρίως από δουλειές με ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Χρειάζεται χρόνος και πόροι να ενσωματωθούν, στοιχεία που αυτή τη στιγμή σπανίζουν.

  Ο Αλβανός εργάτης, και ειδικά ο καλός, παραμένει ακόμη το μεγάλο ζητούμενο στην ελληνική αγροτική παραγωγή.

  Υ.Γ Μπορεί να έχει κάποιος διαφορετικές εκτιμήσεις ή πληροφορίες από τα παραπάνω. Η ζωή θα δείξει ποιες θα είναι οι σωστές. Θα επιμείνω όμως πολύ ότι τα νέα σκόρδα από τη Βύσσα Έβρου που θα βγουν σε λίγες ημέρες στην αγορά, θα πρέπει να φύγουν πάραυτα και σε καλές τιμές. Ούτε συμφέροντα έχω, ούτε καν φαντάρος δεν έχω πάει εκεί πάνω, αλλά είναι ένα πράγμα στο οποίο θα επιμείνω ότι "ξέρω τι σας λέω”.

  * Ο κ. Δημήτρης Αντωνόπουλος είναι Αγροτοοικονομολόγος Msc - Παραγωγός Κελυφωτού Φιστικιού

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ