Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Απρ-2020 00:03

  Mονόδρομος η αλλαγή νοοτροπίας και η λήψη δραστικών μέτρων

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Βακαλόπουλου 

  Το ανθρώπινο κόστος της επιδημίας του κορονoϊού συνεχίζει να αυξάνεται, με εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως.

  Και ενώ εξελίσσεται η ηρωϊκή προσπάθεια γιατρών και νοσηλευτών να διασώσουν ανθρώπινες ζωές και ερευνητών στα εργαστήρια για την ανακάλυψη φαρμάκων και εμβολίων, εντείνεται η ανησυχία για το μέγεθος της οικονομικής ύφεσης.

  Οι ηγέτες όλων των χωρών καλούνται να λάβουν πολύ σημαντικές αποφάσεις το επόμενο χρονικό διάστημα, λαμβανομένου υπ' όψιν ότι είναι αμφίβολο εάν οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών αλλά και τα δημοσιονομικά πακέτα των κυβερνήσεων που ξεπερνούν συνολικά τα 9 τρισ. δολ. θα μπορέσουν τελικά να συγκρατήσουν την κατάσταση.

  Μέσα σε αυτό το διεθνές κλίμα στη χώρα μας απαιτούνται γενναίες παρεμβάσεις, πέραν των ήδη από την κυβέρνηση εξαγγελθέντων μέτρων για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζόμενων και των 12 δισ. που θα εξασφαλίσει από το έκτακτο QE της ΕΚΤ. Κλειδί για την εξέλιξη του ΑΕΠ της Ελλάδας αποτελεί ο έλεγχος του Covid-19 να επιτευχθεί προ της παρελεύσεως του θέρους, ώστε να υφίσταται όσο το δυνατό λιγότερη ύφεση και να διασφαλισθεί η ανάπτυξη για το 2021.

  Στο πλαίσιο αυτό κρίσιμο είναι να ελαχιστοποιηθούν οι απολύσεις, να στηριχθεί η πραγματική οικονομία και ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να διασφαλισθεί ακόμα και με κρατικές εγγυήσεις η παροχή ρευστότητας από τις τράπεζες, να ενισχυθούν οι κρατικές επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

  Η υιοθέτηση από την Ε.Ε. της πρακτικής να καταρτίζει το κάθε κράτος προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων, απαλλαγμένο από καταναλωτικές δαπάνες και με στόχο τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, επενδύσεις οι οποίες θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά κυρίως στην επανασύσταση της συστήματος δημόσιας υγείας, με σύγχρονα μέσα και επαρκές και καλώς εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.         

  Η δογματική όμως εμμονή κρατών του Βορρά σε λογιστικές και περιοριστικές πολιτικές την ώρα που καταρρέουν ολόκληρες κοινωνίες δημιουργεί προβληματισμό και ανησυχία για το μέλλον και την πορεία της ευρωπαϊκής μας οικογένειας.

  Μέσα  σε αυτό το τοξικό περιβάλλον και με δεδομένη την αναστολή της λειτουργίας των Δικαστηρίων κα τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας πλήττεται σοβαρά και ο δικηγορικός κλάδος.

  Προς αυτήν την κατεύθυνση εντάσσεται και η υποβολή συγκεκριμένων αιτημάτων από το ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο του σώματος, όπως η άμεση αναστολή των πάσης φύσεως φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και των δανειακών βαρών, η ενεργοποίηση του λογαριασμού ανεργίας του ΟΑΕΔ, ο οποίος έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά με εισφορές του κλάδου από το 2011, η χορήγηση έκτακτου επιδόματος οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των πάγιων λειτουργικών εξόδων των δικηγορικών γραφείων, η άμεση εξόφληση των οφειλομένων ποσών σε δικηγόρους από φορείς του Δημοσίου και η αναστολή εξόφλησης λογαριασμών ΔΕΚΟ, για δικηγορικά γραφεία και δικηγορικές εταιρείες. Ταυτόχρονα αναγκαία καθίσταται, η επικαιροποίηση παγίων και διαρκών αιτημάτων του κλάδου, όπως μείωση φορολογικών δαπανών (κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, φορολόγηση επί του πραγματικού εισοδήματος), επέκταση ηλεκτρονικών διαδικασιών (e - justice ) κ.λ.π.

  Παράλληλα όμως απαιτούνται και δράσεις από τους οικείους συλλόγους όπως η διανομή μερίσματος εις τα μέλη τους και εις τους ασκούμενους δικηγόρους, χωρίς κρατήσεις και η συνδρομή στην κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανασφαλίστων μελών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ήδη σχετική πρωτοβουλία ανέλαβε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, με την ελπίδα το παράδειγμα αυτό να ακολουθήσουν και άλλοι.

  Ο συνδυασμός αυτών των μέτρων, καθίσταται απολύτως αναγκαίος, προκειμένου να μην οδηγηθεί σε αφανισμό, ένας πολυπληθής επαγγελματικός κλάδος, που έχει δοκιμασθεί σκληρά τα τελευταία δέκα έτη. Παράλληλα ως Δ.Σ.Α. και ως άτομα πρέπει να δούμε και τη δική μας έμπρακτη συμβολή σε αυτή την κρίση με οικονομική ενίσχυση των νοσοκομείων, με παροχή εθελοντικών υπηρεσιών, με διάδοση των συμβουλών και οδηγιών του ΕΟΔΥ και του ΥΠ. Υγείας μέσα από τα κοινωνικά μας δίκτυα.

  Σε κάθε περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι πολιτικοί, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και πολίτες πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε προτεραιότητες και συμπεριφορές. Να ξαναδούμε ποια είναι αυτά που αξίζουν και μας ενώνουν ως κοινωνία και να προσανατολίσουμε τις δυνάμεις μας στην ενίσχυση βασικών κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών (Υγεία, κοινωνική πρόνοια, Παιδεία ). Γιατί το μεγαλύτερο δίδαγμα αυτής της κρίσης είναι ότι: ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΡΙΘΜΟΙ.

  * Ο κ. Δημήτρης Ι. Βακαλόπουλος είναι Δικηγόρος ΕΦΚΑ και υποψήφιος Διδάκτωρ ΕΜΠ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ