Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Απρ-2020 00:04

  Οι ελαφρύνσεις του κορονοϊού

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Φαμέλη

  Να μετριάσει τις αρνητικές οικονομικές συνέπειες που επιφέρει το φαινόμενο του κοροναϊού  στοχεύει με μια σειρά μέτρων η κυβέρνηση.  Οι πληττόμενοι εργαζόμενοι και άνεργοι  δικαιούνται μια σειρά από παροχές τις οποίες θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε παρακάτω. Για την καλύτερη κατανόηση των μέτρων ουσιαστικό ρόλο παίζει το κατά πόσον κάποιος εργαζόμενος βρίσκεται σε αναστολή.

  Α) επειδή η επιχείρηση στην οποία εργάζεται έκλεισε υποχρεωτικά με εντολή δημόσιας αρχής ή Β) επειδή η επιχείρηση συμπεριλαμβάνεται στις πληττόμενες επιχειρήσεις που δεν αναστέλλουν την λειτουργία τους υποχρεωτικά.

  Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση έχει ανασταλεί 

  Οι εργαζόμενοι που οι συμβάσεις τους τέθηκαν σε αναστολή ανεξαρτήτως αιτίας (Α και Β παραπάνω) δικαιούνται να λάβουν έκτακτη αποζημίωση ύψους 800 ευρώ για 45 ήμερες  που θα βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης.

  Για το διάστημα αυτό, δεν θα προσφέρουν την εργασία τους και δεν θα αμείβονται από τον εργοδότη τους. Οι εισφορές τους θα καλύπτονται από το κράτος ενώ για διάστημα  διπλάσιο της  αναστολής της σύμβασης τους δεν θα μπορούν να απολυθούν. Όλες οι φορολογικές τους οφειλές  παγώνουν χωρίς για αυτές να υπολογίζονται πρόστιμα και προσαυξήσεις μέχρι τις 31/8/2020 ενώ αν καταβληθούν εμπρόθεσμα θα έχουν έκπτωση 25%. 

  Επιπροσθέτως οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης με απόφαση δημόσιας αρχής  (κατηγορία Α παραπάνω) και όχι λόγω αναστολής εργασίας επειδή η επιχείρηση ανήκει στις πληττόμενες, εφόσον μισθώνουν την κύρια κατοικία τους δικαιούνται να καταβάλουν τα μισθώματα Μαρτίου και Απριλίου μειωμένα κατά 40%.

  Δώρο Πάσχα

  Σχετικά με το δώρο Πάσχα, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που έκλεισαν ή πλήττονται οικονομικά εξαιτίας του κορονοϊού  να το καταβάλουν μέχρι τις 30/6/2020. Για τους εργαζόμενους που τελέσαν σε αναστολή κατά την περίοδο  που λογίζεται ως περίοδος υπολογισμού του δώρου Πάσχα (01/01-30/4) ή κατά μέρος αυτής, προβλέπεται  η καταβολή της αναλογίας  του δώρου Πάσχα από τις επιχειρήσεις για το διάστημα που πραγματικά εργάζονταν, ενώ το υπόλοιπο ποσό δώρου Πάσχα που αφορά την περίοδο που τελούσαν σε αναστολή σύμβασης, θα καλυφτεί από το κράτος.

  Παράδειγμα:  Εργαζόμενος με 650 ευρώ μεικτά που ανεστάλη η σύμβαση του στις 14/3 θα λάβει ως δώρο Πάσχα  207,04 ευρώ από την επιχείρηση που αφορά και την περίοδο που τον απασχολούσε και 131,50 ευρώ θα καλυφθούν από το κράτος. Συνολικά ο εργαζόμενος θα λάβει ποσό 338,54 ευρώ που αντιστοιχεί  σε πλήρες δώρο Πάσχα για τον μισθό του.

  Νέοι και παλιοί άνεργοι 

  Για τους ανέργους παρατείνεται η καταβολή τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους για 2 μήνες σε όσους το δικαίωμα επιδότησης που έληξε ή θα λήξει το πρώτο τρίμηνο του 2020.

  Όσοι αποχώρησαν οικειοθελώς ή έχουν απολυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020 ανεξάρτητα από το αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος  τακτικής ανεργίας  δικαιούνται επιπρόσθετα αποζημίωση ύψους 800 ευρώ.

  Φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα

  Τα φυσικά πρόσωπα των οποίων οι μισθώτριες επιχειρήσεις κάνουν χρήση του ευεργετήματος καταβολής μειωμένου μισθώματος κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο (επιχειρήσεις της περίπτωσης Α παραπάνω), δικαιούνται αναστολή των φορολογικών τους υποχρεώσεων για διάστημα τεσσάρων μηνών.

  Τρόπος αίτησης αποζημίωσης 800 ευρώ και μείωσης ενοικίου κύριας κατοικίας

  Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις έχουν τεθεί σε αναστολή θα πρέπει με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών taxis και μετά τη γραπτή ενημέρωση που θα τους παράσχει ο εργοδότης τους με τον αριθμό πρωτοκόλλου της δήλωσης αναστολής της σύμβασης εργασίας τους να συνδεθούν στην ηλεκτρονική σελίδα  supportemployees.yeka.gr και να συμπληρώσουν τον αριθμό πρωτοκόλλου, τον ΙΒΑΝ λογαριασμό τραπέζης τους καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή της κύριας κατοικίας τους εφόσον μισθώνουν τέτοια.

  Χρόνος αίτησης αποζημίωσης 800 ευρώ και μείωσης ενοικίου κύριας κατοικίας.

  Όσοι εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης με απόφαση δημόσιας αρχής θα πρέπει να υποβάλουν από την 1η Απριλίου έως την 10η Απριλίου αναλόγως του τελευταίου ψηφιού του Α.Φ.Μ. τους ως εξής:
  Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1
  Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2
  Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3
  Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4
  Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5
  Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6
  Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7
  Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8
  Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9
  Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.

  Ενώ όσοι εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή  σύμβασης με απόφαση του εργοδότη τους θα πρέπει να υποβάλουν μεταξύ  της 1ης Απριλίου και  της 30ης Απριλίου και σε κάθε περίπτωση, μετά τη γνωστοποίηση από τον εργοδότη τους, της αναστολής της σύμβασης εργασίας τους. Οι ημερομηνίες των αιτήσεων  δεν είναι αυστηρές και αναφέρεται ότι θα γίνουν δεκτές και αιτήσεις που θα κατατεθούν οποιαδήποτε ημερομηνία του Απρίλιου.

  * Ο κ. Γιάννης Φαμέλης είναι υπεύθυνος του Private Tax Service Club του Γραφείου Καράμπελα (www.taxnet.gr)
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ