Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Μαρ-2020 00:04

  Από την Thomas Cook στον νέο κορoνοϊό: πώς θωρακίζονται οι τουριστικές επιχειρήσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Κατσιμπέρη

  Ο τουριστικός τομέας καθορίζεται πάντοτε και από τον αστάθμητο παράγοντα της συγκυρίας, κάτι που σίγουρα ισχύει στο σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δημιουργεί εντούτοις περισσότερο ορατές και άμεσες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο.

  Οι εσωτερικές πολιτικές συνθήκες μιας χώρας, ένα ακραίο κλιματολογικό φαινόμενο, μια φυσική καταστροφή, το μειωμένο αίσθημα ασφάλειας, μια ασθένεια, ένα οικονομικό γεγονός, αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν με άμεσο τρόπο την τουριστική ζήτηση, καθιστώντας τις επιχειρήσεις περισσότερο ευάλωτες σε σχέση με άλλους κλάδους της οικονομίας. 

  Σε αυτό το γενικό δεδομένο αθροίζεται για τις επιχειρήσεις της χώρας μας, το γεγονός ότι έχοντας διανύσει μια δεκαετία οικονομικών πιέσεων και συντριπτικών αλλαγών στη λειτουργία και τη φιλοσοφία της ίδιας της αγοράς, οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν γίνει εκ των πραγμάτων λιγότερο ανθεκτικές στη δυσμενή συγκυρία, παρά τα "διδάγματα" της κρίσης που ενίσχυσαν την προετοιμασία και την πρόβλεψη.   

  Πριν μερικούς μήνες, η κατάρρευση του Thomas Cook, ενός από τους πλέον ιστορικούς Tour Operator, προκάλεσε ένα domino effect, με την εταιρεία να μην εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της στους Έλληνες ξενοδόχους και οι Έλληνες ξενοδόχοι να μην εξυπηρετούν τις δικές τους στους Έλληνες προμηθευτές τους. Τότε, όπως και στα περισσότερα αστάθμητα γεγονότα, η κεντρική διοίκηση λειτούργησε "πυροσβεστικά" προσπαθώντας να συμβάλει στη μείωση της ζημιάς για τις επιχειρήσεις, χωρίς όμως να ενισχύει παράλληλα τη θωράκισή τους. Παραμένουν συνεπώς το ίδιο -και περισσότερο- ευάλωτες σε ένα νέο γεγονός.

  Το νέο γεγονός σήμερα είναι η εξάπλωση του νέου κορονοϊού Covid-19, που δημιούργησε, τις τελευταίες εβδομάδες, μια σταθερά μειούμενη ζήτηση για το τουριστικό προϊόν της χώρας μας, "απειλώντας" ήδη την ερχόμενη τουριστική περίοδο του καλοκαιριού.

  Και κάθε τέτοια συγκυρία δύναται να δημιουργήσει άμεσες αρρυθμίες στην αγορά από τη στιγμή που οι επιχειρήσεις, προκειμένου να προστατεύσουν την ταμειακή τους ρευστότητα και να εξασφαλίσουν την ομαλή τους λειτουργία έχουν την τάση να καθυστερούν τις δικές τους πληρωμές σε προμηθευτές και να προσφέρουν έκπτωση στους πελάτες τους για άμεση πληρωμή ή ακόμη και συνολικά. 

  Για ακόμη μια φορά, η κεντρική διοίκηση, προβαίνει στην εξαγγελία μέτρων για την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων και για ακόμη μια φορά οι ίδιες οι επιχειρήσεις κοιτάζουν τη βραχυπρόθεσμη λύση από τη μέσο και μακροπρόθεσμη προετοιμασία. 

  Όπως και στην περίπτωση της Thomas Cook, έτσι και στη σημερινή συγκυρία, το κράτος θα μπορούσε να εκπονήσει ένα πρόγραμμα επιδότησης ασφαλίστρου για κινδύνους πτώχευσης σε συνεργασία  με ασφαλιστές αλλά και αντασφαλιστές.

  Την ίδια στιγμή, οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να προστατευτούν, με χρεόγραφα που συνδέονται με ασφαλίσεις, όπως τα ομόλογα καταστροφών ή άλλα εναλλακτικά μέσα μεταβίβασης κινδύνου, με αποτελεσματικούς δηλαδή τρόπους αύξησης της ασφαλιστικής ικανότητας με ελάχιστο πιστωτικό κίνδυνο αντισυμβαλλομένου.

  Βασικό εργαλείο για τη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου και των απαιτήσεων, είναι η Ασφάλιση Πιστώσεων, η οποία βοηθάει τις επιχειρήσεις να προστατεύσουν την υφιστάμενη και μελλοντική ταμειακή τους ρευστότητα όπως και την καθαρή κερδοφορία τους. Οι ασφαλισμένες εταιρείες δύνανται να εξασφαλίζουν ευνοϊκότερη χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα, καλύτερες σχέσεις με τράπεζες και προμηθευτές, εξασφαλίζουν μεγαλύτερα ποσοστά εκπτώσεων από τους προμηθευτές καθώς και παρουσιάζουν μια σταθερή τάση μεγαλύτερης εξωστρέφειας αφού η επέκτασή τους στο εξωτερικό γίνεται με μεγαλύτερη ασφάλεια.    

  Τα πρόβλημα προφανώς δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα αλλά είναι συνολικό. Οι κίνδυνοι των επισφαλειών όπως και των πτωχεύσεων δεν μειώθηκαν αλλά μεταλλάχθηκαν. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα συμβεί αφού η παγκόσμια οικονομία νοσεί και οι επιπτώσεις μιας συγκυρίας γίνονται περισσότερο βίαιες. 

  Το κράτος χρειάζεται να βρει σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης των κινδύνων και οι επιχειρηματίες να κατανοήσουν πως πρέπει να λαμβάνουν προστατευτικά μέτρα αξιοποιώντας τα εργαλεία και τις λύσεις που προσφέρει η ασφαλιστική αγορά. Άλλωστε, η ιστορία έχει δείξει ότι όσοι ακολούθησαν τον δρόμο αυτό και χαρτογραφήσαν τα επιχειρηματικά ρίσκα μόνο κερδισμένοι βγήκαν.   

  * Ο κ. Νίκος Κατσιμπέρης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΑΚ Katsiberis Insurance Brokers

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων