Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Μαρ-2020 00:03

  Αγορά ιδίων μετοχών – Ίσως η βέλτιστη επενδυτική επιλογή των εισηγμένων εταιρειών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Καρύδα

  Η έντονα πτωτική πορεία των μετοχών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο από την αρχή του έτους έχει οδηγήσει τις τιμές μετοχών πολλών εταιρειών σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Επιβάλλεται λοιπόν, στην παρούσα χρονική στιγμή, οι εισηγμένες εταιρείες να αξιολογήσουν την ελκυστικότητα της απόδοσης των προγραμμάτων αγοράς ιδίων μετοχών.

  Κάθε εταιρεία, στα πλαίσια του επενδυτικού της πλάνου, αξιολογεί τις επενδυτικές της επιλογές, τις ιεραρχεί ανάλογα με την απόδοση τους και τις υλοποιεί σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα των κεφαλαίων της, με γνώμονα πάντοτε τη μεγιστοποίηση του οφέλους στους επενδυτές.

  Εάν οι μετοχές μιας εταιρείας διαπραγματεύονται στη δίκαιη αξία τους οι μέτοχοι προσδοκούν να ανταμειφθούν με απόδοση ίση με το κόστος κεφαλαίου  (cost of equity). Κατά αντιστοιχία, εάν οι μετοχές διαπραγματεύονται κάτω της δίκαιης αξίας τους και υπάρχουν μέτοχοι διατεθειμένοι να πουλήσουν τότε οι μέτοχοι που θα διακρατήσουν τις θέσεις τους θα κερδίσουν υπεραξία μεγαλύτερη του κόστους κεφαλαίου. Μάλιστα, όσο χαμηλότερα της δίκαιης αξίας διαπραγματεύονται οι μετοχές τόσο μεγαλύτερη η υπεραξία που θα καρπωθούν οι μέτοχοι που θα διακρατήσουν τις θέσεις τους.

  Η απόδοση από την αγορά ιδίων μετοχών ισούται με το κόστος κεφαλαίου διαιρούμενου με το ποσοστό κάτω της δίκαιης αξίας που διαπραγματεύονται οι μετοχές. Για παράδειγμα, το κόστος κεφαλαίου είναι περίπου 12% και έστω ότι η μετοχή μιας εταιρείας διαπραγματεύεται στο 50% της δίκαιης αξίας της. Οι μέτοχοι που θα διακρατήσουν τις θέσεις τους θα καρπωθούν ένα όφελος 24% (=12%/50%).

  Εάν η εταιρεία έχει επενδυτικές επιλογές που αποδίδουν περισσότερο του 24% θα πρέπει ασφαλώς να τις προκρίνει. Εάν όμως αυτές υπολείπονται του 24% τότε η εταιρεία θα πρέπει να προβεί σε πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ώστε να μεγιστοποιήσει το όφελος των επενδυτών.

  Πλέον της οικονομικής απόδοσης, η αγορά ιδίων μετοχών συμβάλλει ουσιαστικά στην επικοινωνία των προοπτικών και προσδοκιών της εκάστοτε εταιρείας από τη Διοίκηση προς μετόχους και επενδυτές καθώς: 

  - Στέλνει ένα ισχυρό σήμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της εταιρείας,
  - Σηματοδοτεί την πεποίθηση των διοικούντων πως η τρέχουσα αξία υπολείπεται σημαντικά της πραγματικής αξίας της μετοχής. Ιδιαίτερα, εάν το εν λόγω πρόγραμμα συνοδευτεί και από αγορά μετοχών για τα προσωπικά χαρτοφυλάκια της Διοίκησης, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη επικοινωνιακή βαρύτητα,
  - Δείχνει την έμπρακτη υποστήριξη της Διοίκησης στην μετοχή της εταιρείας σε περιόδους όπου η αγορά αδυνατεί να αξιολογήσει σωστά την πραγματική της αξία.

  Κάθε κρίση δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες. Η αγορά ιδίων μετοχών ενδεχομένως να αποτελεί τη βέλτιστη επενδυτική επιλογή για τις εισηγμένες εταιρείες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο στην παρούσα χρονική στιγμή.

  * Δημήτρης Καρύδας, CFA, Πρώην Πρόεδρος CFA Society Greece
  **Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων