Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Μαρ-2020 00:03

  Η κατανομή των επενδύσεων και η "έξυπνη" αντιστάθμιση κινδύνου

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Ιωάννη Μαρκάκη

  Στην εποχή όπου η ταχύτητα της εξέλιξης ξεπερνάει κάθε μας ιδέα, οι αγορές Χρήματος και Κεφαλαίου δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν διαφορετικά. Με άλλα λόγια η ταχύτητα της εξέλιξης δημιουργεί συστήματα και διαδικασίες που σκοπό έχουν να εκμεταλλευτούν τις ανισορροπίες, τις λανθασμένες αποτιμήσεις και τελικά την αναποτελεσματικότητα των αγορών (όπου αυτή εμφανίζεται). Γρήγορες διαδικασίες και συστήματα οδηγούν στην έγκαιρη λήψη αποφάσεων και την εκτέλεση τους με σκοπό την κερδοσκοπία ή την αντιστάθμιση των κινδύνων.

  Ας εστιάσουμε όμως για λίγο στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον. Μακροοικονομικά έχουμε διανύσει ένα ιστορικά μεγάλο θετικό κύκλο. Οι πολιτικές παροχών ρευστότητας στις οικονομίες μετά την κρίση του 2008 και η αξιοσημείωτα χαλαρή νομισματική πολιτική οδήγησαν σε αυτό που σήμερα ονομάζεται πλέον "η χρυσή δεκαετία”. Εντούτοις, από τα μέσα του 2018 μέχρι και σήμερα, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ξεκάθαρα στη φάση της ωρίμανσης. Ήταν δεδομένο λοιπόν, ότι μέσα στο 2020 ή το αργότερο το 2021 θα βιώναμε μια ύφεση που ο βαθμός της εν πολλοίς θα εξαρτιόταν από το χειρισμό των Νομισματικών και Δημοσιονομικών πολιτικών των κρατών. Η πλειοψηφία των αναλυτών θεωρούσε ότι η ύφεση αυτή θα ήταν ήπια. 

  Το 2019 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τους επενδυτές. Κατεγράφησαν σημαντικές αποδόσεις τόσο για τις μετοχικές όσο και για τις εναλλακτικές επενδύσεις (ακίνητα, εμπορεύματα, private equity funds, κ.α). Παρότι δε, τα επιτόκια διατηρήθηκαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σημαντικές αποδόσεις κατέγραψαν και οι επενδύσεις Σταθερού Εισοδήματος (κρατικά και εταιρικά ομόλογα). Οι αποτιμήσεις, εντούτοις, ήταν σε premium έναντι του ιστορικού μέσου όρου.          

  Ας μεταβούμε όμως τώρα στο ζητούμενο. Η Βασική Κατανομή των επενδύσεων αποτελεί τη σημαντικότερη παράμετρο επίτευξης θετικών επιδόσεων. Για την ακρίβεια η Βασική Κατανομή χαρακτηρίζει κατά 90% την επιτυχία μιας στρατηγικής. Λαμβάνοντας υπόψη το τελευταίο αλλά και τα δεδομένα όπως συνοπτικά παρουσιάστηκαν στις παραπάνω 3 παραγράφους, το 2020 θα ήταν μια χρονιά που οι επενδυτικές αποφάσεις θα έπρεπε να είχαν ένα συντηρητικότερο χαρακτήρα. Επιπλέον, η εκλογική χρονιά για τις ΗΠΑ, δεν αποτελούσε στατιστικά εγγύηση θετικής πορείας των επενδύσεων. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η στρατηγική μας θα έπρεπε να έχει τα εξής χαρακτηριστικά: α) συντηρητική έκθεση στις κατηγορίες κινδύνου (μετοχικές αξίες με  ικανοποιητικά μερίσματα), β) τοποθετήσεις σε υψηλής διαβάθμισης ομολογιακούς τίτλους γ) μεγάλη διασπορά μέσα από επενδύσεις χαμηλού κινδύνου και δ) 2 σημαντικά μέσα "φυσικής” αντιστάθμισης των κινδύνων. Το Χρυσό και τη Μεταβλητότητα.

  Τα 2 τελευταία αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν τα σημαντικότερα μέσα επίτευξης των στόχων στη διαχείριση των επενδύσεων των επενδυτών μας. Το 2020 και με τη "συστημική” όπως εξελίσσεται κρίση στις κοινωνίες, οικονομίες και αγορές του κόσμου, λόγω της ασθένειας του κορωναϊού, ο Χρυσός και η επένδυση στη Μεταβλητότητα αποτέλεσαν τα απαραίτητα εργαλεία για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων και τον περιορισμό των απωλειών. Η "έξυπνη” αντιστάθμιση του κινδύνου, δεν είναι λοιπόν τίποτε άλλο από την εφαρμογή μιας στρατηγικής που συνάδει κατ’ αρχήν με το εκάστοτε επενδυτικό προφίλ και που εμπεριέχει τα στοιχεία αυτά που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα στην εκάστοτε φάση του οικονομικού κύκλου. Αποδεικνύεται έτσι, ότι η προστασία των επενδυτικών κεφαλαίων μπορεί να επιτευχθεί με λιγότερο σύνθετα μέσα (παράγωγα) τηρώντας πάντοτε τους βασικούς κανόνες Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου. 

  Με την 20ετή και πλέον εμπειρία μου, η διαφύλαξη των στόχων των επενδυτών επιτυγχάνεται μόνο μέσα από την ανάθεση των κεφαλαίων τους στους επαγγελματίες διαχειριστές και πιο συγκεκριμένα στη Διακριτική Διαχείριση.    

  * Ο κ. Ιωάννης Μαρκάκης είναι Director Euroxx Wealth Management     
                 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ