Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Φεβ-2020 00:04

  Ήρθε η ώρα το βουνό να πάει στους Αθηναίους

  Ήρθε η ώρα το βουνό να πάει στους Αθηναίους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Κωνσταντάτου

  Πριν από λίγο καιρό 11 συνάδελφοι μου, μου εμπιστεύτηκαν την προεδρία του μεγαλύτερου Συνδέσμου Δήμων της Ελλάδας (ΣΠΑΥ) ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την προστασία και ανάπτυξη του Υμηττού, ο οποίος επηρεάζει τις ζωές σχεδόν του 10% του πληθυσμού της Ελλάδας.

  Ο Υμηττός σήμερα εκπέμπει SOS, για αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να αγκαλιαστεί, όχι μόνο από όλους τους Δήμους της Αττικής αλλά και από τους πολίτες όλης τη Αττικής.

  Τα τελευταία 28 χρόνια, 11 Δήμοι στων οποίων τα διοικητικά όρια απλώνεται ο Υμηττός, λειτουργούν ως "φύλακές” του. Δεν θέλουμε όμως, ούτε μπορούμε να υποκαταστήσουμε την κεντρική διοίκηση.

  Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να χαράξουμε την στρατηγική ανάταξης και ανάπτυξης του Υμηττού με αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα και με την υποστήριξη του κράτους να πραγματοποιήσουμε έργα και παρεμβάσεις που θα κάνουν τον Υμηττό σημείο αναφοράς σε όλη την Ελλάδα.

  Μέσα από τους 5 άξονες που παρουσιάσαμε πρόσφατα στη δημοσιότητα σκοπεύουμε ο Σ.Π.Α.Υ. να αποκτήσει νέα δυναμική ώστε οι πολίτες να ανέβουν στον Υμηττό, να αναδείξουμε την ομορφιά του, και το κυριότερο να εκπαιδεύσουμε τις νέες γενιές ώστε να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση.

  Η θωράκιση του Υμηττού με τη  συντήρηση των Υποδομών Αντιπυρικής Προστασίας (δεξαμενές, παρατηρητήρια, υδραυλικά έργα κ.α. ), τις Ενέργειες για την Πρόληψη Δασικών Πυρκαγιών (αποψίλωση από ξερά χόρτα, καθαρισμοί από σκουπίδια και εύφλεκτη βιομάζα, συντήρηση δασικών δρόμων κ.α.) και την αποκατάσταση καμένων εκτάσεων αποτελούν τον 1ο και βασικότερο Άξονα.

  Δεν έχουμε ξεχάσει και νωπές είναι ακόμα οι μνήμες όταν το 2015 η φωτιά που ξεκίνησε από τον Βύρωνα κατέκαψε σχεδόν ολόκληρο το νότιο κομμάτι του.

  Η Ανάδειξη του Υμηττού σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς είναι ο 2ος άξονας. Μοναστήρια, εκκλησίες, βυζαντινοί πύργοι, αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία κ.α. όπως και ο φυσικός πλούτος του Υμηττού θα αποτελέσουν τους βασικούς στόχους του δεύτερου άξονα, όπως και η δημιουργία  Ευρωπαϊκά Πιστοποιημένου Μητροπολιτικού Μονοπατιού (στα πρότυπα του Mainalon Trail), ώστε να αναδειχθούν τα εκατοντάδες προστατευόμενα είδη που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.

  Ο 3ος Άξονας περιλαμβάνει την Ανάπτυξη της Φιλοδασικής Συνείδησης που θα αποτελέσει βασικό εργαλείο της πολιτικής μας για τη δημιουργία καμπάνιας Ευαισθητοποίησης με κωδικό τίτλο #Υμηττός 365. Ξεκινάμε οργανωμένο πλάνο εθελοντικής υιοθεσίας 365 σημείων του Υμηττού και πρώτη δράση θα είναι η αναδάσωση 365 δέντρων σε κάθε Δήμο γύρω από τον Υμηττό με πρωταγωνιστές τους μαθητές.

  Στον 4ο άξονα βρίσκεται στο επίκεντρο ο "Εξυπνος Υμηττός”, που θα φέρει το βουνό μας στην σύγχρονη εποχή. Με ένα σύγχρονο κινητό θα μπορεί οποιοσδήποτε όχι μόνο να δέχεται πληροφορίες σχετικές με τον Υμηττό αλλά και με διαδραστικά εργαλεία να μπορεί να τον εξερευνά και να απολαμβάνει όλες του τις ομορφιές.

  Η ανάπτυξη του εθελοντισμού και ο εκσυγχρονισμός της Πολιτικής Προστασίας αποτελούν τον 5ο και τελευταίο άξονα.

  Ο βασικός στρατηγικός σχεδιασμός του ΣΠΑΥ πέραν από τη σύγχρονη πυροπροστασία με μέσα όπως η τοποθέτηση θερμικών καμερών και υδροβόλων, είναι και η υποστήριξη από υφιστάμενες εθελοντικές ομάδες με εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας, ανάδειξη του έργου τους, υιοθέτηση ιδεών, προτάσεων και καλών πρακτικών.

  Επίσης θα καθιερώσουμε ετήσια άσκηση ετοιμότητας αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς για τα μέλη του συνδέσμου σε συνεργασία με την πυροσβεστική και την Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου η οργάνωση και ο σχεδιασμός να μην μένουν στα "χαρτιά” αλλα να δοκιμάζονται και στο πεδίο δράσης.

  Ο Υμηττός είναι το κοινό μας σπίτι και πρέπει να τον διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

  Αφού οι Αθηναίοι δεν πάνε στο βουνό, ήρθε η ώρα το βουνό να πάει στους Αθηναίους

  * Ο κ. Κωνσταντάτος είναι Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ