Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Φεβ-2020 00:04

  Πώς τα ESG κριτήρια επηρεάζουν τις επιχειρήσεις και τα κράτη

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Αυλώνα

  Όλο και περισσότερο έδαφος φαίνεται να κερδίζουν τα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, κοινωνικής ευημερίας και περιβαλλοντικής ανάπτυξης για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων, καθώς πλέον αυτά μπορούν να μεγιστοποιήσουν την αξία των μετοχών. Η στροφή αυτή προς τις Κοινωνικά Υπεύθυνες Επενδύσεις (Socially Responsible Investing – SRI) οδηγεί στο προσκήνιο τα κριτήρια ESG (Environmental, Social, Governance), τα οποία επιδρούν όχι μόνο σε εταιρικό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Παράλληλα, οργανισμοί οι οποίοι στοχεύουν στη θέσπιση προτύπων αξιολόγησης για τα κριτήρια ESG, όπως η Moody's, η Bloomberg, το MSCI και το Fitch αποκτούν όλο και ισχυρότερη θέση στην αγορά.

  Οι καλύτερες επιδόσεις σε ESG κριτήρια εμφανίζουν πολλαπλά οφέλη για μία εταιρεία, τόσο για την ηθική ικανοποίηση που προσφέρουν, αλλά και για την επιχειρησιακή σταθερότητα που δημιουργούν. Σύμφωνα με σημαντικό πλήθος ερευνών, τέτοιες εταιρείες παρουσιάζουν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα συγκριτικά με άλλες χαμηλότερου επιπέδου στα ESG κριτήρια ενώ, ακολουθώντας μία νοοτροπία προληπτικής κι όχι διορθωτικής στρατηγικής, μειώνουν το επιχειρησιακό τους ρίσκο. Σε κρατικό επίπεδο, αν υπάρχει η σωστή κατανόηση για την εφαρμογή ESG δεικτών και στρατηγικών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη θα μπορούσε μία χώρα να γίνει περισσότερο ελκυστική σε επενδυτές. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο θα βρισκόταν στη θέση να ορίσει συγκεκριμένες νομοθεσίες και να εκπονήσει εθνικά σχέδια για την επίλυση βασικών κοινωνικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων, αλλά και να δώσει κατεύθυνση στις επιχειρήσεις να δράσουν υπό αυτό το πρίσμα.

  Τα ESG κριτήρια δεν αποτελούν μία μόδα, αλλά αποκτούν πλέον βαρύνουσα αξία, σε σημείο που μπορούν να επηρεάσουν τη φήμη μίας εταιρείας. Παραδείγματα εταιρειών με χαμηλά score στα κριτήρια ESG όπως η Amazon που αντιμετωπίζει διαρκώς θέματα με τους εργαζόμενους της και είναι συνέχεια στην επικαιρότητα για τις μη επαρκής πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, είναι χαρακτηριστικά.  Όπως άλλωστε ανέφερε και η Anna Zubets Anderson, Αντιπρόεδρος και Ανώτερη Αναλύτρια της Υπηρεσίας Επενδυτών της Moody's της Νέας Υόρκης, παρουσιάζοντας το όραμα της Moody's για τη θέσπιση προτύπων αξιολόγησης ESG σε εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Αειφορίας (CSE) στο Τορόντο στο τέλος του προηγούμενου έτους, η ανάλυση και πιστοποίηση αυτών των επιδόσεων αποτελούν στην εποχή μας ανάγκη της ευρύτερης αγοράς.

  Παγκοσμίως, οι πιο αναγνωρισμένοι κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί ESG δείκτες που είναι συνδεδεμένοι με τις χρηματιστηριακές αγορές είναι οι Dow Jones Sustainability Index (DJSI),  FTSE4Good Index, MSCI ESG Index και CDP, ενώ σημαντική θεωρείται και η  πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για τις υπεύθυνες επενδύσεις (UN PRI). Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά τα μέλη που έχουν υπογράψει την πρωτοβουλία αυτή (UN PRI) εκπροσωπούν επενδυτικά κεφάλαια 70 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

  Στη χώρα μας, παρόλο που κάποιες από τις εισηγμένες ή τις μεγάλες επιχειρήσεις καλύπτουν ορισμένα κριτήρια ESG, με πιο δραστήριους κλάδους τον τραπεζικό, τον ασφαλιστικό και τον ενεργειακό, το μεγαλύτερο μέρος των μεσαίων επιχειρήσεων και άλλων κλάδων δείχνουν να μην έχουν ακόμα αρκετή κατανόηση της σημαντικότητας των επενδυτικών αποφάσεων και της εφαρμογής κατάλληλων προτύπων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Κέντρο Αειφορίας (CSE), υπάρχουν 60 περίπου ελληνικές εταιρείες που αξιολογούνται από ESG aαξιολογήσεις και 90 που εκδίδουν Εκθέσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας/Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ακόμα, όπως παρουσιάζεται σε έρευνα του Morningstar, οι ελληνικές επιχειρήσεις κατατάσσονται σε επίπεδο μέσου όρου σε σχέση με τις συνολικές επιδόσεις τους στα ESG θέματα, αλλά υπολείπονται σημαντικά σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και περιβάλλοντος συγκριτικά με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες του νότου, όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία. Τέλος, σε συνολική εικόνα, η Ελλάδα κατατάσσεται ως χώρα κάτω του μετρίου στην κλίμακα των ESG επιδόσεων.

  Για την υιοθέτηση και τη βαθύτερη κατανόηση των ESG κριτηρίων είναι σημαντικό να δημιουργηθούν οδηγοί και πρότυπα με συγκεκριμένη δομή που δε θα είναι μεταξύ τους αντικρουόμενα, ώστε να μη δημιουργούν σύγχυση. Έως τώρα, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει κάνει μία πρώτη προσπάθεια με τη δημοσίευση του "Οδηγού Έκδοσης ESG" για το 2019, αλλά είναι σημαντικό να ληφθούν κι άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες και να δημιουργηθεί ένα καθολικό πρότυπο, όπως το Global Reporting Initiative (GRI).

  * Ο κ. Αυλώνας είναι Πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας (CSE), Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης (CRI)

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ