Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Φεβ-2020 00:03

  Κορoναϊός και τουρισμός

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μελέτη Ρεντούμη

  Η εξέλιξη του νέου ιού που εμφανίστηκε πρόσφατα στην Κίνα γνωστού ως κοροναϊού και εξαπλώνεται σταδιακά με εκθετικό ρυθμό, τόσο στην ίδια την Κίνα, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, έχει προκαλέσει συναγερμό στις αρχές και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για μία νέα παγκόσμια επιδημία. 

  Παρόλα τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα το ποσοστό θνησιμότητας είναι μόλις στο 2% αλλά σε κάθε περίπτωση, ο ιός δεν έχει τιθασευθεί, ενώ εμβόλιο ακόμη δεν υφίσταται, με αποτέλεσμα οι συνέπειες να είναι προς το παρόν ανυπολόγιστες.

  Πέρα από τις αυτονόητες επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού, ήδη υπάρχουν και σημαντικές οικονομικές παρενέργειες για τη χώρα μας στον κλάδο του τουρισμού.

  Δυστυχώς, παρά την πρόσφατη συμφωνία με την Κίνα για διεύρυνση της συνεργασίας στο πεδίο του πολιτισμού και του τουρισμού, φαίνεται πως ο στόχος, οι Κινέζοι τουρίστες να φθάσουν τους 500.000 χιλιάδες στην Ελλάδα μέχρι το 2021, θα είναι από δύσκολος ως ανέφικτος.

  Ήδη η επέκταση του ιού, έχει φέρει σωρεία ακυρώσεων κρατήσεων, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία για την φετινή τουριστική σεζόν, κυρίως για την κινεζική αγορά και την πιθανότητα λιγότερων μετακινήσεων. Η ζημιά γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, αν υπολογίσει κανείς ότι ο κάθε Κινέζος τουρίστας έχει υψηλή κατά κεφαλή δαπάνη ανά ημέρα και διαμονή στην Ελλάδα, όταν αντιστοιχεί πολλές φορές, στο ποσό της δαπάνης που ξοδεύουν τουρίστες άλλων εθνικοτήτων σε μία εβδομάδα.

  Εκτός αυτού, οι επισκέψεις στα νησιά του Αιγαίου που στηρίζουν τόσο την τοπική όσο και την εθνική οικονομία αναμένονται μειωμένες αν δεν συμβεί κάτι εντυπωσιακό, ενώ ο βασικός προορισμός τους που είναι η Σαντορίνη λόγω των γαμήλιων ταξιδιών θα οδηγήσει σε εμφανώς μειωμένα έσοδα.

  Επιπρόσθετα, ένα ακόμη σημαντικό πλήγμα έρχεται από τον κλάδο της κρουαζιέρας όπου η χώρα μας έκανε σημαντική προσπάθεια να αναπτύξει και να καταστήσει τον Πειραιά μέσω της Cosco, πόλο έλξης για σημαντικούς tour operators καθώς και για μεγάλα κρουαζιερόπλοια.

  Οι μείωση των ναυλώσεων από την Κίνα, θα οδηγήσει μαθηματικά σε λιγότερες κρουαζιέρες προς την Ευρώπη και σίγουρα θα πλήξει και την χώρα μας που δεν έχει ακόμη προλάβει να καθιερωθεί ως σπουδαίος παίκτης στην αγορά της ΝΑ Μεσογείου.

  Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη μία απόσταση τουλάχιστον 4 μηνών από την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, δημιουργεί ένα παράθυρο αισιοδοξίας για πιθανή ανάκαμψη, όμως η χώρα για να μετριάσει τις απώλειες, χρειάζεται να έχει ένα στρατηγικό σχέδιο προσέλκυσης εναλλακτικών αγορών, αλλά πάνω από όλα υψηλού επιπέδου και κύρους τουρίστες, που θα φέρουν περισσότερα έσοδα με τις ίδιες διανυκτερεύσεις και με αυξημένες προσφερόμενες ποιοτικές υπηρεσίες, που θα οδηγήσουν σε βελτίωση του τουριστικού προϊόντος σε όλη την επικράτεια, παρά την πρόσκαιρη παγκόσμια κρίση λόγω της επιδημίας.

  * Ο κ. Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ