Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Φεβ-2020 00:03

  Η μεσοπρόθεσμη εικόνα και η προοπτική της αγοράς παραμένουν θετικές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Γιαπράκη

  Στο δεύτερο σχόλιο για το 2020 (συνέχεια του πρώτου που δημοσιεύτηκε στις αρχές του μήνα) θα περιγράψουμε  την εξέλιξη της πορείας της τιμής του ΓΔ και μερικών από τις μετοχές που παρουσίασαν κάποια αξιόλογα τεχνικά στοιχεία.

  Στο πρώτο μας σχόλιο είχε αναφερθεί:   
  … "Σύμφωνα με την τρέχουσα εκτίμησή μας το κύμα αυτό βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή του και αναμένεται να υπάρξει καθοδική αντιστροφή χαμηλότερα των 945 μονάδων και εμφάνιση του διορθωτικού 2 του 3 του 3 που έχει στόχο στην περιοχή των 845-877 μονάδων (τυπικός στόχος 861 μονάδες). Η διόρθωση αυτή δεδομένου ότι πρόκειται για εσωτερικό κύμα ενός προωθητικού που αναμένεται να έχει ιδιαίτερα έντονη ανοδική δυναμική μπορεί να λάβει εντελώς διαφορετική μορφή από αυτή που φαίνεται στο σχήμα και να τερματιστεί αρκετά ψηλότερα από τον τυπικό στόχο (ακόμη και ψηλότερα της DNL). Σε κάθε περίπτωση μετά την ολοκλήρωσή της αναμένεται η έναρξη μιας πολύ έντονης και απότομης ανοδικής κίνησης που θα φέρει γρήγορα το ΓΔ πάνω από τις 1000 μονάδες (και στη συνέχεια ίσως και πάνω από τις 1200 μονάδες)"…

  Η διόρθωση άρχισε τελικά από τις 948 μονάδες υπερβαίνοντας ελάχιστα το ανώτερο όριο που είχαμε θέσει. Η τρέχουσα μεσομακροπρόθεσμη εικόνα του ΓΔ φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα

  pin


   
  Ο ΓΔ βρίσκεται σε ένα μακροπρόθεσμο πλαγιοανοδικό κανάλι Α-Α. Η τρέχουσα μεσοπρόθεσμη ανοδική κίνηση ορίζεται από την ανερχόμενη ΑΑ. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή του ΓΔ βρίσκεται οριακά πάνω από τη γραμμή τάσης ΑΑ και για να διατηρηθεί η ανοδική δυναμική χωρίς η διόρθωση της τελευταίας εβδομάδας να αποκτήσει μεσοπρόθεσμα χαρακτηριστικά θα πρέπει να υπάρξει άμεση ανοδική αντίδραση. Σε αντίθετη περίπτωση θα ακολουθήσει και νέα κάθοδος των τιμών που πιθανότατα θα επιβεβαιώσει τους στόχους που έχουμε θέσει παραπάνω (την περιοχή των 845-877 μονάδων) ή και λίγο πιο ψηλά δεδομένου ότι η άνοδος ξέφυγε για λίγο πάνω από τις 945 μονάδες.

  Παρακάτω παρουσιάζονται κάποια διαγράμματα μετοχών συνοδευόμενα από συνοπτική ανάλυση, χωρίς πολλές λεπτομέρειες και εστιάζοντας μόνο σε κάποια σημαντικά τεχνικά στοιχεία που θα καθορίσουν την πορεία των τιμών τους στο επόμενο διάστημα. Για κάθε μετοχή εμφανίζονται δύο διαγράμματα. Το αρχικό (πρώτο σχόλιο για το 2020) με το αρχικό σχόλιο και το τρέχον με σχολιασμό για την τρέχουσα εικόνα. 

  ΒΙΟ

  pin

  Εμφανής και εδώ ο τριγωνικός σχηματισμός που βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή του. Υπέρβαση της κατερχόμενης και του επιπέδου των 3,8€ σηματοδοτεί το τέλος της διόρθωσης του β’ εξαμήνου του 2019 

  Σημ. Όπως και σε κάθε τριγωνικό σχηματισμό είναι πολύ πιθανή μια ψευδοδιάσπαση 1-3 ημερών του κάτω ορίου του (μπλε γραμμή) πριν επιτευχθεί η ανοδική διάσπαση της κατερχόμενης και η ανοδική λύση του σχηματισμού.

  pin

  Η εξέλιξη δεν ήταν η αναμενόμενη αφού μετά τη διάσπαση και την πρόσκαιρη ανοδική κίνηση μέχρι τα 4€ η μέτοχή γύρισε εντός του τριγώνου. Θα χρειαστεί μια δεύτερη προσπάθεια για την υπέρβαση των 3,80€ και την ανοδική συνέχεια. Απαγορεύεται να χαθεί το κάτω όριο του τριγώνου.

  ΕΛΠΕ

  pin

   

  Η τιμή της μετοχής παρά την απότομη διόρθωση των τελευταίων ημερών, παραμένει εντός του πλαγιοανοδικού καναλιού όπως στο διάγραμμα. Καθοδική διάσπαση του καναλιού προδιαθέτει για διόρθωση προς τα 7,5€ (στήριξη στα 8€ που μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο) ενώ ανοδική έξοδος από το κανάλι μπορεί να φέρει γρήγορα τα 9,6€.

   

  pin

   

  Η μετοχή δύσκολα θα αποφύγει τη συνέχιση της καθοδικής κίνησης προς τα 7,5€ και ίσως προς τα 7,2€. Φρένο μπαίνει στην κάθοδο μόνο αν γυρίσει και σταθεροποιηθεί η τιμή πάνω από τα 8€. Ανοδικά μπορούμε να την δούμε μόνο στην υπέρβαση της Κ.
    

  ΕΥΡΩΒ

  pin

   

  Πιο πολύπλοκη είναι η τεχνική εικόνα της ΕΥΡΩΒ. Ο τριγωνικός σχηματισμός διασπάστηκε ήδη καθοδικά αλλά η περιορισμένη διάρκεια της διάσπασης αφήνει πολλά περιθώρια να πρόκειται για τη γνωστή ψευδοδιάσπαση των τριγωνικών σχηματισμών. Λόγω της διάσπασης αυτής όμως πλέον δεν αρκεί η απλή υπέρβαση του άνω ορίου του τριγώνου για να σηματοδοτηθεί ανοδική συνέχεια αλλά υπέρβαση του επιπέδου των 0,925€ με στόχο λίγο πάνω από το 1€. Ομοίως για τη σηματοδότηση αντιστροφής πλέον απαιτείται η καθοδική διάσπαση της στήριξης στο 0,82€ με στόχο στην περιοχή 0,70€.

  pin

   

  Η υπέρβαση των 0,925€ παρά την ανοδική έξοδο από το τρίγωνο δεν ήρθε ποτέ και έτσι ποτέ δεν σηματοδοτήθηκε  ανοδική συνέχεια. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην στήριξη στα 0,82€ που βρίσκεται αρκετά κοντά στην τιμή της μετοχής

  ΙΝΤΚΑ

   

  pin

   

  Περίπλοκη είναι η τεχνική εικόνα της ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Ο σαφής τριγωνικός σχηματισμός έχει ήδη ολοκληρωθεί αλλά η εκατέρωθεν διάσπαση (πιθανή καθοδική ψευδοδιάσπαση και ανοδική διάσπαση στη συνέχεια) δεν έχει εγκαταστήσει κάποια αξιόλογη ανοδική τάση. Την επιβεβαίωση της ανοδικής λύσης του σχηματισμού θα δώσει η υπέρβαση των 0,87€ που θα ενεργοποιήσει ανοδικό στόχο στην περιοχή των 1,10-1,15€.

   

  pin

   

  Διασπάστηκε η αντίσταση στα 0,875€ αλλά η μετοχή γύρισε και πάλι καθοδικά οι παραπάνω ανοδικοί στόχοι έχουν ενεργοποιηθεί και θα επιτευχθούν αρκεί να μην διασπαστεί η στήριξη στα 0,76€. Η εξέλιξη όμως δείχνει ότι η μετοχή μπορεί να ταλαιπωρηθεί μέχρι να αποκτήσει την ανοδική δυναμική που θα φέρει τους τεθέντες στόχους.

  ΜΥΤΙΛ
   

  pin

     

  Τριγωνικός σχηματισμός εσωτερικός ζώνης συσσώρευσης. Η τεχνική εικόνα της μετοχής είναι ο ορισμός της συσσώρευσης δύναμης για την κίνηση που θα ακολουθήσει. Μια πρώτη ένδειξη για την κατεύθυνσή της θα είναι η διάσπαση του τριγώνου αλλά η επιβεβαίωση θα έρθει με την έξοδο από την ζώνη συσσώρευσης. Ανοδικός στόχος το νέο υψηλό ενώ αντίθετα καθοδικός στην περιοχή των 8€

  pin

  Μετά την ανοδική διάσπαση του τριγωνικού σχηματισμού και των 10,30€ η μετοχή γύρισε απότομα καθοδικά και διέσπασε και το κάτω όριο του τριγώνου με αποτέλεσμα πλέον να είναι αμφίβολη η τεχνική του ισχύς. Απαγορεύεται η καθοδική διάσπαση των 9,10€ καθώς οδηγεί με μεγάλες πιθανότητες στα 8€.


  ΤΕΝΕΡΓ
   

  pin

   

  Διαδοχικοί σχηματισμοί ανάπαυλας – συσσώρευσης στο διάγραμμα της μετοχής. Αρχικά ο τριγωνικός σχηματισμός Α που ολοκληρώθηκε ανοδικά (με επιβεβαίωση) και στην συνέχεια ένας μίνι σχηματισμός ρόμβου (φαίνεται καλύτερα στο ένθετο). Πρώτο σήμα ανοδικής συνέχειας θα είναι η ανοδική διάσπαση του ρόμβου αλλά η επιβεβαίωση θα έρθει με την υπέρβαση των 7,95€. Παρόλα αυτά ο πρώτος ανοδικός στόχος δεν είναι πολύ ψηλά (στην περιοχή των 8,30€) αλλά δεν αποκλείεται ανοδική συνέχεια. (Σε κόκκινο κύκλο η καθοδική ψευδοδιάσπαση του τριγωνικού σχηματισμού)

  pin

  Η μετοχή κινήθηκε όπως ακριβώς περιμέναμε. Ολοκλήρωσε τον ρόμβο, έπιασε το στόχο στα 8,30 τώρα σταθεροποιείται σε αυτά τα επίπεδα. Αν δεν χάσει τα 7,95€ η ανοδική προοπτική διατηρείται και αργά ή γρήγορα η άνοδος θα συνεχιστεί.

  *Ο κ. Γιάννης Γιαπράκης είναι Certified Portfolio Manager της VitalFinance. Η παρούσα ανάλυση είναι προϊόν της ομάδας αναλυτών της www.vitalfinance.gr και www.vifita.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων