Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Ιαν-2020 00:03

  Και μετά το Brexit, τι;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Matthew Ryan

  Σχεδόν ένα χρόνο μετά τον αρχικό προγραμματισμό, το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειάστηκε η θριαμβική νίκη του Μπόρις Τζόνσον και η πλειοψηφία των 80 εδρών υπέρ των Συντηρητικών, για να περάσει τελικά το νομοσχέδιο για το Brexit, μετά από μια έντονη περίοδο αστάθειας. Η θετική ψήφος των βουλευτών διασφαλίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει την 31η Ιανουαρίου με συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφεύγοντας ένα "no deal” σενάριο, το οποίο οι επενδυτές έχουν από καιρό εκτιμήσει ως το χειρότερο δυνατό τόσο για την οικονομία της χώρας όσο και για τη στερλίνα. 

  Έτσι, από την 1η Φεβρουαρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εισέλθει σε μια μεταβατική περίοδο. Κατά τη διάρκεια αυτής, η οποία προγραμματίζεται να διαρκέσει ως το τέλος του Δεκεμβρίου 2020, το ΗΒ θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση, παρόλο που δεν θα έχει συμβολή ή συμμετοχή σε πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην πραγματικότητα, ελάχιστα πράγματα θα αλλάξουν, με το status quo να παρατείνεται ως το τέλος του χρόνου. 

  Το κύριο ζήτημα σχετικά με την μεταβατική περίοδο είναι η διάρκειά της. Έχει οριστεί στους 21 μήνες από την αρχική ημερομηνία εξόδου του άρθρου 50 (στις 29 Μαρτίου 2019) και δεν παρατάθηκε, παρά τις καθυστερήσεις στο Brexit. Συνεπώς, απομένουν μόνον 11 μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να συμφωνήσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερους όρους της μελλοντικής τους σχέσης. 

  Ήδη, η αγορά συναλλάγματος στρέφει την προσοχή της στη δυνατότητα να επιτευχθεί ή όχι πλήρης συμφωνία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ή εάν θα απαιτηθεί παράταση πέραν της προθεσμίας της 31ης Δεκεμβρίου 2020 προκειμένου να αποφευχθεί μια απότομη έξοδος από την ΕΕ. Αν και ο Μπόρις Τζόνσον επιμένει ότι δεν θα επιδιώξει παράταση της μεταβατικής περιόδου, πολλοί πολιτικοί αναλυτές στέκονται με σκεπτικισμό απέναντι στον χρόνο που διαθέτουν τα δυο μέρη για διαπραγματεύσεις. 

  Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός θελήσει να υπαναχωρήσει από τη δέσμευσή του, θα μπορεί να το πράξει ως το τέλος Ιουνίου και να ζητήσει παράταση. Θεωρούμε ότι η πίεση για την προθεσμία του τέλους Ιουνίου θα φανεί μέσα στους επόμενους μήνες, ιδιαιτέρως εάν καταστεί σαφές τον Απρίλιο ή τον Μάιο ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ως το τέλος του έτους. 

  Και η στερλίνα; 

  Μετά τη νίκη του Τζόνσον στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, η στερλίνα κινήθηκε απότομα ανοδικά, καθώς οι επενδυτές εκτίμησαν το γεγονός ότι βραχυπρόθεσμα αποφεύχθηκε το "no deal Brexit”. Ωστόσο, το νόμισμα έχει από τότε χάσει σχεδόν το σύνολο των κερδών του (Σχεδιάγραμμα 1), σε μεγάλο μέρος λόγω των ανησυχιών σχετικά με τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. 

  Σχεδιάγραμμα 1: GBP/USD & GBP/EUR (Νοέμβριος ‘19 - Ιανουάριος ‘20) 

  pin


  Πηγή: Refinitiv Datastream, 27/01/2020

  Παρά την προαναφερθείσα παλινωδία της στερλίνας, εμμένουμε στο νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Περιμένουμε είτε να επιτευχθεί συμφωνία έως το τέλος της μεταβατικής περιόδου είτε, πιθανότατα, να γίνει αίτημα των Συντηρητικών για παράταση "την ενδεκάτη ώρα". Και μόνον η αποφυγή της "εξόδου στην κόψη του βράχου" θα οδηγήσει, κατά τη γνώμη μας, σε ανατίμηση της στερλίνας έναντι των περισσότερων από τους σημαντικούς ανταγωνιστές της για το υπόλοιπο του 2020. Η αποφυγή ενός "no deal Brexit” στα τέλη Ιανουαρίου, πιστεύουμε ότι θα ανοίξει το δρόμο για βελτίωση των οικονομικών δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που θα προσφέρει περαιτέρω βοήθεια στο νόμισμα. 

  * Ο Matthew Ryan είναι Senior Market Analyst της εταιρίας Ebury. Οι αναλυτές της εταιρίας αναδείχθηκαν από τον Bloomberg στις πρώτες θέσεις των πιο επιτυχημένων για τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου και δολαρίου – γουάν για το δεύτερο τρίμηνο του 2019. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων