Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Ιαν-2020 00:33

  Το μωρό με τα σαπουνόνερα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θεόδωρου Πετρουλά

  Άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Capital.gr στις 21/1 με τίτλο  "Οι καταφερτζήδες δεν έχουν χρώμα” αναφερόταν στο νέο νόμο για τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων. Στο εν λόγω άρθρο επισημαίνεται το πραγματικό πρόβλημα και ο κίνδυνος της δημιουργίας προγραμμάτων ΕΣΠΑ και της ίδρυσης Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα εξυπηρετούν περισσότερο τις ανάγκες του πελατειακού κράτους.

  Είναι κατανοητή η ανησυχία και η καχυποψία, ειδικά σε μια Ελλάδα που έχει δει πολλές περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και σπατάλης κοινοτικών κονδυλίων με κριτήρια που απέχουν πολύ από το να υπηρετούν μια αναπτυξιακή πολιτική για τη χώρα. Αλλά η σύνδεση αυτού του προβλήματος με την πραγματική ανάγκη για τη λειτουργία ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα είναι κατά τη γνώμη μου ατυχής. Η χρήση του ρήματος "πουλάει” όταν αναφέρεται στα μικροδάνεια, μάλλον προδιαθέτει αρνητικά τους αναγνώστες ως προς τον θεσμό των μικροχρηματοδοτήσεων.

  Έχω την τιμή να εκπροσωπώ την Action Finance Initiative (AFI) που ιδρύθηκε πριν από 6 χρόνια στην Ελλάδα από την Action Aid Hellas και την Γαλλική ADIΕ.

  Τι έχει λοιπόν "πουλήσει” η AFI στα προηγούμενα 5 χρόνια που δραστηριοποιείται στον τομέα των μικροχρηματοδοτήσεων: (λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα AFI.org.gr)

  • Έχουμε μιλήσει με χιλιάδες άτομα που ενδιαφέρονταν να χρηματοδοτήσουν μια ιδέα ή να υλοποιήσουν ένα επιχειρηματικό  όνειρο.
  • Με τη βοήθεια εθελοντών έχουμε συντάξει εκατοντάδες επιχειρηματικά πλάνα.
  • Από αυτά έχουν εγκριθεί πάνω από 350 σχέδια και έχουν χρηματοδοτηθεί μέσω τραπεζών (Eurobank και Παγκρήτια) με δάνεια συνολικού ύψους πάνω από 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Η AFI παρέχει εγγυήσεις στις τράπεζες, χωρίς τις οποίες κανένα από αυτά τα δάνεια δεν θα είχε δοθεί.
  • Κάθε δανειολήπτης έχει πρόσβαση σε μέντορα (συνήθως εθελοντές που είναι έμπειρα στελέχη επιτυχημένων επιχειρήσεων) για την επίλυση προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίσει όσο διάστημα χρειαστεί για την αποπληρωμή του δανείου (συνήθως 4 χρόνια)
  • Χάρις σε αυτά τα δάνεια έχουν δημιουργηθεί ή διατηρηθεί πάνω από 600 θέσεις εργασίας με κόστος (υπολογιζόμενο με βάση τα ετήσια λειτουργικά έξοδα της AFI) λιγότερο από 1500 € για κάθε θέση εργασίας.

  Γιατί χρειαζόμαστε ένα νόμο που να επιτρέπει τη λειτουργία ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων όπως συμβαίνει στις πιο πολλές χώρες της Ευρώπης; Ένα μεγάλο ποσοστό των υποψηφίων που δείχνουν ενδιαφέρον και έρχονται σε επαφή με την AFI δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τα δάνεια που δίνονται τώρα από το σημερινό τραπεζικό σύστημα, είτε γιατί οι ίδιοι ή οι γονείς τους είχαν στο παρελθόν κάποιο πρόβλημα με το τραπεζικό σύστημα, είτε γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην απαιτούμενη εξασφάλιση των δανείων. Χρειάζεται επομένως να διευρυνθεί το σύνολο των ατόμων που προσπαθούμε να βοηθήσουμε. Παράλληλα όλα τα λειτουργικά έξοδα της AFI μέχρι τώρα έχουν καλυφθεί από δωρεές ιδιωτών και ιδρυμάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό διότι όλοι οι τόκοι των δανείων πληρώνονται στην τράπεζα που δίνει τα δάνεια. Με το νέο νόμο η AFI θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει δάνεια με επιτόκια σε επίπεδα που μόνο υγιείς επιχειρήσεις μπορούν τώρα να δανειστούν και να καλύψει μέρος των εξόδων της από τους τόκους των δανείων.

  Σε μια Ελλάδα με εκατομμύρια άτομα που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα για χρηματοδότηση, με μια οικονομία που σε δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό αποτελείται από μικρές επιχειρήσεις και με ανεργία στο 20%, τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων μπορούν να παίξουν ένα ευεργετικό ρόλο για την οικονομία και για όλους όσους δεν προσπαθούν να "διορισθούν σε μια θέση”, αλλά έχουν αποφασίσει να προσπαθήσουν από άνεργοι να γίνουν δημιουργοί θέσεων εργασίας.

  Προφανώς δεν θα θέλαμε να δούμε αυτήν την κυβέρνηση να αναπαράγει τα δεινά του πελατειακού κράτους. Αλλά όταν κάνουμε αναλύσεις ή προσπαθούμε να εντοπίσουμε πιθανά προβλήματα ας προσέξουμε λίγο όταν πετάμε τα σαπουνόνερα να μην πετάμε μαζί και το μωρό. 

  Ο κ. Θεόδωρος Πετρουλάς είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της AFI
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων