Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Ιαν-2020 00:05

  Φουλ επίθεση!

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Ένας από τους πιο επιθετικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι ο FTSE/Athex Mid & Small Cap Θεμελιωδών Μεγεθών (FTSEMSFW), όπου καταγράφει σε πραγματικό χρόνο, την τάση των τιμών των μετοχών των είκοσι (20) καλύτερων σε όρους θεμελιωδών αριθμοδεικτών εισηγμένων εταιρειών. Μάλιστα ο δείκτης αυτός κατά πολλούς αντικατοπτρίζει καλύτερα την πραγματική εικόνα της αγοράς αφήνοντας στον πάγκο τον Γενικό Δείκτη, όπου εμπεριέχει τόσο τις τράπεζες όσο και κάποιες στάσιμες ή δυσκίνητες βαριές μετοχές μην αφήνοντάς τον να τρέξει προς τα υψηλότερα επίπεδα τιμών. Ο  FTSEMSFW έχει ξεκινήσει από τις 1000 μονάδες και τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει  μια καμπυλωτή πτήση προς τις 3000 μονάδες.

   

  pin

   

  Μάλιστα την τελευταία εβδομάδα έχει διατρήσει και αυτό το επίπεδο τιμών βάζοντας πλέον πλώρη για τη σαθρή αντίσταση των 3250 μονάδων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συν τοις άλλοις για τις εταιρείες, που απαρτίζουν το εν λόγω δείκτη είναι και η δημόσια πρόταση της εταιρείας Καράτζης στην προσφερόμενη τιμή των 10 ευρώ, καθώς το σύνολο των επενδυτών θεσμικών και μη θα αποκτήσει ρευστότητα καταγράφοντας σημαντικά κέρδη. Ρευστότητα η οποία κυρίως για τους θεσμικούς που ακολουθούν το δείκτη θα πρέπει να επαναδιοχετεύσουν στις υπόλοιπες εταιρείες που τον απαρτίζουν. Τέσσερις από αυτές με αξιόλογο διαγραμματικό επιθετικό ορίζοντα είναι οι εξής:

  H Profile η οποία διαθέτει πλέον παρουσία σε 38 χώρες και δραστηριοποιείται με επιτυχία στην ευρύτερη περιοχή του banking, του investment banking, του fintech και του treasury αναμένει διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης για το 2020. Επίσης με ταμειακά διαθέσιμα που αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% της κεφαλαιοποίησής της  η εταιρεία είναι έτοιμη να εξαγοράσει μετά τη γαλλική Login και μια άλλη ευρωπαϊκή εταιρεία που ανήκει στον ίδιο κλάδο στο πλαίσιο της στρατηγικής της εισηγμένης για εκμετάλλευση τεχνογνωσίας σε συγγενείς ή παράπλευρους χώρους.. Διαγραμματικά η μετοχή δείχνει να έχει ολοκληρώσει την απαραίτητη δεξαμενή των όποιων ρευστοποιήσεων ακολουθώντας στη συνέχεια τη πεπατημένη της σταδιακής ανοδικής διαφυγής κάτι που είχε κάνει και το 2018. Επόμενος κοντινός ανοδικός στόχος είναι τα 4,50 ευρώ ενώ μετά το πέρασμα από εκεί θα ανοίξει δίαυλο διαγραμματικής επικοινωνίας με τα 6 ευρώ.

  βφγψωδφχ


  Η Εβροφάρμα η οποία σημείωσε σημαντική βελτίωση το α’ 6μηνο του 2019 καθώς τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν για τον όμιλο σε 2,19 εκατ. ευρώ έναντι 1,98 εκατ. ευρώ το 2018 ενώ ο κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση σε σχέση με το 2018 καθώς  ανήλθε σε  17,46 εκατ. ευρώ από 15,07 εκατ. ευρώ. Τεχνικά η μετοχή είναι χάρμα οφθαλμών για τους Bulls καθώς από το 2016 ακολουθεί κατά γράμμα το ανοδικό κανάλι που την έχει οδηγήσει σε απόσταση αναπνοής από τα 1,40 ευρώ. Εδώ όσο η μετοχή λαμβάνει τιμές πάνω από τη στήριξη των 1,16 ευρώ τόσο θα θελήσει να συνεχίσει τον ανηφορικό της δρόμο για την άνω πλευρά του εν λόγω μακροπρόθεσμου καναλιού στα 1,60 ευρώ.

  pin

   

  Η ΕΥΑΘ  έχει τμήσει ανοδικά τον περασμένο Ιούλιο μια 12ετή καθοδική γραμμή τάσης και τους τελευταίους δύο μήνες προσπαθεί να επιβεβαιώσει τη διάσπαση αυτή "πατώντας" πάνω στην περιοχή των  4,70 με 4,60 ευρώ. Εάν όντως επιβεβαιωθεί τότε θα πρέπει να αναμένουμε μια βίαιη κίνηση προς τη μεσοπρόθεσμη αντίσταση των 6,20 ευρώ. Κατακερματισμός του ανοδικού σεναρίου μπορεί να γίνει μόνο με τη καθοδική φυγή κάτω από τα 4,40 ευρώ με ισχυρό όγκο συναλλαγών.

  pin

   

  Τέλος η  Γεν. Εμπορίου & Βιομηχανίας όπου δραστηριοποιείται στην αγορά του υδραυλικού εξοπλισμού και στον χώρο των φωτοβολταϊκών πάρκων παρουσίασε αύξηση 15% του κύκλου εργασιών ενώ διατήρησε το 2019 τα επίπεδα της περυσινής κερδοφορίας  απορροφώντας τους κραδασμούς από την πτωτική πορεία που σημείωσε η τιμή του χάλυβα στις διεθνείς αγορές. Διαγραμματικά η μετοχή αναπνέει μετά από 12 χρόνια πάνω από την αντίσταση των 0,90 ευρώ παίρνοντας την ανοδική ρότα του στροφέα του 2011. Επιβεβαίωση της ανοδικής τμήσης των 0,90 ευρώ θα δώσει λαβή στους αγοραστές για ανοδική συνέχεια αρχικά προς τα επίπεδα των 1,10 με 1,20 ευρώ. 

  pin


  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος Τεχνικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων