Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Ιαν-2020 00:19

  Πώς θα κινηθούν Γενικός Δείκτης και 15 μετοχές

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Γιαπράκη

  Πρώτο σχόλιο για το 2020 και θα επιχειρήσουμε μια πρόβλεψη για την εξέλιξη της κίνησης της τιμής του ΓΔ για το νέο έτος. Έχουμε ήδη επιλέξει το πιθανότερο σενάριο οπότε θα βασιστούμε σε αυτό για την πρόβλεψή μας.  

   

  pin

   

  Στο παραπάνω διάγραμμα έχουν αναθεωρηθεί οι ανοδικοί στόχοι και  η διάρκεια του ανοδικού κύματος 3 που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 13,5 μήνες. Στο υψηλό των 902 μονάδων ολοκληρώθηκε το κύμα 1 του 3 ενώ στο χαμηλό του Αυγούστου (792 μονάδες) το κύμα 2 του 3. Βρίσκεται σε εξέλιξη το κύμα 3 του 3 και συγκεκριμένα το κύμα 1 του 3 του 3 που θεωρείται ότι θα έχει την μορφή του εναρκτήριου τριγώνου.

   

  pin

   

  Σύμφωνα με την τρέχουσα εκτίμησή μας το κύμα αυτό βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή του και αναμένεται να υπάρξει καθοδική αντιστροφή χαμηλότερα των 945 μονάδων και εμφάνιση του διορθωτικού 2 του 3 του 3 που έχει στόχο στην περιοχή των 845-877 μονάδων (τυπικός στόχος 861 μονάδες). Η διόρθωση αυτή δεδομένου ότι πρόκειται για εσωτερικό κύμα ενός προωθητικού που αναμένεται να έχει ιδιαίτερα έντονη ανοδική δυναμική μπορεί να λάβει εντελώς διαφορετική μορφή από αυτή που φαίνεται στο σχήμα και να τερματιστεί αρκετά ψηλότερα από τον τυπικό στόχο (ακόμη και ψηλότερα της DNL). Σε κάθε περίπτωση μετά την ολοκλήρωσή της αναμένεται η έναρξη μιας πολύ έντονης και απότομης ανοδικής κίνησης που θα φέρει γρήγορα το ΓΔ πάνω από τις 1.000 μονάδες (και στη συνέχεια ίσως και πάνω από τις 1200 μονάδες).

  Παρακάτω παρουσιάζονται αρκετά διαγράμματα μετοχών συνοδευόμενα από συνοπτική ανάλυση, χωρίς πολλές λεπτομέρειες και εστιάζοντας μόνο σε κάποια σημαντικά τεχνικά στοιχεία που θα καθορίσουν την πορεία των τιμών τους στο επόμενο διάστημα. 

  ΑΛΦΑ

  pin

  Η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση εξασφαλίζεται από την στήριξη της Α. Το τελευταίο τρίμηνο έχει σχηματίσει ένα τριγωνικό σχηματισμό συσσώρευσης - ανάπαυλας ο οποίος όμως μπορεί να εξελιχθεί και σε αντιστρεπτικό σχηματισμό ΩΚΩ. Η πρόγνωση για την πορεία των τιμών φαίνεται με τα βέλη και εξαρτάται από την κατεύθυνση διάσπασης του τριγωνικού σχηματισμού. Οριστική επαναφορά της ανοδικής τάσης σηματοδοτεί η υπέρβαση των 1,99€

  ΑΡΑΙΓ

  pin

  Η τιμή της μετοχής πέτυχε πρόσφατα νέο υψηλό, παραμένει όμως εντός του πλαγιοανοδικού καναλιού όπως στο διάγραμμα. Καθοδική διάσπαση του καναλιού προδιαθέτει για διόρθωση προς τα 7,5€ ενώ μέχρι τα 9€ μπορεί η μετοχή να φτάσει χωρίς κάποια αξιόλογη διόρθωση ακολουθώντας το ανοδικό κανάλι.

  ΒΙΟ

  pin

  Εμφανής και εδώ ο τριγωνικός σχηματισμός που βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή του. Υπέρβαση της κατερχόμενης και του επιπέδου των 3,8€ σηματοδοτεί το τέλος της διόρθωσης του β’ εξαμήνου του 2019 
  Σημ. Όπως και σε κάθε τριγωνικό σχηματισμό είναι πολύ πιθανή μια ψευδοδιάσπαση 1-3 ημερών του κάτω ορίου του (πράσινη γραμμή) πριν επιτευχθεί η ανοδική διάσπαση της κατερχόμενης και η ανοδική λύση του σχηματισμού.

  CENER
   

  pin

   

  Η τιμή της μετοχής παραμένει παρά την ανοδική αντίδραση εντός του πλαγιοκαθοδικού καναλιού όπως στο διάγραμμα. Προς το παρόν δεν υπάρχει απειλή καθοδικής διάσπασης του καναλιού ενώ πιθανή ανοδική διάσπαση με υπέρβαση του επιπέδου των 1,44€ προδιαθέτει για ανοδική κίνηση προς τα 1,6€ και πιθανή ανοδική συνέχεια πάνω από αυτό το επίπεδο.

  ΕΛΠΕ

  pin

  Η τιμή της μετοχής παρά την απότομη διόρθωση των τελευταίων ημερών, παραμένει εντός του πλαγιοανοδικού καναλιού όπως στο διάγραμμα. Καθοδική διάσπαση του καναλιού προδιαθέτει για διόρθωση προς τα 7,5€ (στήριξη στα 8€ που μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο) ενώ ανοδική έξοδος από το κανάλι μπορεί να φέρει γρήγορα τα 9,6€.

  ΕΛΧΑ

  pin

  Εμφανής και εδώ ο τριγωνικός σχηματισμός που βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή του. Υπέρβαση του άνω ορίου σηματοδοτεί το τέλος της συσσώρευσης και την πιθανή προσέγγιση του υψηλού των 2,10€. Αντίθετα καθοδική διάσπαση του σχηματισμού επιβεβαιώνει την εγκατάσταση καθοδικής τάσης με πρώτο στόχο στην περιοχή του 1,4€ και πιθανή συνέχεια προς την περιοχή 1,1-1,2€ 

  ETE

  pin

  Η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση εξασφαλίζεται από την στήριξη της ανερχόμενης. Το τελευταίο τρίμηνο έχει σχηματίσει ένα τριγωνικό σχηματισμό συσσώρευσης - ανάπαυλας ο οποίος όμως μπορεί να εξελιχθεί και σε αντιστρεπτικό σχηματισμό ΩΚΩ. Σε περίπτωση ανοδικής διάσπασης του τριγωνικού σχηματισμού ο στόχος βρίσκεται στην περιοχή των 3,5€. Αντίθετα καθοδική διάσπαση του σχηματισμού σηματοδοτεί αντιστροφή της ανοδικής τάσης που μπορεί να αποτραπεί μόνο αν η μετοχή βρει στήριξη στην μεσοχρόνια ανερχόμενη.

  ΕΥΡΩΒ

  pin

  Πιο πολύπλοκη είναι η τεχνική εικόνα της ΕΥΡΩΒ. Ο τριγωνικός σχηματισμός διασπάστηκε ήδη καθοδικά αλλά η περιορισμένη διάρκεια της διάσπασης αφήνει πολλά περιθώρια να πρόκειται για την γνωστή ψευδοδιάσπαση των τριγωνικών σχηματισμών. Λόγω της διάσπασης αυτής όμως πλέον δεν αρκεί η απλή υπέρβαση του άνω ορίου του τριγώνου για να σηματοδοτηθεί ανοδική συνέχεια αλλά υπέρβαση του επιπέδου των 0,925€ με στόχο λίγο πάνω από το 1€. Ομοίως για την σηματοδότηση αντιστροφής πλέον απαιτείται η καθοδική διάσπαση της στήριξης στο 0,82€ με στόχο στην περιοχή 0,70€.

  ΕΧΑΕ

  pin

  Στην περίπτωση της ΕΧΑΕ ο αρχικός τριγωνικός σχηματισμός έχει ολοκληρωθεί με την ανοδική διάσπασή του στα μέσα Νοεμβρίου ενώ και ένας δεύτερος σχηματισμός που ενεργοποιήθηκε στη συνέχεια έχει και αυτός ολοκληρωθεί ανοδικά στην αλλαγή του χρόνου. Ο ανοδικός στόχος βρίσκεται στα 5,25€ ενώ ο επόμενος στα 5,75€.

  ΕΥΔΑΠ

  pin

  Η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση εξασφαλίζεται από την στήριξη της ανερχόμενης. Το τελευταίο 5μηνο έχει σχηματίσει ένα σχηματισμό σφήνας (διόρθωσης – συσσώρευσης). Σε περίπτωση ανοδικής διάσπασης του υπόψη σχηματισμού ο στόχος βρίσκεται στην περιοχή των 8,4€ και στη συνέχεια ψηλότερα. Αντίθετα καθοδική διάσπαση του σχηματισμού συνδυάζεται με ταυτόχρονη διάσπαση της ανερχόμενης και της στήριξης στα 7,00€ και σηματοδοτεί αντιστροφή της ανοδικής τάσης με στόχο στην περιοχή των 6€.

  ΙΝΤΚΑ

  pin

  Περίπλοκη είναι η τεχνική εικόνα της ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Ο σαφής τριγωνικός σχηματισμός έχει ήδη ολοκληρωθεί αλλά η εκατέρωθεν διάσπαση (πιθανή καθοδική ψευδοδιάσπαση και ανοδική διάσπαση στη συνέχεια) δεν έχει εγκαταστήσει κάποια αξιόλογη ανοδική τάση. Την επιβεβαίωση της ανοδικής λύσης του σχηματισμού θα δώσει η υπέρβαση των 0,87€ που θα ενεργοποιήσει ανοδικό στόχο στην περιοχή των 1,10-1,15€.

  ΜΥΤΙΛ

  pin


     
  Τριγωνικός σχηματισμός εσωτερικός ζώνης συσσώρευσης. Η τεχνική εικόνα της μετοχής είναι ο ορισμός της συσσώρευσης δύναμης για την κίνηση που θα ακολουθήσει. Μια πρώτη ένδειξη για την κατεύθυνσή της θα είναι η διάσπαση του τριγώνου αλλά η επιβεβαίωση θα έρθει με την έξοδο από την ζώνη συσσώρευσης. Ανοδικός στόχος το νέο υψηλό ενώ αντίθετα καθοδικός στην περιοχή των 8€

  ΠΕΙΡ

  pin

  Τριγωνικός σχηματισμός που βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή του. Η καθοδική διάσπαση του κάτω ορίου (πράσινη γραμμή) δημιούργησε ένα νέο ευρύτερο σχηματισμό με την ίδια πρόγνωση με τον προηγούμενο. Ανοδική διάσπαση που θα φέρει την τιμή της μετοχής πάνω από τα 3,30€ θα ενεργοποιήσει ανοδικό στόχο κοντά στα 4€. Αντίθετα πιθανή καθοδική διάσπαση δεν δημιουργεί μεσοπρόθεσμους κινδύνους όσο η τιμή διατηρείται πάνω από τα 2,6€.

  ΤΕΝΕΡΓ

  pin

  Διαδοχικοί σχηματισμοί ανάπαυλας – συσσώρευσης στο διάγραμμα της μετοχής. Αρχικά ο τριγωνικός σχηματισμός Α που ολοκληρώθηκε ανοδικά (με επιβεβαίωση) και στην συνέχεια ένας μίνι σχηματισμός ρόμβου (φαίνεται καλύτερα στο ένθετο). Πρώτο σήμα ανοδικής συνέχειας θα είναι η ανοδική διάσπαση του ρόμβου αλλά η επιβεβαίωση θα έρθει με την υπέρβαση των 7,95€. Παρόλα αυτά ο πρώτος ανοδικός στόχος δεν είναι πολύ ψηλά (στην περιοχή των 8,30€) αλλά δεν αποκλείεται ανοδική συνέχεια. (Σε κόκκινο κύκλο η καθοδική ψευδοδιάσπαση του τριγωνικού σχηματισμού).

  ΦΡΛΚ

  pin

  Εντός ανοδικού καναλιού βρίσκεται η τιμή της μετοχής ενώ το β’ εξάμηνο του 2019 έχει δημιουργηθεί τριγωνικός σχηματισμός που ολοκληρώθηκε στα μέσα του Δεκεμβρίου με την ανοδική του διάσπαση. Ο ανοδικός στόχος βρίσκεται στην περιοχή των 6,25 - 6,40€  όπου βρίσκεται και το πάνω όριο του καναλιού (Σε κόκκινο κύκλο η καθοδική ψευδοδιάσπαση του τριγωνικού σχηματισμού)

  *Ο κ. Γιάννης Γιαπράκης είναι Certified Portfolio Manager της VitalFinance. Η παρούσα ανάλυση είναι προϊόν της ομάδας αναλυτών της www.vitalfinance.gr και www.vifita.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ