Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Ιαν-2020 00:03

  Το 2020 στις αγορές συναλλάγματος, ο Τραμπ, το Brexit κι η Λαγκάρντ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Matthew Ryan

  Το 2019 ήταν ένα ακόμη επεισοδιακό έτος για τις αγορές συναλλάγματος

  Οι ατέρμονες εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας κυριάρχησαν στις ειδήσεις κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Ενώ φτάσαμε τελικά σε μια συμφωνία "πρώτης φάσης" τον Δεκέμβριο που αναμένεται να υπογραφεί αυτόν τον μήνα, ο δρόμος προς μια πλήρη συμφωνία παραμένει μακρύς και επίπονος. Η αβεβαιότητα σχετικά με το παγκόσμιο εμπόριο, σε συνδυασμό με τα γενικά ασθενέστερα μακροοικονομικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν ήταν ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους πολλές από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου υιοθέτησαν το 2019 μια πολιτική στήριξης.

  Η Fed έκανε μια απότομη πολιτική στροφή στις ΗΠΑ, μειώνοντας τα επιτόκια τρεις φορές μέσα στο προηγούμενο έτος. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακολούθησε το παράδειγμα τον Σεπτέμβριο, ενώ επανεκκίνησε επίσης το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μεγάλης κλίμακας. Οι κεντρικές τράπεζες στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία έχουν χαλαρώσει την επιθετική πολιτική, ενώ πολλοί άλλοι στην G10 είτε υπονοούν τη δυνατότητα περικοπών είτε δηλώνουν ότι τα υψηλότερα ποσοστά παραμένουν μακριά. Οι αξιοσημείωτες εξαιρέσεις είναι η Norges Bank και η Riksbank, οι οποίες και πέρυσι ανέβασαν τα επιτόκια.

  Το "έπος" του Brexit παρατάθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, καθώς οι βουλευτές αμφισβήτησαν το περιεχόμενο της συμφωνίας απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ημερομηνία εξόδου του άρθρου 50 καθυστέρησε όχι μία φορά, αλλά δύο φορές από τις 31 Μαρτίου έως τις 31 Οκτωβρίου και στη συνέχεια και πάλι μέχρι το τέλος του 2020. Η αποφασιστική νίκη του Συντηρητικού Κόμματος στις γενικές εκλογές του Δεκεμβρίου, ωστόσο, εξασφαλίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει τελικά την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τρόπο ομαλό στο τέλος του μήνα.

  Όσον αφορά τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, η φυγή από τον κίνδυνο που προκάλεσε ο εμπορικός πόλεμος συνέβαλε σε ένα ασταθές έτος, αν και οι δείκτες FX των αναδυόμενων αγορών έκλεισαν το 2019 όχι πολύ μακριά από το σημείο εκκίνησης. 

  Το δολάριο έχει τελικά κλείσει το έτος συντηρητικά υψηλότερα με εμπορικά μετρήσιμους όρους, παρά τις προαναφερθείσες περικοπές της Fed και την αβεβαιότητα του εμπορικού πολέμου (Σχήμα 1).

   

  pin
  Πηγή: Refinitiv Datastream - Ημερομηνία: 03/01/2020    

  2019 Καλύτερες Επιδόσεις  
  1) Ukrainian hryvnia +16.5%
  2) Russian ruble +12.5%
  3) Egyptian pound +11.7%
  4) Israeli new shekel +8.6%
  5)Thai baht +7.6%
     
     
  2019 Χειρότερες Αποδόσεις  
  1) Argentinian peso -37.1%
  2) Angolan kwanza -35.9%
  3) Haitian gourde -19.4%
  4) Zambian kwacha -15.6%
  5) Sierra Leonean leone -13.9%
     
  *% αλλαγής έναντι του US dollar.   
  Πηγή: Bloomberg  

   

  Τι πιστεύουμε λοιπόν ότι μας επιφυλάσσουν οι αγορές συναλλάγματος το 2020; Παρακάτω παραθέτουμε τα κύρια θέματα και τους παράγοντες που αναμένουμε να επηρεάσουμε την αγορά συναλλάγματος φέτος. 

  Η Fed σε αναμονή

  Στη συνεδρίαση του FOMC τον Δεκέμβριο, ο πρόεδρος του Federal Reserve Jerome Powell έδωσε σαφή ένδειξη ότι τα ποσοστά ενδέχεται να παραμείνουν αμετάβλητα στις ΗΠΑ για το άμεσο μέλλον. Ο Powell δήλωσε ότι οι προοπτικές ήταν "ευνοϊκές", αν και η τράπεζα θα χρειαζόταν να δει ένα "επίμονο" άλμα στον πληθωρισμό για να εγγυηθεί υψηλότερα ποσοστά. Η διάμεση προβολή στο τελευταίο "dot plot" έδειξε επίσης επίπεδα ποσοστά φέτος, ενώ μόνο τέσσερα μέλη βλέπουν μία αύξηση το 2020 (Σχήμα 2).


   

  pin
   Πηγή: Refinitiv Datastream Ημερομηνία: 02/01/2020

   

  Ως προς τα σημερινά δεδομένα, πιστεύουμε ότι τα πρόσφατα θετικά σημάδια της προόδου στο εμπόριο και τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ διασφαλίζουν ότι οι πρόσθετες περικοπές της Fed είναι αδικαιολόγητες βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, με το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Fed, τον δείκτη PCE ο οποίος κινείται ακόμα κάτω από το στόχο του 2%, υπάρχει μικρή ανάγκη για αύξηση των επιτοκίων σύντομα. Ως εκ τούτου, αναμένουμε από την Fed να μην προβεί σε κινήσεις τουλάχιστον κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, καθώς αναμένει πρόσθετα στοιχεία για τον προσδιορισμό του αντίκτυπου των πρόσφατων περικοπών της πριν αποφασίσει για την κατεύθυνση της επόμενης μετακίνησης της πολιτικής της. Αυτό, κατά την άποψή μας, θα συνεπαγόταν ενδεχομένως τη σταδιακή επιστροφή στις αυξήσεις, κάποια στιγμή το 2021.

  Οι προσδοκίες μας για βελτίωση των ευρωπαϊκών στοιχείων φέτος συνεπάγονται ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει σταθερή την πολιτική της στο εγγύς μέλλον, πιθανότατα σε ολόκληρο το 2020. Σταθερά επιτόκια και από τις δύο τράπεζες σε συνδυασμό με τη βελτίωση που αναμένουμε στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα υποστηρίξουν μετριοπαθώς ένα υψηλότερο EUR / USD φέτος, κατά την άποψή μας.

  Η ΕΚΤ δεν βιάζεται

  Η εποχή Μάριο Ντράγκι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, με την πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να δίνει την πρώτη της Συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος τον Δεκέμβριο. Σε μια ωραία εναλλαγή από τον σχετικά βαρύ και στεγνό τόνο του Ντράγκι, η Λαγκάρντ έδωσε μια νότα αισιοδοξίας, δηλώνοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η πρόσφατη κάμψη στην παραγωγή της Ευρωζώνης έφτασε στο τέλος της. 

  Θεωρούμε ότι υπάρχουν λόγοι για να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι σχετικά με τις προοπτικές της Ευρωζώνης για το 202. Οι δείκτες PMI φαίνεται να έχουν σταθεροποιηθεί, και ιδιαιτέρως ο δείκτης υπηρεσιών. Πρόσφατα δεδομένα από τη Γερμανία σχετικά με τον δείκτη αισιοδοξίας των πολιτών φαίνεται ότι έχουν μεταστραφεί και φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2018. (Σχεδιάγραμμα 3). Εκτιμούμε, επίσης, ότι μια χαλάρωση στην αβεβαιότητα που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο θα αποτελέσει καλή είδηση για το συνάλλαγμα, με δεδομένο ότι η οικονομία στην Ευρωζώνη εξαρτάται από την ζήτηση για εξαγωγές σε ποσοστό 20% του συνολικού ΑΕΠ. Ενώ η ΕΚΤ προβλέπει ανάπτυξη αυξημένη κατά μόλις 1,1,% για το 2020, πιστεύουμε ότι το ρίσκο μπορεί να αξίζει τον κόπο. 
   

  pin
  Πηγή: Refinitiv Datastream Ημερομηνία: 03/01/2020

   
  Οι προσδοκίες μας για βελτίωση στα δεδομένα της Ευρωζώνης αυτήν τη χρονιά συνεπάγονται ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει σταθερή την πολιτική της στο εγγύς μέλλον, πιθανότητα σε όλη τη διάρκεια του 2020. Σταθερά επιτόκια από τις τράπεζες σε συνδυασμό με την βελτίωση που περιμένουμε στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά για υψηλότερη ισοτιμία Ευρώ/Δολαρίου. 

  Κι αν τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας; 

  Οι traders συναλλάγματος βρήκαν, τελικά, μερικά καλά νέα στο "μέτωπο του εμπορίου"  τον Δεκέμβριο. Ο πρόεδρος Τραμπ προχώρησε στην υπογραφή της "πρώτης φάσης" της συμφωνίας με την Κίνα, ξεκολλώντας από την ακινησία στην οποία είχε πέσει τον Οκτώβριο. Η Κίνα έχει συμφωνήσει σε επιπλέον εισαγωγές από τις ΗΠΑ αξίας 200 δις δολαρίων για την επόμενη διετία, με τις ΗΠΑ να αποσύρονται από την απαίτηση υψηλότερων δασμών και να παραιτούνται από τις προηγούμενες αυξήσεις. 

  Παρά την πρόσφατη πρόοδο, υπάρχει ακόμη απόσταση μέχρι να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία. Κινέζοι αξιωματούχοι φαίνονται λιγότερο ενθουσιασμένοι με την "πρώτη φάση" από ό,τι φαίνεται ο πρόεδρος Τραμπ. Διατηρούμε τη σιγουριά ότι αυτό θα γίνει στους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι η πρόσφατη ρητορική του Τραμπ  περί προτατευτισμού αποτελεί σε μεγάλο βαθμό μια διαπραγματευτική τακτική περισσότερο, παρά μια κίνηση που θα διαταράξει τα εμπορικά ήθη μακροπρόθεσμα. Αυτό θα μπορούσε γενικά στηρίξει τα αναδυόμενα νομίσματα το 2020, ειδικά αυτά της Ασίας. 

  Και μετά το Brexit, τι;


  Ο Μπόρις Τζόνσον κατόρθωσε να περάσει την αναθεωρημένη συμφωνία για το Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων, γεγονός που διασφαλίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει έως το τέλος Ιανουαρίου την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Το "κλειδί" θα είναι εάν μπορεί να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία εγκαίρως έως το τέλος της μεταβατικής περιόδου ή αν θα απαιτηθεί παράταση πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2020. Ο πρωθυπουργός Τζόνσον έχει υιοθετήσει σκληρή στάση αναφορικά με τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, με τους Συντηρητικούς να δηλώνουν στο μανιφέστο τους ότι δεν θα ζητήσουν παράταση. Υπάρχει, ωστόσο, μια γενική αίσθηση στους πολιτικούς αναλυτές ότι ένα έτος δεν είναι επαρκής χρόνος για να επισημοποιήσει μια πλήρη συμφωνία. 

  Ο πρωθυπουργός έχει προθεσμία ως το τέλος Ιουνίου για να ζητήσει την εν λόγω επέκταση. Διαφορετικά, θα διακινδυνεύσει την έξοδο στο τέλος Δεκεμβρίου. Εφόσον καταστεί σαφές ότι το ενδεχόμενο για "άτακτη έξοδο" επιστρέψει στο τραπέζι στο τέλος του χρόνου, τότε μπορεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 να δούμε μια οπισθοχώρηση στη στερλίνα, αν και αυτό δεν είναι το βασικό σενάριό μας. Αυτό που αναμένουμε είναι είτε να επιτευχθεί συμφωνία ως το τέλος του έτους ή, πιθανότατα, οι Τόρις να οπισθοχωρήσουν από το μανιφέστο τους και να ζητήσουν καθυστέρηση στην μεταβατική περίοδο. Ωστόσο, αυτό είναι απίθανο να αποφασιστεί πριν από το τέλος του Ιουνίου. 

  Ο Τραμπ κι η επανεκλογή του 

  Αν και μας χωρίζει σχεδόν ένα έτος, η προεκλογική εκλογή του Νοεμβρίου θα έρθει πολύ γρήγορα. Ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να προηγείται στην κούρσα, παρά την πρόσφατη πρόταση μομφής. Οι αγορές ποντάρουν περίπου 50% στην επανεκλογή του, με τους Τζο Μπάιντεν και Μπέρνι Σάντερς να είναι οι κοντινότεροι σε ποσοστό αντίπαλοί του, αλλά αρκετά πίσω. Λόγω των ιδιαιτεροτήτων του εκλογικού συστήματος στις ΗΠΑ, πάντως, και της πιθανότητας η εκλογή να κριθεί από μια χούφτα πολιτείες, η πρόβλεψη είναι δύσκολη. 

  Σίγουρα, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να έχουμε  μια ακριβή εικόνα του τρόπου με τον οποίον οι εκλογές θα επηρεάσουν την αγορά συναλλάγματος. Ωστόσο, η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι πολύ πιθανόν να παραμείνει στα χέρια των Δημοκρατικών, ενώ η Γερουσία στον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων. Επομένως, δεν αναμένονται δραματικές αλλαγές στις δαπάνες ή την φορολογική πολιτική, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. 

  * Ο Matthew Ryan είναι Senior Market Analyst της εταιρίας Ebury. Οι αναλυτές της εταιρίας αναδείχθηκαν από τον Bloomberg στις πρώτες θέσεις των πιο επιτυχημένων για τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου και δολαρίου – γουάν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ