Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 06-Δεκ-2019 00:03

  Το βασικό μας σενάριο σε ισχύ για τον Γενικό Δείκτη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Γιαπράκη

  Η μεσοπρόθεσμη εικόνα της αγοράς παρά την οριακή επίτευξη του νέου υψηλού από τον Γενικό Δείκτη (ΓΔ) δεν έχει ακυρώσει το βασικό μας σενάριο που έχει αναλυθεί σε προηγούμενη δημοσίευση. Αντίθετα η κίνηση της αγοράς έχει αποσαφηνίσει αρκετά την τεχνική εικόνα. Παρ' όλα αυτά κρίνεται σκόπιμο να εξεταστεί και ένα εναλλακτικό σενάριο που θα αναλυθεί παρακάτω.

  Το βασικό σενάριο

  pin


   
  Χωρίς πολλές λεπτομέρειες αφού τα πάντα φαίνονται στο παραπάνω διάγραμμα απλά θα τονίσουμε ότι η διόρθωση του ΓΔ (κύμα 2) συνεχίζεται. Είναι εμφανές ότι πρόκειται για μια διόρθωση τύπου flat (abc 3-3-5) από την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο καθοδικό c. 

  Το τελευταίο αυτό κύμα αναμένεται να έχει εσωτερική μορφή 5 κυμάτων, ο τυπικός στόχος βρίσκεται στις 791 μονάδες αλλά θεωρείται απόλυτα ολοκληρωμένο απλά αν εισέλθει στην περιοχή 763-818 ενώ με επιφύλαξη θα θεωρήσουμε ότι ολοκληρώθηκε αν απλά υποχωρήσει κάτω από τις 846 μονάδες. 

  Σύμφωνα με το βασικό μας σενάριο λοιπόν αναμένεται η συνέχιση της διόρθωσης της αγοράς για την επίτευξη των στόχων που αναφέρθηκαν παραπάνω.

  Η συσχέτιση με τον τραπεζικό κλάδο 

  Θεωρείται δεδομένο ότι ο κλάδος με την μεγαλύτερη επιρροή στην πορεία της αγοράς είναι ο κλάδος των τραπεζών. Έτσι είναι αναγκαίο να υπάρχει συμφωνία μεταξύ της προοπτικής του τραπεζικού κλάδου και του ΓΔ αν επιθυμούμε να κάνουμε μια σχετικά ασφαλή εκτίμηση για την κατεύθυνση των τιμών το επόμενο διάστημα.

  pin

   

  Στο παραπάνω διάγραμμα (τελευταία 4 έτη) γίνεται ανάλυση της πορείας της τιμής του ΔΤΡ με βάση κάποιες σημαντικές γραμμές τάσης που κατά τη γνώμη μας δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

  Η γραμμή Α: Κατερχόμενη, με 2 σαφή σημεία επαφής (1, 2 κόκκινο) και άλλα 2 σημεία προσέγγισης (3 και 4 που βρίσκεται σε εξέλιξη). Κάθε φορά που ο ΔΤΡ άγγιξε ή πλησίασε αρκετά την γραμμή Α διόρθωσε βίαια. Σύντομα θα μάθουμε αν αυτό θα συμβεί και την 4 φορά.

  Η γραμμή Β: Ανερχόμενη, η οποία διασπάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 και γι’ αυτό στο διάγραμμα έχει διαχωριστεί σε Β1 και Β2 

  Α. Η γραμμή Β1: δύο επαφές με την τιμή του ΔΤΡ οι οποίες  προκάλεσαν έντονη ανοδική κίνηση της τιμής (1,2 μπλε).

  Β. Η γραμμή Β2: Αποδεικνύει ότι πλέον η γραμμή Β μετά τη διάσπασή της συμπεριφέρεται ως αντίσταση. Δύο επαφές με την τιμή του ΔΤΡ οι οποίες  προκάλεσαν έντονη διόρθωση την πρώτη φορά και την τρέχουσα διόρθωση των τιμών (1,2 μωβ).

  3. Η γραμμή C: Νέα ανερχόμενη γραμμή τάσης με δύο σημεία επαφής που ορίζει την ανοδική κίνηση του 2019. Η τρέχουσα τιμή της είναι 730 μονάδες ενώ στο τέλος του έτους θα έχει φτάσει στις 765 μονάδες. 

  Δεδομένης της συνδυασμένης πίεσης από τις γραμμές Α και Β2 θεωρείται αρκετά πιθανό ο ΔΤΡ να διορθώσει τουλάχιστον μέχρι να πετύχει μια νέα προσέγγιση – επαφή με την ανερχόμενη C, εξέλιξη που συμφωνεί με την προοπτική του ΓΔ όπως αναλύθηκε παραπάνω. Ο κλάδος "απελευθερώνεται" ανοδικά μόνο μετά την υπέρβαση της τεθλασμένης D.

  Το εναλλακτικό σενάριο

  Δεδομένης της επαφής και όχι της ουσιαστικής διάσπασης των 901 μονάδων από τον ΓΔ την περασμένη εβδομάδα, κρίνεται σκόπιμο να αναρτηθεί και ένα εναλλακτικό σενάριο πέραν του βασικού μας σεναρίου όχι γιατί το βασικό σενάριο έχασε τις πιθανότητές του αλλά γιατί θα πρέπει να υπάρχει και ένας "οδικός χάρτης" για την περίπτωση που η οριστική ανοδική διάσπαση των 901 μονάδων συμβεί στη συνέχεια διαψεύδοντας το βασικό σενάριο.

  pin

   

  Σύμφωνα με αυτό το σενάριο που ενεργοποιείται μόνο αν επιτευχθεί νέο υψηλό χωρίς πρώτα να έχουν διασπασθεί καθοδικά οι 853 μονάδες, η διόρθωση (κύμα 2) ολοκληρώθηκε στο χαμηλό των 791 μονάδων όπως φαίνεται στο σχήμα. Βρίσκεται σε εξέλιξη το ανοδικό κύμα 3 και συγκεκριμένα το 1 του 3 το οποίο όμως έχει την ειδική μορφή initial triangle.

  pin

   

  Οδηγηθήκαμε σε αυτό το συμπέρασμα δεδομένου ότι ως προωθητικό κύμα θα πρέπει να έχει εσωτερική μορφή 5 κυμάτων. Μέχρι να ολοκληρωθεί το κύμα 1 (μπλε μικρό) και το κύμα 2 (μπλε μικρό) θα μπορούσε να έχει και την τυπική 5κυματική μορφή. Από την ολοκλήρωση του 2 (σημείο CP) και μετά η άνοδος που ακολουθεί δεν έχει χαρακτήρα κύματος 3. Η ταχύτητα ανόδου μειώνεται αρκετά και ενώ το κύμα 1 είχε μέση ταχύτητα 5,2 μονάδες την ημέρα η αντίστοιχη του κύματος 3 γίνεται μέχρι την πρώτη κορυφή 3,55 μονάδες την ημέρα, μέχρι το υψηλό των 901 μονάδων 2,18 μονάδες την ημέρα που έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο μετά τη διόρθωση των τελευταίων δύο ημερών σε 1,39 μονάδες την ημέρα. (Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αν διατηρούσε την ίδια ταχύτητα με το κύμα 1, ο ΓΔ  θα έπρεπε να βρίσκεται ήδη στις 1040 μονάδες).

  Σε κύματα initial triangle επιτρέπεται η αλληλοκάλυψη των κυμάτων 1 και 4 και έτσι η διόρθωση των τελευταίων ημερών δεν ακυρώνει το σενάριο αυτό αν και ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι το κύμα 3 του 1 ολοκληρώθηκε. Κρίσιμα επίπεδα είναι:

  1. Οι 901 μονάδες που η υπέρβασή τους ενεργοποιεί το σενάριο (την τρέχουσα στιγμή είναι απλή υπόθεση αφού το βασικό μας σενάριο ισχύει κανονικά).
  2. Η DNL, καθοδική διάσπαση της οποίας σχεδόν το ακυρώνει 
  3. Οι 818 μονάδες που η καθοδική διάσπασή τους το ακυρώνει οριστικά (ταυτόχρονα επιβεβαιώνει και ολοκληρώνει τυπικά το βασικό σενάριο)

  Αν τελικά ενεργοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και πριν διασπαστούν καθοδικά οι 853 μονάδες τότε ο στόχος για το κύμα 3 (μπλε μικρό) βρίσκεται στις 917 μονάδες που αναμένεται να επιτευχθεί μεταξύ 5/12 και 14/1/2020. Για τα κύματα 4 και 5 θα προσδιοριστούν μετά την ενεργοποίησή του.

  Σημ. Οι γραμμές CUL και UPL είναι το τρέχον και μέγιστο πάνω όριο αντίστοιχα, του ανοδικού εναρκτήριου τριγώνου (initial triangle) που εξετάζουμε.

  Συμπέρασμα: Το βασικό μας σενάριο ισχύει κανονικά και μας προδιαθέτει για συνέχιση της διόρθωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνδυασμό και με την τεχνική εικόνα του ΔΤΡ. Σε περίπτωση που η διόρθωση δεν συνεχιστεί και διασπαστούν σύντομα ανοδικά οι 901 μονάδες τότε θα ενεργοποιηθεί και το εναλλακτικό μας σενάριο. Περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτή την περίπτωση θα δημοσιευτούν μετά την ενεργοποίησή του.

  *Ο κ. Γιάννης Γιαπράκης είναι Certified Portfolio Manager της VitalFinance. Η παρούσα ανάλυση είναι προϊόν της ομάδας αναλυτών της www.vitalfinance.gr και www.vifita.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων