Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Νοε-2019 00:03

  Ελληνική Αγορά: Ομόλογα ή μετοχές;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δρ Ιωάννη Νεοκοσμίδη*

  Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε το γιατί οι επενδυτές προτιμούν, σε αυτή την φάση της οικονομίας, να κρατούν περισσότερο Ελληνικά ομόλογα έναντι Ελληνικών μετοχών. Αυτό το ερώτημα έχει απασχολήσει έντονα το επενδυτικό κοινό (και όχι μόνο) μιας και όλοι διερωτώνται τι φταίει και το χρηματιστήριο δεν έχει μεγάλο τζίρο, οι Ελληνικές μετοχές δεν τα έχουν πάει όσο καλά αναμένονταν κτλ. Στον αντίποδα αυτού, βρίσκεται η ερώτηση σχετικά με το γιατί τα Ελληνικά ομόλογα έχουν τρέξει τόσο πολύ και πού μπορούν να φτάσουν.

  Για να απαντήσουμε στα παραπάνω, θα πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τι σημαίνει "επενδύω” σε μια μετοχή έναντι ενός ομολόγου. Με βάση την θεωρία πιστωτικού κινδύνου του Merton, οι κρατούντες το Equity μιας εταιρίας έχουν ταυτόσημη πληρωμή (payoff) σαν ένα call option πάνω στα assets της εταιρίας. Οι κρατούντες το Debt μιας εταιρίας έχουν παρόμοια πληρωμή σαν ένα short put option πάνω στα asset αυτής.

  Άρα οι επενδυτές, με το να επενδύουν σε ένα ομόλογο είναι σχεδόν παρόμοιο σαν να παίρνουν το premium ενός put option πάνω στα assets της εταιρίας, ενώ όσοι επενδυτές επιλέγουν να αγοράσουν την μετοχή είναι το ίδιο σαν να αγοράζουν ένα call option πάνω στα assets της εταιρίας. 

  Είναι ξεκάθαρο από την παραπάνω ανάλυση ότι οι επενδυτές, στην παρούσα φάση της οικονομίας, έχουν επιλέξει να πάρουν το premium ενός put option πάνω στα assets της χώρας παρά να πάρουν ένα call option. Δηλαδή δίνουν ένα μήνυμα ότι "τελείωσαν τα χειρότερα” παρά ότι πιστεύουν στην ραγδαία άνοδο της αξίας των assets αυτής. 

  Αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο εάν οι επενδυτές δουν ότι πράγματι η χώρα έχει εισέλθει σε μια αλλαγή χωρίς πισωγυρίσματα και ότι τα νούμερα όντως είναι και θα είναι αρκετά καλύτερα. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση σχετικά με το τι μπορεί να θεωρηθεί ως Equity μιας χώρας. Πολλές μελέτες παρομοιάζουν την συμπεριφορά του Equity μιας εταιρίας με την συμπεριφορά του εγχώριου δανεισμού της χώρας και την δυνατότητα κοπής χρήματος προς υποστήριξη αυτού. 

  Εάν δούμε τα στοιχεία της οικονομίας μας, πράγματι υπάρχει μια σημαντική ανάκαμψη από την περίοδο της κρίσης. Το ΑΕΠ είναι στο 1,9%, με την ζώνη του Ευρώ να είναι στο 1,1% και να παρουσιάζει πτωτική τάση. Ο δείκτης ανεργίας βαίνει συνεχώς μειούμενος και έχει φτάσει το 16,9%, με το αντίστοιχο νούμερο στην Ευρωζώνη να είναι στο 7,5% με παρόμοια τάση. Πρόσφατα, από την περίοδο των Ευρωεκλογών και Εθνικών εκλογών, έχει αυξηθεί πολύ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη (περίπου 8% υψηλότερα). Ο ίδιος δείκτης στην Ευρωζώνη παρουσιάζει την αντίθετη τάση και έχει γυρίσει σε αρνητικά επίπεδα. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει παρουσιάσει ραγδαία άνοδο, την ίδια περίοδο, αλλά βρίσκεται ακόμα σε αρνητικά επίπεδα. Παρόλα ταύτα παρουσιάζει καλύτερη τάση από αυτή της Ευρωζώνης, που παραμένει έντονα αρνητική.  Τέλος ο πληθωρισμός δεν έχει σημειώσει ιδιαίτερα σημάδια βελτίωσης, με τον αντίστοιχο της Ευρωζώνης να είναι ολοένα και χαμηλότερος.  

  Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση αλλά θέλει προσπάθεια χωρίς πισωγυρίσματα. Σε αυτή την φάση οι επενδυτές δείχνουν να παίρνουν το premium επενδύοντας σε ομόλογα και να τηρούν στάση αναμονής για να επενδύσουν έντονα στο μετοχικό κομμάτι.

  *Ο Δρ. Ιωάννης Νεοκοσμίδης είναι Επικεφαλής Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου, Euroxx Wealth Management

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ