Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Νοε-2019 00:03

  Να κάνουμε την αρχή με την e-Συμμετοχή

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κουμπαράκη 

  "Το κύριο γνώρισμα του πολίτη είναι η συμμετοχή στην απονομή δικαιοσύνης και στην άσκηση εξουσίας" - Αριστοτέλης

  "Το μεγαλύτερο μέτρο της δημοκρατίας, δεν είναι ο βαθμός ελευθερίας ούτε ο βαθμός ισότητας, αλλά μάλλον ο βαθμός συμμετοχής" - Alain de Benoist

  Στις παραπάνω φράσεις, υπάρχει ένα κοινό στοιχείο και αυτό είναι η έννοια της συμμετοχής. Η ερευνητική πρόοδος στα πεδία του πληθοπορισμού, της μοντελοποίησης και προσομοίωσης πολύπλοκων δυναμικών συστημάτων και των ανοιχτών δεδομένων σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές δυνατότητες της εποχής μας, δημιουργούν μια πόρτα εισόδου σε μια νέα εποχή όπου ακόμη και η συμμετοχή ψηφιοποιείται.

  Οι Macintosh & Whyte, ορίζουν την e-Συμμετοχή ως την αξιοποίηση των ΤΠΕ, μέσα από μια πρωτοβουλία των κέντρων λήψης αποφάσεων (διαδικασία "από πάνω προς τα κάτω"), για την παροχή πληροφορίας και την εμπλοκή του κοινού στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, που αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των πολιτών και την ουσιαστική συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν.

  Η e-Συμμετοχή αίρει τους περιορισμούς των κλασικών μεθόδων συμμετοχής, όπως για παράδειγμα τη φυσική παρουσία σε συγκεκριμένο χώρο και την εμπλοκή σε συγκεκριμένο χρόνο, παρέχοντας τη δυνατότητα πρόσβασης στις παρεχόμενες πληροφορίες οποιαδήποτε στιγμή και την εμπλοκή των συμμετεχόντων στη συμμετοχική διαδικασία σε βολικό για αυτούς χρόνο.

  Η e-Συμμετοχή παρέχει επίσης τη δυνατότητα διατήρησης της ανωνυμίας των συμμετεχόντων και αποφυγής της φόρτισης από εντάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων, στοιχείο που αποτελεί χαρακτηριστικό των  κλασικών συμμετοχικών διαδικασιών. Με αυτό τον τρόπο απομακρύνει τις όποιες επιφυλάξεις μπορεί να υπάρχουν μεταξύ των συμμετεχόντων για εμπλοκή στη διαδικασία.

  Λαμπρά παραδείγματα e-Συμμετοχής συναντάμε στις περιπτώσεις του βρετανικού Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στη πόλη του Αμβούργου, και στη πόλη της Μαδρίτης. Πιο αναλυτικά το βρετανικό Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προκειμένου να βοηθήσει το κοινό να συμμετέχει στη χάραξη πολιτικής αλλά και για να διασφαλίσει ότι οι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι κυβερνητικοί στόχοι συμφωνούν με την επίτευξη του μακροπρόθεσμου στόχου προστασίας του περιβάλλοντος, δημιούργησε τον Υπολογιστή 2050, ο οποίος βοηθά τους φορείς χάραξης πολιτικής, της ενεργειακής βιομηχανίας και του κοινού να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις των εναλλακτικών επιλογών σε σχέση με την παραγωγή και την κατανάλωση ενέργειας.

  Η πόλη του Αμβούργου, ως πιλοτικός χρήστης, ήταν η πρώτη που εφάρμοσε το DEMOS Plan. Μια έξυπνη και απλή διαδικτυακή πλατφόρμα που μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί ακόμα και από σχετικά άπειρους χρήστες. Ο στόχος του DEMOS Plan είναι να ενθαρρύνει την τυποποίηση της διαδικασίας σχεδιασμού της χρήσης της γης, μειώνοντας έτσι τον απαιτούμενο χρόνο και την ανθρώπινη προσπάθεια.

  Και η πόλη της Μαδρίτης μέσω του Madrid-p έχει καταφέρει να αυξήσει τη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην πόλη της Μαδρίτης, προσφέροντας ένα πιο δυναμικό και συνεχή διάλογο μεταξύ των πολιτικών εκπροσώπων και των πολιτών.  

  Ένα Αραβικό γνωμικό αναφέρει πως, "Η επαφή με το κοινό είναι μια αρχή. Η συνέχιση της επαφής είναι μια πρόοδος. Η από κοινού δουλειά είναι επιτυχία". Νομίζω πως ήρθε η ώρα να κάνουμε την αρχή!

  * Ο κ. Γιώργος Κουμπαράκης είναι Senior Consultant, Στέλεχος Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ, Υπ. Διδάκτωρ ΕΜΠ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ