Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Νοε-2019 00:03

  Προκλήσεις και υποκλίσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Πανούση

  Τα λόγια που τους είπες
  τα προσπέρασαν
  ως ανείπωτα

  Έλενα Γεωργίου, Τριανταδύο + ένα ...χαϊκού

  Ζούμε σε δύο τουλάχιστον ακραίες καταστάσεις. Στην τυραννία της αδιέξοδης πολιτικής και στην τρομοκρατία της κατεστημένης διανόησης.

  Κι όμως κρατάμε την ψυχραιμία μας και μιά στάση αναμονής λες και κάτι περιμένουμε να συμβεί, ίσως ex Deus machina.

  Aπό τη διαφωνία στην αφωνία, ένα "δια" διαφορά, δηλαδή ένα συνεχές διαιρετικό χαρακτηριστικό της φυλής μας, το οποίο έχει διαβρώσει όλη την πολιτική μας κουλτούρα.

  Δεν μιλάμε κατά των ομοφρονούντων "συντρόφων" (για να μην κουβαλήσουμε νερό στο μύλο της αντίδρασης(sic)), δεν μιλάμε δυνατά (για να μη μας ακούσουν οι διάφοροι εξουσιαστές/αντιεξουσιαστές), δεν μιλάμε καθόλου (γιατί ο φόβος μη διαταράξουμε τις ισορροπίες καλά κρατεί).

  Στην τυραννία, όχι των αντιδημοκρατικών /αντιλαϊκών μέτρων (σε αυτά μοιάζει να έχουμε συμβιβαστεί), αλλά στην τυραννία της αέναης επανάληψης του ίδιου έργου (των συμψηφισμένων σκανδάλων και των αλληλοαναιρούμενων ιδεοληψιών) απαντάμε με συνθήματα και κλισέ γενικής χρήσης ή αμφισημίας.

  Από την άλλη κυριαρχεί η τρομοκρατία των ειδικών αφού μας λείπει η διανοητική αμεροληψία. Ακόμα και ακαδημαϊκοί, φορώντας την τήβεννο της κερδώας γνώσης, διακινούν ιδέες ιδιοτέλειας κι όχι αληθείας, ασκώντας μία ιδιότυπη εξουσία επί των νέων. Ταυτόγχρονα πολλοί διακρίνονται και για τη διανοητική τους επιθετικότητα (argumentum ad hominem), επιχειρώντας έτσι να φιμώσουν ή να εξοστρακίσουν κάθε αντίθετη άποψη.

  Αρκετοί πολίτες εθελοτυφλούν, λόγω κομματικής/πολιτικής ένταξης. Άλλοι προτιμούν την εθελοδουλεία, λόγω φόβου σύγκρουσης με το Κατεστημένο.

  Όπως θα τραγουδούσε κι ο Κηλαηδόνης "στις προκλήσεις λέμε ΟΧΙ, στις υποκλίσεις λέμε ΝΑΙ".

  Άρα δεν κατανοώ γιατί μετά διαμαρτυρόμαστε που οι high class "τύραννοι και τρομοκράτες" παίζουν μαζί μας "τη γάτα με το ποντίκι".

  ΥΓ.Προφανώς δεν θα με ρωτήσετε αν "το ποντίκι βρυχάται"
  ΥΓ2 "Οι λέξεις γυμνές
  χωρίς στολίδια,
  πόση ανακούφιση" (΄Ελενα Γεωργίου)

  * Ο κ. Γιάννης Πανούσης είναι Καθηγητής Εγκληματολογίας, πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ