Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Οκτ-2019 00:04

  Γιατί γίνεται και πάλι χαμός με τα penny stocks

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου 

  Το τελευταίο χρονικό διάστημα θεριεύει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα  penny stocks του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Το φαινόμενο αυτό, το οποίο αρχίζει να εμφανίζεται ακόμα πιο δυναμικά σε εταιρείες που παρουσιάζουν ισχυρές ενδείξεις "turnaround story", παρουσιάζεται συνήθως στα αρχικά βήματα μιας ανοδικής αγοράς όπου βγαίνει από μακρά πτωτική περίοδο. 

  Η ενασχόληση με τα penny stocks μου φέρνει σχεδόν πάντα συνειρμικά στη θύμηση τον Greg. Έναν αρκετά ευκατάστατο Ελληνοαμερικάνο πρώην αεροναυπηγό, όπου τον συνάντησα σε ένα από τα απίθανα και κατάμεστα από επαγγελματίες επενδυτές σεμινάρια του Dr. Van Tharp, για το risk management και την υπερνίκηση του self-sabotage στις επενδυτικές κινήσεις. 

  Ο Greg, λοιπόν, τοποθετούσε σε πολύ βραχυχρόνια βάση, από μία ώρα έως δύο μέρες, ένα κεφάλαιο άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων σε μια πλειάδα μετοχών του Nasdaq όπου είχαν ως ανώτερη τιμή διαπραγμάτευσης τα 5 δολ. Η πρωτόγνωρη για μένα μέθοδος του scalp trading, που εφάρμοζε πάνω σε τέτοιου είδους υψηλού ρίσκου μετοχές, μου είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον. Ευτυχώς ο Greg, έχοντας στο DNA του την ελληνική ευγένεια και φιλοξενία, προσφέρθηκε να με δεχτεί στο trading room, που είχε διαμορφώσει στη κατοικία του, για 5 συνεδριάσεις. Έτσι παίρνοντας θέση πλάγια και πίσω από τις 6 οθόνες και την καρέκλα εργασίας του παρακολούθησα σε πραγματικό χρόνο τις επενδυτικές του κινήσεις ανακαλύπτοντας επιδερμικά τον τρόπο σκέψης πάνω στην απόφαση και την εκτέλεση της κάθε πράξης. Η εύκολη διαπίστωση ήταν ότι χρησιμοποιούσε ένα "μενού" με 15-20 εταιρείες που τις είχε επιλέξει μετά το κλείσιμο της αγοράς ύστερα από μια πολύωρη μελέτη και επεξεργασία. Οι τίτλοι αυτοί μπορεί να ήταν τελείως διαφορετικοί από συνεδρίαση σε συνεδρίαση. 
  Απέφευγε και αποκαλούσε ως ημέρες διακοπών την περίοδο ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων (earnings). Είχε στις κύριες οθόνες παρακολούθησης διαγράμματα candlesticks των 5 και των 15 λεπτών ενώ οι κινήσεις που άνοιγε λάμβαναν πάντα θέση 45 λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης του αμερικάνικου χρηματιστηρίου. Επίσης γνώριζε τα ημερήσια όρια αντοχής του στο κέρδος και στη ζημιά και τα τηρούσε με απόλυτη πειθαρχία. Χαρακτηριστική ήταν η μία από τις πέντε συνεδριάσεις όπου το scalp trading που πραγματοποιούσε, για κάποιον άλφα ή βήτα λόγο δεν ήταν με το μέρος του γράφοντας μέσα σε 3 ώρες συνεδρίασης ζημιές 25.000 δολαρίων. Τότε ήταν που ο Greg μου φώτισε έναν από τους λόγους, που ήταν τόσο επιτυχημένος trader. Έκλεισε σχεδόν αυτόματα όλες τις ανοιχτές θέσεις του παίρνοντας τη ζημιά, "κατέβασε" τη χρηματιστηριακή πλατφόρμα, σηκώθηκε, χειροκρότησε και είπε σε αυθεντικά ελληνικά των 80s, για να καταγραφεί καθαρά στα πρακτικά της μνήμης μου: "Μπράβο σας, σήμερα με νικήσατε, αύριο όμως είναι μια άλλη μέρα και θα σας... το ταμ τιριρί". Ο Ελληνοαμερικανός δεύτερης γενιάς ήξερε το βαθύ νόημα του ταμ τιριρί!!! Ζούσε σήμερα για να μπορεί να πολεμήσει και αύριο δίχως να κοκκινίζει ιδιαίτερα το κεφάλαιό του.

  Η επενδυτική μέρα είχε τελειώσει για τον Greg, καθώς πολύ γρήγορα καταλήξαμε σε ένα παραδοσιακό αμερικάνικο εστιατόριο συζητώντας για την Ελλάδα.

  Ο παραλληλισμός τώρα των penny stocks με το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν μπορεί να γίνει φυσιολογικά για μετοχές έως τα 5 ευρώ, αλλά για μετοχές κάτω του 1 ευρώ. Συγχρόνως λόγω της απόλυτης ρηχότητας δεν ανταποκρίνεται σε χαρτοφυλάκια του 1 εκατομμυρίου αλλά σε αυτά των 50 χιλιάδων ευρώ και κάτω, ενώ εδώ παίζει πιο εύκολα η διακράτηση με ένα ευκρινές ποσοστιαίο stop loss. Μερικές από τις μετοχές που έχουν πέσει στις τελευταίες συνεδριάσεις στη διαγραμματική αντίληψή μου είναι οι παρακάτω οκτώ.

  Ξεκινάμε με τον ΑΒΑΞ, όπου με χορηγούς το πράσινο φως από το ΣτΕ για τη Γραμμή 4 του Μετρό και τα τρία νέα έργα αξίας 740 εκατ. ευρώ θα επιστρέψει με μεγαλύτερες δυνάμεις στη μακροχρόνια neckline του σχηματισμού Head & Shoulders, στα 0,755 ευρώ. Περιοχή όπου εάν διασπαστεί με αυξημένο όγκο συναλλαγών μπορεί να απελευθερώσει τη μετοχή για την αντίσταση των 1,08 ευρώ. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ο απλός κινητός μέσος 70 μηνών διέρχεται τα τελευταία χρόνια από την άνω πλευρά του pattern δίνοντας ισχυρό μήνυμα ανοδικής συνέχειας προς τα 2 ευρώ σε μια πιθανή διάσπαση.

  pin


  Συνεχίζω με την Intracom, όπου παρά την αυξημένη κατά 7,4% λειτουργική κερδοφορία EBITDA του ομίλου στο α’ εξάμηνο στα 14,6 εκατ. ευρώ έναντι 13,7 εκατ. ευρώ του 2018, και το Book Value στα 3,2 ευρώ δεν δύναται να αποχαρακτηριστεί ως penny stock μιας που γυρνάει πέριξ του 1 ευρώ. Στο ημερήσιο διάγραμμα η μετοχή θα προσπαθήσει στις επόμενες μέρες να περάσει πάνω από την καθοδική γραμμή τάσης στα 0,972 ευρώ για να δώσει πόντους στο σενάριο επαναξιολόγησης της αντίστασης των 1,035 ευρώ. Εδώ το βραχυχρόνιο "ταβάνι" αποτυπώνεται στα 1,20 ευρώ.

  pin


  Με τα θετικά της ταμειακά διαθέσιμα να είναι πόλος έλξης για αρκετούς αναλυτές η Centric έχει εισέλθει εδώ και καιρό στα υπό παρακολούθηση μικρά χαρτιά. Στο εβδομαδιαίο chart ξεχωρίζει το pennant pattern, όπου στατιστικός είναι ένας πλάγιος σταθεροποιητικός σχηματισμός που σπάει προς την πλευρά της κύριας τάσης. Έτσι θα πρέπει να αναμένουμε την ανοδική διάσπαση στα 0,26 ευρώ για να πάρει ώθηση αρχικά προς τα 0,30 ευρώ και μετά αναλόγως με τη γενική εικόνα προς τα 0,40 ευρώ.

  pin


  Μετά την επιτυχή ΑΜΚ η Unibios ανοίγει τα φτερά της για σημαντική βελτίωση των οικονομικών της επιδόσεων. Διαγραμματικά η περιοχή των 0,414 θα δώσει το στίγμα περαιτέρω ανόδου προς τα 0,47 και τα 0,525 ευρώ, καθώς εκεί εντοπίζεται το χείλος στο υπό διετή κατασκευή Cup and Handle pattern. Ενθουσιώδης είναι και όγκος συναλλαγών των τελευταίων μηνών.

  pin


  Τον ίδιο σχηματισμό Cup and Handle έχει και ο τίτλος των Αφών Κορδέλλου με τη μόνη διαφορά ότι εδώ είναι 10ετής. Ζώνη με μεγάλο ενδιαφέρον ανοδικής απόδρασης εκείνη των 0,515 με 0,555 ευρώ. Εάν επιτευχθεί με ισχυρό όγκο συναλλαγών θα ανοίξει διάπλατα το πεδίο για τα 0,84 ευρώ.

  pin


  Η λογιστική απομείωση λόγω παλαιότερης απαίτησης από το Δημόσιο έφερε ευκαιριακή ζημιά στη Newsphone η οποία αρχίζει και "ζωντανεύει" με ένα Book Value στα 0,78 ευρώ. Στο μηνιαίο διάγραμμά της εμφανίζεται να λαμβάνει τιμές από το 2016 μέσα στο ανοδικό κανάλι Q, όπου είχε ως αφετηρία τα 0,135 ευρώ. Σημαντικός σταθμός αντίστασης τα 0,55 ευρώ.

  pin


  Frigoglass, τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου συνοδεύτηκαν από άνοδο πωλήσεων και διεύρυνση του μικτού περιθωρίου κέρδους, αλλά η μετοχή έχει να ρίξει ακόμα πολύ νερό στο αυλάκι για να επανέλθει στο ταμπλό των ενεργών επενδυτών. Διαγραμματική σελίδα μπορεί να γυρίσει με την καταστρατήγηση των 0,234 ευρώ. Μόνο έτσι θα περάσει τις εξετάσεις για ένα πιθανό ανοδικό άπλωμα προς τα 0,34 ευρώ.

  pin


  Για το τέλος άφησα τη MIG, όπου η Πειραιώς προσπαθεί με τη συμφωνία αναχρηματοδότησης να της δώσει το φιλί της ζωής. Δύσκολη η διαγραμματική της περίπτωση, καθώς εδώ και χρόνια προσπαθεί να πετύχει το comeback. Προς το παρόν χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο τα 0,10 ευρώ θέλει να ακολουθήσει τα ανοδικά βήματα της αγοράς κινούμενη προς τα 0,125 και μετά προς τα 0,14 ευρώ. Η μετοχή, πάντως, για να μπορέσει να αποδεσμευτεί από το μακροπρόθεσμο καθοδικό σπιράλ θα πρέπει να αποδράσει πάνω από τα 0,23 ευρώ.
   

  pin

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος Τεχνικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής 

  * Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ