Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Οκτ-2019 00:03

  Η τέταρτη σεζόν του Brexit έχει πολλά επεισόδια

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Matthew Ryan

  Το βράδυ της Τρίτης ζήσαμε μερικές ακόμη ταραχώδεις ώρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ οι επενδυτές προσπαθούσαν μανιωδώς να ζυγίσουν τις επιπτώσεις των δυο κρίσιμων ψηφοφοριών στο Westminster. 

  Οι βουλευτές έδωσαν άνετη πλειοψηφία υπέρ της λεγόμενης "δεύτερης ανάγνωσης" στη συμφωνία αποχώρησης για το Brexit που έφερε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Πρώτη φορά οι πολιτικοί του Ηνωμένου Βασιλείου υποστήριξαν νομοθέτημα που αφορά την έξοδο από την ΕΕ και τους παρουσιάζεται προς ψήφιση. Δυστυχώς για τον πρωθυπουργό, το χρονοδιάγραμμά του για "εξαναγκασμένη" έξοδο εφόσον ψηφιστεί το σύνολο της νομοθεσίας ηττήθηκε για 14 ψήφους, με αποτέλεσμα να εξουδετερωθούν, πρακτικά, οι πιθανότητες για το ΗΒ να εγκαταλείψει τη χώρα με συμφωνία πριν το τέλος της προθεσμίας της 31ης Οκτωβρίου. 

  Σύμφωνα με τον Τζόνσον, τώρα θα επιδιώξει γενικές εκλογές ώστε να προσπαθήσει να βγει από το αδιέξοδο. Ενώ ο πρωθυπουργός επέμενε για καιρό ότι το ΗΒ θα βγει από την ΕΕ οπωσδήποτε στις 31 Οκτωβρίου, έστειλε μια απρόθυμη επιστολή, ζητώντας παράταση. Πλέον, περιμένουμε την επίσημη απάντηση της ΕΕ σχετικά με τη χορήγηση της παράτασης και, κυρίως, τη χρονική διάρκειά της. 

  Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντόναλντ Τουσκ έγραψε στο τουίτερ ότι συνιστά στην ΕΕ να προσφέρει την παράταση, οπότε το πρώτο ζήτημα που προαναφέρουμε φαίνεται σχεδόν σίγουρο: η ΕΕ θα απαντήσει θετικά. Οπότε, ως προς τη χρονική διάρκεια της παράτασης, η ΕΕ έχει προτείνει στο παρελθόν δυο πιθανότητες: παράταση λίγων εβδομάδων ώστε να εξακριβωθεί τεχνικά εάν μπορεί να γίνει μια συμφωνία ή παράταση λίγων μηνών εφόσον δεν επιτευχθεί συμβιβασμός πριν από την αρχική προθεσμία. Αναμένεται η τελική απόφαση της Κομισιόν την Παρασκευή. 

  Βεβαίως, η επικαιρότητα επιδρά στη στερλίνα τις τελευταίες ημέρες. Είδαμε ξεπούλημα σχεδόν στο 1% αμέσως μετά την ήττα του Τζόνσον κατόπιν της "δεύτερης ανάγνωσης", παρόλο που υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για περαιτέρω καθυστέρηση παρά για no deal Brexit. Οι αγορές προεξοφλούν ότι το no deal Brexit έχει σχεδόν μηδενικές πιθανότητες να συμβεί σε αυτήν τη συγκυρία, ιδιαιτέρως επειδή τώρα ο πρωθυπουργός έχει πλειοψηφία υπέρ της αναθεωρημένης συμφωνίας του. 

  Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η στερλίνα παραμένει ανθεκτική και ακμαία. Στέκεται στο ύψος της έναντι του δολαρίου, γύρω από το 1,2860. 

  Παρακολουθούμε ένα από επεισόδια του οικονομικό σίριαλ που ονομάζεται Brexit και έχει ήδη μπει στην τέταρτη σεζόν. Αναμένουμε με αγωνία τα επόμενα, γνωρίζοντας το prequel αλλά όχι αν υπάρχει sequel. 

  * O Matthew Ryan είναι Strategy Analyst της εταιρείας Ebury. Οι αναλυτές της εταιρείας αναδείχθηκαν από τον Bloomberg στις πρώτες θέσεις των πιο επιτυχημένων για τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία ευρώ/  δολαρίου και δολαρίου/  γουάν για το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ