Συνεχης ενημερωση
Παρά το γεγονός ότι ο τομέας των κατασκευών αποτελεί έναν από τους λιγότερο ψηφιοποιημένους τομείς της οικονομίας, η παγκόσμια αγορά δείχνει έτοιμη να ανταποκριθεί στην πρόκληση "επανεκκίνησης" του κλάδου μέσα από την αξιοποίηση ενός ευρύτερου φάσματος νέων τεχνολογιών.
Βασικότερο όχημα για αυτή τη μετάβαση του χώρου των κατασκευών στη νέα ψηφιακή εποχή είναι το BIM (Building Information Modeling) το οποίο αποτελεί ένα ευφυές ψηφιακό αντίγραφο της κατασκευής πλούσιο σε έξυπνα δεδομένα προς επεξεργασία και έλεγχο.
Η κατασκευή μετατρέπεται έτσι σε μία "ζωντανή" οντότητα, η οποία αναπτύσσεται και εξελίσσεται μέσα στο ψηφιακό περιβάλλον.
Η καινοτομία που εισάγει θα μπορούσε κάλλιστα να συγκριθεί με αυτή των πρώτων σχεδιαστικών εργαλείων σε Η/Υ την εποχή που όλοι σχεδίαζαν με το χέρι!
Η λογική αλλάζει εντελώς, καθώς μεταβαίνουμε σε μια διαδικασία διαχείρισης όλων των δεδομένων σε ένα κοινό εικονικό χώρο, δημιουργώντας μια αξιόπιστη βάση για τη λήψη αποφάσεων σε όλη τη διάρκεια ζωής ενός κατασκευαστικού έργου.
Εκμηδενίζεται η ασάφεια, μεγιστοποιείται η συνέργεια όλων των εμπλεκομένων και ελαχιστοποιείται η πιθανότητα λάθους τόσο στον σχεδιασμό όσο και στον προγραμματισμό. Tα οφέλη μπορεί να είναι πολυδιάστατα, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.
Το BIM δεν είναι κάτι καινούργιο, εξελίσσεται όμως πλέον σε έναν παγκόσμιο κώδικα επικοινωνίας και συνεργασίας, για τον κλάδο των υποδομών και των κατασκευών με τεράστιες δυνατότητες ειδικά αν το προσεγγίσουμε και σε συνδυασμό με άλλες τεχνολογίες (IoT, AI, Machine Learning, Data Analytics κ.ά.). Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για έναν πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό που αν επιτευχθεί μέσα στα επόμενα 10 χρόνια θα μπορούσε να εξοικονομήσει ένα ποσοστό της τάξης του 10-20% του συνολικού κόστους των κατασκευών σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που ισούται με 1 έως 1,7 τρισ. δολάρια ετησίως.
Προβλέπεται πως τα επόμενα χρόνια το ΒΙΜ θα καθιερωθεί ως πρότυπο για την εκτέλεση των δημόσιων έργων υποδομής σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός το οποίο έχουν αντιληφθεί και για το οποίο προετοιμάζονται οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι στο χώρο είτε πρόκειται για εταιρίες, είτε πρόκειται για κράτη και οργανισμούς.
Στην Ελλάδα το κράτος σε άμεση συνέργεια με τον ιδιωτικό τομέα αλλά και τους φορείς γνώσης και έρευνας, οφείλει να παίξει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του πλαισίου, μέσα από το οποίο η χώρα θα μπορέσει να ανταποκριθεί επαρκώς στις προκλήσεις του μέλλοντος.
Δεν είναι κάτι δύσκολο. Χρειάζεται στοχευμένη και συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους ενδιαφερόμενους με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
Είναι μια πραγματικότητα που έχει γίνει αντιληπτή σε παγκόσμιο επίπεδο ακόμα και σε χώρες που η ετοιμότητά τους μας εκπλήσσει θετικά.
Στην Ελλάδα οφείλουμε, εκμεταλλευόμενοι το σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό μας, να βρούμε τον τρόπο να μην μείνουμε εκτός από τις εξελίξεις. Ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα είναι η ενημέρωση και ο διάλογος, και σε αυτό το βήμα δεν πρέπει να λείψει κανείς.
------------------------
Στο Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη κάνουμε μια μικρή προσπάθεια μέσα από την ανάλυση " Κατασκευές και 4η Βιομηχανική Επανάσταση” να φέρουμε προς συζήτηση αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει και να εξελίσσεται δίπλα μας.
Κάποιοι στον κόσμο το κάνουν ήδη και το κάνουν καλά. Μας δείχνουν τον δρόμο και οφείλουμε να τους ακολουθήσουμε και γιατί όχι να συν-διαμορφώσουμε τις εξελίξεις.
* Η κυρία Βασιλική Μπέσιου είναι Πολιτικός Μηχανικός και Συνεργάτιδα του ΔΙΚΤΥΟΥ για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
-
01:46 Αναστέλλονται έως και 12 μήνες οι πλειστηριασμοί για τους πληγέντες από θεομηνίες
-
16/04 ΗΠΑ: Ο πρώην ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο ανέθετε σε υπαλλήλους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσωπικές "αγγαρείες"
-
16/04 NASA: Συμβόλαιο $2,9 δισ. με τη SpaceX του Έλον Μασκ
-
16/04 ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας υποστηρίζει ομόφωνα την πρόοδο υπέρ της ειρήνης στη Λιβύη
-
16/04 Συνελήφθη 25χρονος για την επίθεση με καυστικό υγρό σε γυναίκα στην Κυψέλη
-
16/04 Κορονοϊός: 53.062 εμβολιασμοί τις τελευταίες 24 ώρες - 768.876 άτομα έχουν εμβολιαστεί πλήρως
-
16/04 Wall: Με ρεκόρ έκλεισαν την εβδομάδα Dow Jones και S&P 500
-
16/04 Ν. Χριστοδουλίδης: Η επίλυση προβλημάτων μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαλόγου
-
16/04 "Καμπανάκι" ΠΟΥ: Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σχεδόν διπλασιάστηκε το τελευταίο δίμηνο
-
16/04 Την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου αμφισβητεί η Τουρκία με αντι-Navtex
-
Η Λιβύη πήρε 4 ελληνικά νησιά, λέει ο "πατέρας" του τουρκο-λυβικού μνημονίου
-
Έλα όμως που δεν ήταν μπλόφα...
-
Τώρα την ξαναθέλουν τη βιομηχανία...
-
Πώς ερμηνεύεται η on camera αντιπαράθεση Δένδια - Τσαβούσογλου
-
Ντράγκι για τον χαρακτηρισμό "δικτάτορας" για τον Ερντογάν: Δεν ανασκευάζω τίποτα
-
"Σοκ" στα τουρκικά ΜΜΕ από τον N. Δένδια: "Ήρθε για συνομιλίες και έκανε καβγά"
-
Το πώς το ξέρουμε, το πότε δεν γνωρίζουμε...
-
Αντίδραση από Ερντογάν: Ο Τσαβούσογλου έβαλε στη θέση του τον Δένδια
-
ΟΠΕΚΕΠΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης 2021
-
Γερμανικός Τύπος: "Χάος στη συνέντευξη Τύπου Δένδια-Τσαβούσογλου"
-
Το πώς το ξέρουμε, το πότε δεν γνωρίζουμε... (101)
-
Πώς ερμηνεύεται η on camera αντιπαράθεση Δένδια - Τσαβούσογλου (65)
-
Έλα όμως που δεν ήταν μπλόφα... (23)
-
Κορονοϊός: Στους 824 σκαρφάλωσε ο αριθμός των διασωληνωμένων - 3.067 νέα κρούσματα, 91 θάνατοι (18)
-
"Σοκ" στα τουρκικά ΜΜΕ από τον N. Δένδια: "Ήρθε για συνομιλίες και έκανε καβγά" (18)
-
Τώρα την ξαναθέλουν τη βιομηχανία... (17)
-
Αντίδραση από Ερντογάν: Ο Τσαβούσογλου έβαλε στη θέση του τον Δένδια (13)
-
Τι φέρνει η συνεργασία της Amazon με τα ΕΛΤΑ (13)
-
Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: "Μπλόκο" στα κρυπτονομίσματα - "Βουτιά" bitcoin (13)
-
Silicon Valley στα Τρίκαλα (13)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
