Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Οκτ-2019 00:03

  Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε

  Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Ανδρέα Μήλιου

  Αν εξετάσει κανείς προσεκτικά τις δηλώσεις που έκανε ο  ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο  στην Αθήνα και την επίσημη γραπτή δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν θα δυσκολευτεί να διαπιστώσει μια αγεφύρωτη δυσαρμονία μεταξύ τους. Θα κατανοήσει εύκολα πως οι δηλώσεις του Μ. Πομπέο  δεν ήταν παρά εκφράσεις αβροφροσύνης για τη φιλοξενία που του πρόσφερε η ελληνική κυβέρνηση και για την υπογραφή της διευρυμένης Αμυντικής Συμφωνίας και πως η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν συμπυκνώνεται στο ευχολόγιο του ΥΠΕΞ,  αλλά  στην επίσημη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

  Η τελευταία μιλάει μόνο για "διμερή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας" και για "ζωτικές συνεισφορές της Ελλάδος" στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ ύψους 2% του ΑΕΠ (sic). Συνεπώς, οι δηλώσεις του κ. Μ. Πομπέο ότι "οι ΗΠΑ θα προσφέρουν ξεκάθαρες και αδιαμφισβήτητες εγγυήσεις για την υποστήριξη της Ελλάδας, όσον αφορά την επιθετική στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο" και "Υπάρχουν κάποια όρια  και δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις. Δεν μπορεί να επιτραπεί αυτό", δεν είναι τίποτα άλλο παρά άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Όταν μάλιστα οι δηλώσεις αυτές συμπίπτουν χρονικά με την εγκατάσταση του "YAVUZ”, στο αδειοδοτημένο, στις ΤΟΤΑΛ-ΕΝΙ,  οικόπεδο της Κυπριακής ΑΟΖ και με την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στη Συρία, κατά των μέχρι πρότινος συμμάχων των Αμερικανών, των  Κούρδων, χάνουν κάθε ίχνος αξίας. Τέλος, μην ξεχνάμε ότι ο κ. Μ. Πομπέο πριν έλθει στην Αθήνα επισκέφθηκε τα Σκόπια!

  Η Τουρκία είναι κομβικός σύμμαχος και σημαντικός εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ, τον οποίο δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να χάσουν. Αυτό πιστοποιείται ξεκάθαρα από τη συμπεριφορά των ΗΠΑ απέναντί της  και από την αμηχανία με την οποία οι ΗΠΑ  αντιμετωπίζουν τη σχέση αυτή. Οι κυριότερες ενέργειες που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω είναι η καθυστέρηση επιβολής  κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά των  S 400 από τη Ρωσία, τα στραβά μάτια που κάνουν στην καταστρατήγηση του εμπάργκο του ΙΡΑΝ, η ανοχή που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ στις επιθέσεις των τουρκικών δυνάμεων κατά των Κούρδων του ΙΡΑΚ, οι χλιαρές ρηματικές δηλώσεις για την καταπάτηση της ΑΟΖ της Κύπρου από την Τουρκία και, τελευταία, η χορήγηση άδειας επίθεσης στους Κούρδους της Συρίας, που μέχρι πρότινος οι δύστυχοι πολεμούσαν μαζί με τους Αμερικανούς κατά του ΙSIS. Φοβάμαι πως το πάγωμα του προγράμματος συμπαραγωγής των F35, σε αντίποινα της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S400, θα είναι προσωρινό και για το θεαθήναι.

  Η Τουρκία αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας για τη Δύση απέναντι στις Ευρωασιατικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να την απειλήσουν (ΚΙΝΑ, ΡΩΣΙΑ, ΙΡΑΝ). Συνορεύει με την πάντα εκρηκτική Μέση Ανατολή και το Ιράν  και ελέγχει τα στενά του Βοσπόρου, τη δίοδο των Ρώσων στη Μεσόγειο. Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύονται οι Τούρκοι, ως γνήσιοι ανατολίτες διαπραγματευτές. Η χώρα μας αποτελεί την εφεδρεία στον ασιατικό επεκτατισμό, τη δεύτερη γραμμή άμυνας, αλλά και παράλληλα το αντίβαρο του τουρκικού επεκτατισμού. Ρόλος σημαντικός, αλλά όχι εξίσου με αυτόν της Τουρκίας. Θα γίνει κομβικός μόνο αν η Δύση χάσει την Τουρκία.

  Μέχρι τότε ας μην τρέφουμε φρούδες ελπίδες ότι οι ΗΠΑ θα μας στηρίξουν εναντίον της Τουρκίας, σε περίπτωση πολεμικού επεισοδίου. Ο πόλεμος που δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να συμβεί θα είναι μόνο δικός μας. Και τις συνέπειες θα τις υποστούμε μόνο εμείς και κανείς άλλος. Και φυσικά να μην περιμένουμε καμιά βοήθεια από τους υψηλόμισθους καρεκλοκένταυρους των Ηνωμένων Εθνών. Αυτοί είναι ελεγχόμενοι και παντελώς ανίκανοι να υποβάλλουν οποιοδήποτε Ψήφισμά τους. Το παράδειγμα της Κύπρου πρέπει να μας γίνει μάθημα. Στη δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Α. Γκουτιέρες για τις πρόσφατες τουρκικές επιθέσεις στη Συρία αποτυπώνεται ο ασύνορος κυνισμός των Διεθνών Οργανισμών: "προτρέπουμε όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση", δήλωσε ο Γ.Γ. των Η.Ε., τη στιγμή που η Τουρκία βομβάρδιζε τους Κούρδους μέσα στο έδαφος της Συρίας. Ο δε κύριος σύμμαχος της Συρίας, Β. Πούτιν, που εμφανίζεται ως υπερασπιστής της εδαφικής ακεραιότητας της συμμάχου του Συρίας, ήταν για ορειβασία και ψάρεμα. Γιατί να ενοχλήσει τους Τούρκους που αγοράζουν τα οπλικά του συστήματα και του αναθέτουν κατασκευές πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας; Είναι πολλά τα λεφτά Αλέκο, δεν έλεγε μια διαφήμιση; 

  Αν με ρωτάτε τι προτείνω, μετά από όλα αυτά, η απάντησή μου είναι απλή: να κοιτάξουμε και εμείς τα συμφέροντα της πατρίδας, όπως κάνουν όλοι οι υπόλοιποι, και να κάνουμε αυτό που τα εξυπηρετεί καλύτερα.

  Ο κ. Ανδρέας Μήλιος είναι διδάκτορας πολιτειολογίας του πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης, οικονομολόγος. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ