Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Σεπ-2019 00:03

  120 δόσεις: Οι μεγάλες προσδοκίες και οι ασφυκτικές προθεσμίες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κωνσταντίνου Β. Κόλλια

  Σε μια οικονομία, όπου υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις βλέπουν επί μια δεκαετία τα χρέη τους να διογκώνονται συνεχώς από την ατέρμονη υπερφορολόγηση, οι προσδοκίες από την εφαρμογή της ρύθμισης των 120 δόσεων ήταν πολλές. 

  Επαληθεύθηκαν;

  Εκ του αποτελέσματος, δηλαδή από τον αριθμό όσων έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση, φαίνεται πως όχι.

  Για ποιο λόγο; 

  Παρότι η ρύθμιση άνοιξε τον Μάιο και προϋπόθεση για να ενταχθούν στις 120 δόσεις είναι οι φορολογούμενοι να μην αφήσουν νέα απλήρωτα χρέη στην εφορία, οι οφειλέτες αυξήθηκαν κατά 270.000 σε ένα μήνα: Από τα 3,75 εκατ. ΑΦΜ τον Ιούνιο, σε 4,02 εκατ. ΑΦΜ τον Ιούλιο. 

  Και, προσέξτε, αυτό στην ουσία αφορά σε όσους λύγισαν από το βάρος των φόρων εισοδήματος, πριν δηλαδή εκδοθούν τα – μειωμένα  – εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. 

  Για να το πω με απλά λόγια, 4 εκατομμύρια οφειλέτες βγήκαν εκτός μάχης πριν καν γίνουν οι βελτιωτικές αλλαγές στη ρύθμιση και, αν θελήσουν τελικά να ενταχθούν, θα πρέπει πρώτα να εξοφλήσουν τους απλήρωτους φόρους του 2019, πριν μπορέσουν να ρυθμίσουν σε 120 δόσεις τα παλαιά χρέη τους, από το 2018 και πριν.

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η συνέχεια του έργου:

  Από τα 4 εκατ. οφειλέτες, ούτε 1 στους 100 δεν έχει μπει ακόμα στις 120 δόσεις. Παρότι εδώ και δύο εβδομάδες τρέχουν οι νέες 120 δόσεις (με ελάχιστο ποσό 20 ευρώ τον μήνα, με μειωμένο επιτόκιο 3%, με 120 δόσεις και για τις επιχειρήσεις, με αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών), έχουν γίνει μόλις 36.381 ρυθμίσεις, για χρέη 308,5 εκατ. ευρώ και σύνολο προσαυξήσεων 131,8 εκατ. 

  Δηλαδή, ούτε μισό δισ. ευρώ αθροιστικά (μόλις 440,3 εκατ. ευρώ) από το βουνό των 185 δισ. ευρώ των χρεών στην εφορία (οφειλές 104,5 δισ. και 80 δισ. προσαυξήσεις). 

  Και, από τα 440 εκατ. ευρώ των ρυθμίσεων, έχουν ως τώρα εισπραχθεί, σε δόσεις και προκαταβολές ή εφάπαξ εξόφληση, μόλις 28,8 εκατ. ευρώ.

  Συνολικά, πάνω από 136.000 οφειλέτες έσπευσαν να ενταχθούν στις 120 δόσεις, προκειμένου να ρυθμίσουν συνολικά χρέη 2 δισ. ευρώ.

  Τα στοιχεία αυτά μας οδηγούν στις εξής δύο, αλληλένδετες κατευθύνσεις:

  Πρώτον, ότι οι οφειλέτες, δεδομένου και του συνόλου των οικονομικών τους υποχρεώσεων, δεν έχουν καταφέρει να χωνέψουν και να ετοιμαστούν για να υπαχθούν στη – γενναιόδωρη πλέον – ρύθμιση. Έτσι, είναι κάτι παραπάνω από άμεση η ανάγκη να δοθεί παράταση έως το τέλος του έτους στην προθεσμία υπαγωγής, που λήγει τη Δευτέρα, 30 του μήνα.

  Δεύτερον, σε καμία περίπτωση να μην οδηγηθούμε στην πλήρη κατάρρευση των προσδοκιών των οφειλετών από μία από τις πλέον ευνοϊκές – και ίσως την τελευταία – παρεμβάσεις, που έχουν νομοθετηθεί μέσα στην κρίση.

  Διότι, τότε, τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο δύσκολα για όλους: Νοικοκυριά, επιχειρήσεις, δημόσια ταμεία.

  * Ο κ. Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας είναι Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων