Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Σεπ-2019 00:03

  Τα υψηλά επιτόκια στηρίζουν το USD

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χρήστου Αλωνιστιώτη

  Το USD συνεχίζει να είναι το ισχυρότερο νόμισμα έναντι των υπολοίπων βασικών νομισμάτων. Η επίμονα ανοδική πορεία του USD είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων παραγόντων, τους οποίους αναλύουμε παρακάτω, ώστε να έχουμε μια περισσότερο ξεκάθαρη εικόνα για το τι θα μπορούσαμε να αναμένουμε στο μέλλον.

  Ένας βασικός λόγος για τη δυναμική του USD είναι η μεγάλη απόκλιση που υπάρχει μεταξύ των βασικών επιτοκίων, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνει και το 2,0%. Καθώς το επιτόκιο είναι μια σημαντική παράμετρος που καθορίζει τις εισροές σε ένα νόμισμα, η διαφορά αυτή είναι υπερ-αρκετή για να δώσει στο USD τη θέση του προτιμητέου νομίσματος στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

  Το παρακάτω γράφημα δείχνει αυτή ακριβώς τη σχέση των επιτοκίων του USD και το EUR και το πώς έχει επιδράσει στην ισοτιμία. Ωστόσο, τους τελευταίους 12 μήνες, υπάρχει μια αντιστροφή της καμπύλης η οποία υποδηλώνει ότι τα αμερικανικά επιτόκια είναι πολύ υψηλά και θα έπρεπε να υπάρξει μείωση. Αυτή η τάση έχει ήδη ξεκινήσει με δυο συνεχόμενες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed και δεν αποκλείεται αυτό να έχει και συνέχεια με αποτέλεσμα σημαντικά flows προς το USD να αποδυναμώσουν. 

   

  pin


   
  Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, οι θέσεις long στο δολάριο είναι από commercial επενδυτές (παραδοσιακοί hedgers). Αν η τάση μείωσης των θέσεων long συνεχιστεί, αυτό θα είναι μια πρώιμη ένδειξη ότι η ισοτιμία θα κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα. 

   

  pin


   
  Τα τρέχοντα επίπεδα της ισοτιμίας δεν αντανακλούν πλήρως τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης. Με το  νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, οι πληθωριστικές προσδοκίες είναι πιθανό αν όχι να κινηθούν ανοδικά τότε να παραμείνουν κοντά στα τρέχοντα επίπεδα. Αυτό συνέβη και κατά το προηγούμενο QE της ΕΚΤ. 

   

  pin


   
  Στο παρακάτω γράφημα βλέπουμε ότι το EURNEER (πόσο φθηνό ή ακριβό είναι το EUR σε σχέση με ανταγωνιστές του) βρίσκεται υψηλότερα από την ισοτιμία ενώ σε σχέση με το USD η διαφορά είναι περί το 20% που σημαίνει ότι σε εμπορικούς όρους το δολάριο είναι υπερτιμημένο. 

   

  pin


   
  Είναι δεδομένο ότι οι επόμενες κινήσεις της Fed καθώς και τα επιτόκια των Treasuries θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το αν η ισοτιμία θα μπορέσει να κινηθεί υψηλότερα. Ποιο είναι όμως το εύρος στο οποίο θα μπορούσαμε να αναμένουμε την ισοτιμία στους επόμενους 6 μήνες;

  Σύμφωνα με το παρακάτω γράφημα, η πιθανότητα για μια νέα μεγάλη πτώση είναι μικρή. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει πτώση αλλά σημαίνει ότι πιθανόν θα είναι πρόσκαιρη και ότι οι παραπάνω εξελίξεις θα αντιστρέψουν την εικόνα με την ισοτιμία να προσπαθεί να κινηθεί και πάλι πάνω από το 1,1300. 

  * Χρήστος Αλωνιστιώτης - Xspot Markets

  * Οι πληροφορίες στο παρόν άρθρο παρέχονται μόνο για ενημέρωση και δεν έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική προτροπή για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε άλλη επενδυτική κίνηση οποιουδήποτε επενδυτικού προϊόντος ή υπηρεσίας, ούτε ως σύσταση για πρόσκληση σε οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ