Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Σεπ-2019 00:30

  Έλληνας για Αντιπρόεδρος της Κομισιόν: η τέλεια συγκυρία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κωνσταντίνου Χατζηφώτη

  Καθώς ολοκληρώνονται οι εσωτερικές θεσμικές διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει του νέου πενταετούς κύκλου που σηματοδότησαν οι Ευρωεκλογές του Μαΐου και εν συνεχεία ο διορισμός των κορυφαίων αξιωματούχων του Ευρωπαϊκού Συμβούλου καθώς και η πρόσφατη ανακοίνωση της καινούριας σύνθεσης της Κομισιόν, έρχεται η ώρα του απολογισμού. Με την επιφύλαξη της διαδικασίας έγκρισης του συνόλου των υποψηφίων Επιτρόπων από το Ευρωκοινοβούλιο, που διαφαίνεται ότι δεν θα είναι ευθύγραμμη, μπορεί να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της υποψηφιότητας Σχοινά για την Αντιπροεδρία της Κομισιόν σε ό,τι αφορά τη χώρα μας.   

  Την 1η Νοεμβρίου η Ελλάδα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα απολαμβάνει την πρώτη, από εντάξεώς της, Αντιπροεδρία της στο Κολλέγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του πλέον νευραλγικού οργάνου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Μέσα από μια τέλεια συγκυρία ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναλαμβάνει ένα αντικειμενικά βαρύ και κρίσιμο ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο, με διευρυμένες ευθύνες που άπτονται των πιο σημαντικών ζητημάτων για τους ευρωπαίους πολίτες: Ασφάλεια, Μετανάστευση, Απασχόληση, Εκπαίδευση. 

  Οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν την κατάλληλη στιγμή ώστε ο διάδοχος του Δημήτρη Αβραμόπουλου να διοριστεί εγκαίρως από την νέα κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, σε αντίθεση με την πτωτική πορεία που κατέγραψε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πανευρωπαϊκά στις ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία ενίσχυσε το εκτόπισμά της εντός της ευρωπαϊκής κομματικής οικογένειάς της ανεβάζοντας τον πήχη των διεκδικήσεών της κατά τη διαδικασία κατανομής των διαφόρων ευρωπαϊκών θεσμικών πόστων. Σε αυτό το πλαίσιο, η εύστοχη επιλογή ενός μπαρουτοκαπνισμένου υψηλόβαθμου στελέχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με θητεία και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και με πολύτιμη εμπειρία στο ευρωπαϊκό και διεθνές μιντιακό περιβάλλον, έδωσε στη νέα Πρόεδρο της Κομισιόν κα von den Leyen τη δυνατότητα να αναθέσει στον Μαργαρίτη Σχοινά μια από τις πέντε θέσεις των μη εκτελεστικών Αντιπροέδρων της Κομισιόν. 

  Μια μικρή παρένθεση, άξια μνείας είναι η παταγωδώς άστοχη διοχέτευση, αναπαραγωγή, διαρροή πληροφοριών πριν καν ανακοινωθεί το όνομα του υποψηφίου Έλληνα Επιτρόπου σχετικά με τις αρμοδιότητες που θα λάμβανε. Πληροφορίες που εν τέλει εξέθεσαν τόσο τους πομπούς όσο και τους αναμεταδότες τους, επιβεβαιώνοντας το έλλειμα έγκυρης και αντικειμενικής πληροφόρησης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, περί των Ευρωπαϊκών πραγμάτων στη χώρα μας. 

  Το νεοσυσταθέν χαρτοφυλάκιο του υποψηφίου Έλληνα Αντιπροέδρου φέρει ένα τίτλο που, αν μη τι άλλο ιντριγκάρει. Η "προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής" έχει ήδη προκαλέσει ποικίλα σχόλια, τα οποία πάντως έχουν να κάνουν με τους συνειρμούς που δημιουργούνται από τη γερμανική προέλευσή του τίτλου και όχι βέβαια με το ίδιο το πρόσωπο του Μαργαρίτη Σχοινά. Θα είναι μάλλον ένα από τα ζητήματα, αν τελικά ο τίτλος παραμείνει μέχρι τέλους με αυτή τη μορφή, που ο Έλληνας υποψήφιος θα πρέπει να αναμένει ότι θα επικεντρωθούν οι ερωτήσεις Ευρωβουλευτών κατά την επικείμενη ακρόασή του. 

  Σε κάθε περίπτωση αυτό που θα πρέπει να διευκρινισθεί είναι ότι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής δεν μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό από το σύνολο αρχών, αξιών, προτύπων που έχουν αναδείξει το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα στο πιο πετυχημένο, εν εξελίξει, εγχείρημα ειρήνης, δημοκρατίας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  αλληλεγγύης, ανεκτικότητας, οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας στην ανθρώπινη ιστορία. Μόνο υπό την έννοια της ενίσχυσης της προστασίας της ζωής και της ασφάλειας των Ευρωπαίων πολιτών, της καθημερινότητας και των συνηθειών τους από την απειλή της τρομοκρατίας που έχει στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων σε πολλές πρωτεύουσες και πόλεις της Ευρώπης, θα μπορούσε να σταθεί, καλοπροαίρετα, ένας τέτοιος τίτλος. 

  Ο σχεδιασμός της νέας Προέδρου της Κομισιόν βάζει στο επίκεντρο του συντονιστικού ρόλου του Έλληνα Επιτρόπου την ανθρώπινη κινητικότητα, ένα φαινόμενο με παγκόσμια διάσταση, διαρκώς διογκούμενο λόγω των ραγδαίων και απρόβλεπτων πολιτικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών μεταβολών στον πλανήτη μας, προτείνοντας μια ολιστική προσέγγιση που υποστηρίζεται και από βαριά χρηματοδοτικά προγράμματα: το νέο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο  με προϋπολογισμό περίπου 100 δις για την επόμενη επταετία, τα νέα ενισχυμένα Ταμεία για τη Μετανάστευση και την Ασφάλεια με 40 δις και το νέο Ταμείο για την Εκπαίδευση με 30 δις. Χωρίς ο ρόλος του να περιορίζεται αποκλειστικά στα ζητήματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος Αντιπρόεδρος προικοδοτείται με όλο το πλέγμα πολιτικών και χρηματοδοτικών μέσων για να διαχειρισθεί τα φλέγοντα αυτά ζητήματα σε όλες τους τις διαστάσεις: αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων από τους "κακή τη πίστη" επισκέπτες (βλέπε κυκλώματα διακινητών, τρομοκράτες, οργανωμένο εγκλήματα), παροχή προστασίας σε όσους χρήζουν διεθνούς προστασίας, ενίσχυση της νόμιμης μετανάστευσης, προάσπιση της Σένγκεν, του κορυφαίου αυτού ευρωπαϊκού οροσήμου, εντατικοποίηση των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών, εφαρμογή μακροπρόθεσμων πολιτικών ένταξης, εκπαίδευσης, ενδυνάμωσης των νόμιμων μεταναστών και προσφύγων. Εξάλλου κρίσιμη παράμετρο των αρμοδιοτήτων του αποτελεί και η ενίσχυση του παραμελημένου κοινωνικού προσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και η περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας των Κρατών Μελών στον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης. 

  Μια δεύτερη παρένθεση, στη νέα αρχιτεκτονική της Κομισιόν προβλέπονται τρεις θέσεις εκτελεστικών αντιπροέδρων και πέντε μη εκτελεστικών αντιπροέδρων. Περιμένοντας να διασαφηνισθεί η έννοια και ο ρόλος της διαφοροποίησης μεταξύ εκτελεστικών και μη εκτελεστικών Αντιπροέδρων, αν συνυπολογίζουμε και την νέα Πρόεδρο της Επιτροπής, τότε σε σύνολο 27 Επιτρόπων, ένας στους τρεις έχει κάποιο αξίωμα. Μέσα από ένα δυσεπίλυτο σταυρόλεξο ισόρροπης γεωγραφικής εκπροσώπησης, ισότητας των φύλων και τήρησης λεπτών πολιτικών ισορροπιών κρίθηκε τελικά σκόπιμη η δημιουργία νέων θέσεων αντιπροέδρων, με πρωταρχικό μέλημα τη βελτίωση του συντονισμού και της αποτελεσματικότητας της δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Πάντως, κατά την τρέχουσα θητεία ο θεσμός της αντιπροεδρίας είχε δεχθεί κριτική εκ των έσω και των έξω, καθώς δεν ήταν πάντοτε σαφής η διάκριση των αρμοδιοτήτων μεταξύ αντιπροέδρων και "απλών" Επιτρόπων, κάτι που εν συνεχεία "πλήρωναν" χιλιάδες υπάλληλοι των γενικών διευθύνσεων που βρίσκονταν να  λαμβάνουν ενίοτε ασυντόνιστες εντολές από δυο και τρία διαφορετικά "αφεντικά". 

  Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια ελληνικού ενδιαφέροντος, ο υποψήφιος Έλληνας Αντιπρόεδρος θα υποστηρίζεται από την Σουηδέζα σοσιαλίστρια Επίτροπο Ylva Johansson στους τομείς της Ασφάλειας και της Μετανάστευσης, μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνεργασία. Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Paolo Gentiloni θα έχει την ευθύνη της Οικονομίας, ένα επίσης σημαντικό χαρτοφυλάκιο για την Ελλάδα. Τέλος, ξεχωριστή σημασία για τους Έλληνες αγρότες έχει και η τοποθέτηση του Πολωνού Janusz Wojciechowski ως Επιτρόπου Γεωργίας, δεδομένων των πάγιων διεκδικήσεων των ανατολικών χωρών για μεγαλύτερη σύγκλιση σε ό,τι αφορά τις αγροτικές επιδοτήσεις με τις "παλιές" χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.  

  Η αναμφισβήτητη θεσμική αναβάθμιση της Ελλάδας εντός του ευρωπαϊκού οικοδομήματος όπως αντικατοπτρίζεται στην υποψηφιότητα του Μαργαρίτη Σχοινά για την Αντιπροεδρία της Κομισιόν συνιστά ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης των ευρωπαίων εταίρων μας προς τη νέα κυβέρνηση. Αν και η δράση του Ευρωπαίου Επιτρόπου οφείλει να είναι πλήρως "αποεθνικοποιημένη", το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα πλέον θα διαθέτει πλέον μια θεσμικά βαρύνουσα θέση στα κέντρα λήψης αποφάσεων των Βρυξελλών. Με δεδομένη την αναμενόμενη αγαστή συνεργασία μεταξύ του Έλληνα Επιτρόπου και του Μαξίμου δεν είναι αδικαιολόγητη η συγκρατημένη αισιοδοξία για την ουσιαστική προώθηση και υποστήριξη εθνικών μας συμφερόντων. 

  *Ο κ. Κωνσταντίνος Χατζηφώτης είναι δικηγόρος, πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Υπουργείου Ανάπτυξης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων