Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Σεπ-2019 00:35

  Οχι στο προεκλογικό επίδομα των συνταξιούχων, ναι στη μείωση ασφαλιστικών εισφορών των χαμηλόμισθων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σωτήρη Θεοδωρόπουλου

  Είναι προφανές πλέον, πως η χώρα μετά τα τέσσερα χαμένα χρόνια διακυβέρνησης απ’ την αντιμνημονιακή απάτη του αριστερού λαϊκισμού και την αποτροπή συνεχισής του με εκλογές απλής αναλογικής στις 11 Αυγούστου, απέφυγε τον δρόμο της Αργεντινής. Τα εξαιρετικά δείγματα γραφής των Κυβερνητικών αποφάσεων, πρακτικών διακυβέρνησης και επιλογών προσώπων που αποκαθιστούν τη συνολική εικόνα της χώρας, πιστοποιούν τη διασωσή της, με ευρεία αποδοχή στην ελληνική κοινωνία και το εξωτερικό. Στις πολύ θετικές εξαγγελίες της ΔΕΘ, θεωρούμε πως αποτελεί παραφωνία στις σημερινές συνθήκες, η καθιέρωση και αποδοχή του προεκλογικού επιδόματος συνταξιούχων- μέρος της τεραστιας επιχείρησης εξαγοράς ψήφων- με άλλη ονομασία.

  Στην αγωνιώδη προσπάθεια δημιουργίας δημοσιονομικού χώρου, οι πόροι πρέπει να αξιοποιούνται στον μέγιστο δυνατό βαθμό, επιδιώκοντας το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Σήμερα, το κύριο βάρος  μείωσης της υπερφορολόγησης, πρέπει να αφορά ελαφρύνσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στην παραγωγική οικονομία, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις σ’ αυτήν. Οι παραγωγικοί εργαζόμενοι μισθωτοί που υποφέρουν απ’ την ανεργία, τη δραματική επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις αποδοχών και του βιοτικού τους επιπέδου. Η λεγόμενη γενιά των 300 ευρώ, πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα, για να πάψει να προσδοκά στο χαρτζιλίκι του παππού και της γιαγιάς.

  Αντίθετα, με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι συνταξιούχοι της χώρας, είναι η κοινωνική ομάδα συνολικά -με εξαίρεση τις πολύ υψηλές συντάξεις- που έχει συγκριτικά υποστεί τις λιγότερες μειώσεις στη διάρκεια της κρίσης. Το μεγάλο ποσοστό συμμετοχής της στο εκλογικό σώμα, εξηγεί και τη μεταχειρησή της απ’ τις πολιτικές του λαϊκισμού. Με τη λογική αυτή, το επίδομα που δόθηκε στους συνταξιούχους πριν τις εκλογές γιά εξαγορά της ψήφου των και ονομάσθηκε 13η σύνταξη, ορθώς χλευάσθηκε, διότι αποτέλεσε προσβολή μιας ολόκληρης γενιάς που βλέπει στα γηρατειά της, τα παιδιά της άνεργα, να φεύγουν στο εξωτερικό, να μην μπορούν να κάνουν οικογένεια, και να δυσκολεύονται γιά ένα δώρο στα εγγόνια τους.

  Οι πόροι γιά το επίδομα αυτό, απ’ την εξαιρετικά δύσκολη δημιουργία του αναγκαίου δημοσιονομικού χώρου, πρέπει να διατεθούν αποκλειστικά για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αρχικά των χαμηλόμισθων -των βασικών μισθών- που θα αυξήσει άμεσα το πραγματικό τους εισόδημα σε συνδυασμό με τη μείωση του πρώτου συντελεστή της κλίμακας στο 9%, την πιθανή μείωση των εργοδοτικών εισφορών που μπορεί να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας και αδήλωτης εργασίας.

  Με βάση τη λογική αυτή μπορούν να υπολογισθούν σενάρια και συνδυασμοί επιμερισμού των μειώσεων. Το ζήτημα δεν είναι μόνον ηθικό, κοινωνικής δικαιοσύνης, έχει και μεγάλη οικονομική σημασία σε μιά χώρα όπου ο μέσος  όρος του μη μισθολογικού κόστους είναι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 8 μονάδες πάνω απ’ τον μέσο ευρωπαϊκό. Οι ασφαλιστικές εισφορές, αποτελούν κόστη παραγωγής γιά τις ελληνικές επιχειρήσεις που υποσκάπτουν την ανταγωνιστικότητα τους, η μειωσή τους πρέπει να ξεκινήσει τώρα, όχι στο μέλλον.

  Χρειαζόμαστε ένα άμεσο σοκ μείωσης της πρωτοφανούς μεταπολεμικά υπερφορολόγισης, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των επενδύσεων που επιτυχημένα προωθούνται. Απ’ την προτασή μας οι επιπτώσεις θα είναι πολλαπλά θετικές, κοινωνικές και οικονομικές. Στη χώρα που για αρκετά χρόνια τώρα λιγοστεύουν αυτοί που παράγουν και πληθαίνουν αυτοί που συντηρούνται απ’ τα κρατικά έσοδα, χρειαζόμαστε πολιτικές ενίσχυσης της παραγωγικής εργασίας.

  Πρέπει να απαλλαγούμε οριστικά απ’ τις αντιπαραγωγικές και κοινωνικά άδικες πρακτικές, απομεινάρια αναχρονιστικών αντιλήψεων του παρελθόντος.              

  * Ο κ. Σωτήρης Θεοδωρόπουλος είναι Καθηγητής Οικονομικών. Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων