Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Σεπ-2019 00:03

  Πώς θα επηρέαζε την αγορά συναλλάγματος ένα άτακτο Brexit

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Matthew Ryan

  Η στερλίνα "κεραυνοβολήθηκε" την περασμένη Τετάρτη, μόλις έγινε γνωστή η είδηση ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ζήτησε πολιτικά μέτρα με στόχο την αποτροπή της προσπάθειας της αντιπολίτευσης να μπλοκάρει ένα no deal Brexit. 
   
  Ο Τζόνσον κινήθηκε έτσι ώστε να αναστείλει την λειτουργία του Κοινοβουλίου για περίπου ένα μήνα, έως τις Οκτωβρίου, φτάνοντας μόλις δυο εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι αυτό παρέχει αρκετό χρόνο για συζήτηση για το Brexit στο Κοινοβούλιο. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος πολιτικός επιστήμονας για να αντιληφθεί ότι το κυρίως σκεπτικό πίσω από την απόφαση είναι η αποδυνάμωση της αντιπολίτευσης ως προς την δυνατότητα να μπλοκάρει την περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία. 

  Και τι θα γίνει μετά; Οι πολιτικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν κανονίσει να επιστρέψουν στις 3 Σεπτεμβρίου από την παραθέρισή τους. Υπολογίζεται ότι το Κοινοβούλιο θα αναστείλει τις εργασίες του ανάμεσα στις 9 και τις 12 Σεπτεμβρίου και θα ανοίξει εκ νέου στις 14 Οκτωβρίου. Δεν είναι καθόλου περίεργο ότι αυτό έχει συνοδευτεί με σφοδρή κριτική από τους πολέμιους του no deal Brexit. Ειδικά από τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος έχει δεσμευτεί να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για την κυβέρνηση. Η εύθραυστη (κατά ένα μόνον βουλευτή) πλειοψηφία του Τζόνσον εγγυάται ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να βγει λαβωμένος από μια τέτοια ψηφοφορία.   

  Εφόσον η πρόταση δυσπιστίας περάσει -κάτι που τονίζουμε ότι δεν είναι πιθανόν να συμβεί σε αυτήν τη φάση- προτείνεται ο Τζόνσον να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές για τις αρχές Νοεμβρίου, ουσιαστικά "εκβιάζοντας" το Brexit. Εφόσον ο πρωθυπουργός επιβιώσει της ψήφου δυσπιστίας, η συγκεκριμένη χρονική στιγμή για εκλογές είναι ιδανική για τους Τόρις. 

  Ενώ η αβεβαιότητα είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, οι επενδυτές δεν έχουν ακόμη πανικοβληθεί, με την στερλίνα να κρατιέται γύρω στο 1,22. Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι μπορεί να επιτευχθεί μια λύση ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να αποφύγει το no deal Brexit, παρόλο που αυτή η πίστη μας έχει κλονιστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι bookmakers δίνουν τώρα δίνουν επιπλέον 50% πιθανότητα στο no deal Brexit. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τον περασμένο Νοέμβριο. (βλέπε σχεδιάγραμμα). 

  Σχεδιάγραμμα: Αποδόσεις των bookmaker για πιθανότητα no deal Brexit (Σεπτέμβριος ‘18 – Αύγουστος ‘19)

  pin


  Πώς θα αντιδρούσε η στερλίνα σε ένα no deal Brexit;

  Με τις αγορές να τιμολογούν το no deal πολύ υψηλότερα από ό,τι πριν από λίγες εβδομάδες, πιστεύουμε ότι δεδομένων των συνθηκών το ξεπούλημα της λίρας είναι πολύ λιγότερο έντονο από όσο θα μπορούσε να είναι. Με αυτό το δεδομένο, ακόμη και τώρα θα περιμέναμε μια πτώση της λίρας ύψους 5-10% από το τωρινό επίπεδο. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την ισοτιμία στερλίνας/δολαρίου σε επίπεδο 1,10-1,16. Έχουμε την πεποίθηση ότι το ξεπούλημα έναντι του ευρώ είναι κατά 25% λιγότερο έντονο από όσο θα μπορούσε να είναι, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει την ισοτιμία σε επίπεδο 1,01-1,05. Δεδομένης της ήδη αυξημένης τιμολόγησης των αγορών, οι προσδοκίες μας ως προς το ανώτερο όριο προς το παρόν είναι συγκρατημένες. Θεωρούμε ότι το ρίσκο της διάτμησης του κινδύνου (parity) στο ζεύγος ισοτιμίας GBP/EUR, το οποίο έχει τονιστεί από κάποιους αναλυτές, είναι στην πραγματικότητα αρκετά χαμηλό.  

  Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι η αγορά εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται το no deal Brexit ως το χειρότερο σενάριο για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Πιστεύουμε ότι ένα no deal Brexit ενδέχεται να επιφέρει υψηλότερες τιμές, δεδομένου ότι το εμπόριο θα επαναστραφεί στους κανόνες του ΠΟΕ. Κάτι τέτοιο θα κλονίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Προς το παρόν, αυτό φαίνεται ως προεπιλεγμένη επιλογή, εκτός εάν η ΕΕ υποκύψει και κάνει υποχωρήσεις ως προς την υπάρχουσα συμφωνία απόσυρσης ή εάν ο Τζόνσον αποφασίσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές με την ελπίδα να συγκεντρώσει πλειοψηφία που θα υποστηρίξει τη συμφωνία με την τρέχουσα μορφή της.  

  Σε κάθε περίπτωση, η αβεβαιότητα βρίσκεται στα ύψη, με τους επενδυτές να μην θεωρούν τίποτα δεδομένο.

  * O  κ. Matthew Ryan είναι Senior Market Analyst της fintech εταιρίας Ebury. Οι αναλυτές της εταιρίας αναδείχθηκαν από τον Bloomberg στις πρώτες θέσεις των πιο επιτυχημένων για τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου και δολαρίου – γουάν για το δεύτερο τρίμηνο του 2019. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων