Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Αυγ-2019 00:03

  Η έντονη καθοδική κίνηση της αγοράς δημιουργεί τα πρώτα σημεία οριοθέτησης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Γιαπράκη

  Η έντονη καθοδική κίνηση της αγοράς όχι μόνο δεν άλλαξε κάτι στην τεχνική εκτίμηση της αγοράς αλλά αντίθετα δημιούργησε κάποια πρώτα σημεία οριοθέτησης της κίνησης.
  Αρχίζοντας από το βασικό σενάριό μας θα επιχειρήσουμε μια προσέγγιση του ΓΔ από μεσοπρόθεσμο ορίζοντα σε εβδομαδιαίο διάγραμμα μέχρι και λίαν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα σε ωριαίο διάγραμμα.

  Γιαπράκης 1


   
  Σύμφωνα με το σενάριό μας το τελευταίο ανοδικό (5) του (1) έχει ολοκληρωθεί οπότε και θα ακολουθήσει το διορθωτικό (2) με στόχο την περιοχή τιμών που φαίνεται στο διάγραμμα με το κόκκινο πλαίσιο στην περιοχή των 710-780 μονάδων.

  Η μορφή της διόρθωσης ακόμη είναι νωρίς να προσδιοριστεί. Συνηθίζεται το κύμα (2) να έχει τη μορφή του zig-zag (5-3-5) χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο. Αν υποθέσουμε ότι το υποτιθέμενο κύμα (2) θα λάβει αυτή τη μορφή περιμένουμε μια εξέλιξη όπως στο παρακάτω διάγραμμα.

  Γιαπράκης 2

  Αναμένονται : ένα καθοδικό a (5 κυμάτων), ένα ανοδικό b (3 κυμάτων) και ένα καθοδικό c (5 κυμάτων). Το εύρος αυτών των κυμάτων είναι αδύνατο να καθοριστεί από τώρα και μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν. Στο διάγραμμα φαίνεται η μέγιστη με τα μέχρι στιγμής δεδομένα υποχώρηση των τιμών. Αναμένεται η διόρθωση να ολοκληρωθεί ψηλότερα.

  Στο πλαίσιο αυτή της διόρθωσης τύπου abc παρακάτω φαίνεται η πιθανή  βραχυπρόθεσμη κυματική θέση του ΓΔ.

  Περίπτωση 1η

  Γιαπράκης 3

  Το κύμα a όπως αναφέρθηκε παραπάνω αναμένεται να έχει μορφή 5 κυμάτων. Και η εσωτερική μορφή αυτού  αναμένεται να έχει την τυπική μορφή (5 κύματα τα καθοδικά και 3 κύματα τα ανοδικά-διορθωτικά). Στο παραπάνω ωριαίο διάγραμμα φαίνεται η καθαρή 5κυματική μορφή της διόρθωσης με το κύμα  1/a να έχει πιθανόν ολοκληρωθεί. Αυτό σημαίνει ότι από τα μέσα της  συνεδρίασης της 8/8 είναι πιθανό να έχουμε την έναρξη του ανοδικού 2/a που αναμένεται να φτάσει μέχρι και την περιοχή των 875 μονάδων.

  Περίπτωση 2η 

  Γιαπράκης 4  Στο παραπάνω διάγραμμα φαίνεται μια εναλλακτική αρίθμηση των κυμάτων σύμφωνα με την οποία τα κύματα 1/a και 2/a έχουν ήδη ολοκληρωθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη το κύμα 3/a που αναμένεται να ολοκληρωθεί χαμηλότερα πιθανόν και από τις 800 μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι η ανοδική αντίδραση που εμφανίστηκε την Πέμπτη 8/8 είναι εσωτερικό κύμα του [3/a] και αποκλείεται να ξεπεράσει  τις 859,5 μονάδες.

  Το βασικό μας σενάριο προβλέπει όπως φάνηκε παραπάνω διάφορες παραλλαγές μιας σχετικά βαθιάς διόρθωσης  120 έως και 190 μονάδων από το πρόσφατο υψηλό. Ακόμη όμως παρότι πλέον συγκεντρώνει αρκετά λιγότερες πιθανότητες δεν έχει αποκλειστεί το δευτερεύον σενάριο που προβλέπει μια αρκετά πιο ρηχή διόρθωση.

  Σύμφωνα με αυτό το σενάριο η μετεκλογική διόρθωση της αγοράς ήταν εσωτερικό κύμα (2) του ανοδικού κύματος (3). Υποθέτοντας ότι θα ακολουθήσει το ανοδικό (3) του (3) θα πρέπει σύντομα να δούμε ενίσχυση του τζίρου και μεγάλες ημερήσιες ποσοστιαίες ανόδους των τιμών των μετοχών.

  Γιαπράκης 5

  Η αναμενόμενη εξέλιξη της υπόψη κίνησης του ΓΔ φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα:

  Γιαπράκης 6

  Η τρέχουσα διόρθωση αφού ολοκληρώσει ένα σπάνιο αλλά όχι απίθανο irregular flat από τα τρέχοντα επίπεδα ή λίγο χαμηλότερα (όχι όμως κάτω από τις 785 μονάδες) θα δώσει τη σειρά της σε ένα καλπάζων ανοδικό κύμα 3 του 3 που πολύ γρήγορα θα σημειώσει νέο υψηλό.  Η βραχυπρόθεσμη εσωτερική δομή του τελευταίου καθοδικού σκέλους συμφωνεί με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω (περί 5κυματικής εσωτερικής δομής) με την βασική διαφοροποίηση ότι σε αυτή την περίπτωση το τελευταίο αυτό σκέλος είναι το κύμα c αυτού του κύματος 2.  

  Συμπέρασμα: αφού ληφθεί υπόψη ότι όλα όσα αναφέρονται παραπάνω είναι απλώς  σενάρια και όχι ακόμη μια επιβεβαιωμένη εξέλιξη, γίνεται σαφές ότι οι επόμενες συνεδριάσεις θα δώσουν χρήσιμα στοιχεία οριοθέτησης  της κίνησης για τις επόμενες 4 έως και 8 εβδομάδες.

  Αυτό που είναι απόλυτα επιβεβαιωμένο και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση άσχετα με το σενάριο που τελικά θα αποδειχθεί ορθό είναι ότι η αγορά βρίσκεται σε φάση διόρθωσης που ακυρώνεται πλέον μόνο  με την επίτευξη νέου υψηλού (>901 μονάδες).

  *Ο κ. Γιάννης Γιαπράκης είναι Certified Portfolio Manager της VitalFinance. Η παρούσα ανάλυση είναι προϊόν της ομάδας αναλυτών της www.vitalfinance.gr και www.vifita.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων