Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Αυγ-2019 00:03

  Εκπροσώπηση της Ελλάδας στις Βρυξέλλες: Καιρός να οργανωθούμε λιγάκι

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Κωνσταντίνου Χατζηφώτη

  Συμπληρώνονται τέσσερις δεκαετίες από τότε που η Ελλάδα εντάχθηκε στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Μεγάλο χαμένο στοίχημα, όχι το μόνο, από τη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό εγχείρημα αποτελεί η αποτυχία του εθνικού συστήματος διακυβέρνησης να εξευρωπαϊστεί, όχι με όρους υποταγής, μιμιτισμού και ξενομανίας, αλλά ουσιαστικών, μόνιμων, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο λειτουργίας των θεσμών, της διοίκησης, της αγοράς. Αποτυχία που συνδέεται άρρηκτα με τη μνημονιακή ρότα που οδήγησε στην ουσιαστική χρεοκοπία της εθνικής οικονομίας.

  Η δεκαετής οικονομική κρίση ήταν πρωτίστως κρίση του ίδιου του πολιτικού συστήματος και του προσωπικού που το υπηρέτησε. Μια βαθιά πολιτική κρίση που έφερε στην επιφάνεια την καθολική ανεπάρκεια των, όποιων, κυβερνητικών και διοικητικών δομών, και της, ενίοτε, απελπιστικής ένδειας σε καταλληλότητα και εμπειρία των προσώπων που διαχειρίστηκαν όχι μόνο κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά ακόμα και διαδικαστικού χαρακτήρα επαφές.

  Τα παραδείγματα των ευρωπαϊκών μαχών που είτε δεν δόθηκαν ποτέ, είτε χάθηκαν με κατεβασμένα τα χέρια, είτε μπορεί τελικά να διασώθηκαν χάρη, όμως, αποκλειστικά στην ευσυνειδησία και στον επαγγελματισμό, κατά τα λοιπά απαξιωμένων, δημοσίων λειτουργών, είναι αναρίθμητα. Κανόνα αποτέλεσαν και συνεχίζουν, δυστυχώς, να αποτελούν τα απελπισμένα και αγωνιώδη τηλεφωνήματα της τελευταίας, κυριολεκτικά, στιγμής που ξοδεύουν ανώφελα πολύτιμο διπλωματικό και διαπραγματευτικό κεφάλαιο.

  Βέβαια, μετά τις αποτυχίες πάντα υπάρχει πρόχειρο το τροπάριο, λαϊκιστικής έμπνευσης, να μας φταίνε... οι Γερμανοί, συλλήβδην η κακή και ανάλγητη Ευρώπη, οι καλοπληρωμένοι χαρτογιακάδες των Βρυξελλών. Το γεγονός ότι η χώρα δεν κατάφερε ποτέ να συγκροτήσει ένα οργανωμένο και συντονισμένο, υπερκομματικό, σύστημα εκπροσώπησης στα κέντρα λήψης αποφάσεων των ενωσιακών θεσμικών δομών, περνάει πάντα στα ψιλά γράμματα. Γιατί άραγε άλλες εθνικές αντιπροσωπείες κυρίως της Κεντρικής και Βορειοδυτικής Ευρώπης δίνουν βαρύνουσα σημασία στον νευραλγικό ρόλο των Μονίμων Αντιπροσωπειών τους στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα;  Πώς πετυχαίνουν να εμφανίζουν διαχρονικά ενιαία και συμπαγή γραμμή, με θετικό πρόσημο ως προς τις εθνικές διεκδικήσεις τους, είτε πρόκειται για ψηφοφορίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για αποφάσεις του Κολλεγίου των Επιτρόπων, για διαπραγματεύσεις στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου; Ποια ήταν άραγε η τελευταία φορά που κάθισαν στον ίδιο τραπέζι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο αρμόδιος υφυπουργός για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών των ελληνικών κομμάτων - του δημοκρατικού τόξου - στην Ευρωβουλή, ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

  Προς Θεού, δεν χρειαζόμαστε συγκρότηση νέων βαρύγδουπων κυβερνητικών συμβουλίων και επιτροπών, αλλά μια εύχρηστη και ευέλικτη δομή που θα σχεδιάζει σε κορυφαίο επίπεδο περιοδικά και προγραμματικά, θα επικοινωνεί και θα αντιδρά αποτελεσματικά, έγκαιρα και σε πραγματικό χρόνο. Ένα δίκτυο μεταξύ των υπουργικών γραφείων, του γραφείου του Έλληνα Επιτρόπου, των γραφείων των ευρωβουλευτών, του Πρέσβη και των χειριστών των φακέλων στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία.   Ένα σύστημα με πάγιες θέσεις και στοχεύσεις οι οποίες θα υποστηρίζονται με συνέπεια, συνεννόηση και συντονισμό από έκαστο εφ’ω ετάχθη.

  Αποτελεί θετική συγκυρία το γεγονός ότι πολλά μέλη της νέας κυβέρνησης έχουν πολυετή προϋπηρεσία σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, καθώς και ότι τόσο ο προτεινόμενος νέος Έλληνας Επίτροπος κ. Σχοινάς έχει θητεύσει σε κρίσιμες θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και ως ευρωβουλευτής, όσο και ότι υπάρχει ικανός αριθμός επανεκλεγέντων Ελλήνων ευρωβουλευτών που έχει αποκτήσει εμπειρία από τον τρόπο λειτουργίας και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες. Τέλος, σημαντικό ζητούμενο είναι και η υποστήριξη και αξιοποίηση της πολύτιμης τεχνογνωσίας και των διασυνδέσεων των Ελλήνων αξιωματούχων και υπαλλήλων στα ευρωπαϊκά όργανα.

  Για τα επόμενα πέντε χρόνια, στις Βρυξέλλες θα συζητούνται και θα λαμβάνονται αποφάσεις που θα επηρεάζουν άμεσα την πορεία και την ταχύτητα της, ευκταίας, οριστικής εξόδου της χώρας από την κρίση. Είναι λοιπόν περισσότερο αναγκαία από ποτέ η συγκρότηση ενός ενιαίου, πολύεπίπεδου, υπερκομματικού μετώπου εθνικής εκπροσώπησης που θα υποστηρίξει την προσπάθεια να σταθεί και πάλι η οικονομία της χώρας στα πόδια της και να αποκατασταθεί η συνοχή της ελληνικής κοινωνίας. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να οργανωθεί λιγάκι και η εκπροσώπησή μας στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

  *Ο κ. Κωνσταντίνος Χατζηφώτης είναι δικηγόρος, πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Υπουργείου Ανάπτυξης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020