Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 24-Ιουλ-2019 00:04

    ΔΕΗ ώρα μηδέν

    • Εκτύπωση
    • Αποθήκευση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Μελέτη Ρεντούμη 

    Ένας από τους πιο σημαντικούς και κομβικούς κλάδους μίας οικονομίας είναι η ενέργεια. Στη χώρα μας η ενέργεια, η ηλεκτροδότηση και η διανομή της τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε επιχειρήσεις, εξαρτάται ακόμη σε μεγάλο βαθμό από την κρατική ΔΕΗ, που βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση και μάλιστα αν δεν ληφθούν άμεσα οικονομικά και αναπτυξιακά μέτρα, απειλείται με ξαφνικό θάνατο, με χρεοκοπία αλλά και με απειλή συστημικού κινδύνου ολόκληρης της οικονομίας.

    Πρόκειται για μία βόμβα κυριολεκτικά στα χέρια της νέας κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας, που αν δεν προσεχθεί ιδιαίτερα, μπορεί να υποσκάψει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και όλων των δημοσιονομικών προσπαθειών που έχουν γίνει στα χρόνια των Μνημονίων.

    Η εταιρεία είχε κλείσει το 2018 με ζημιές πάνω από 900 εκατ ευρώ, ενώ η αναχρηματοδότηση των χρεών της προς τις συστημικές τράπεζες ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον, όταν τα τελευταία 4 χρόνια η λειτουργική κερδοφορία της επιχείρησης μειώθηκε κατά 70%, ενώ η χρηματιστηριακή της αξία έπεσε κατά 83%. 

    Τα παραπάνω μεγέθη μαρτυρούν αφενός την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η επιχείρηση, αλλά αναδεικνύουν και τις ευθύνες τόσο της διοίκησης της ΔΕΗ, όσο  και της προηγούμενης κυβέρνησης, που δεν έκανε τίποτα στην κατεύθυνση ανεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.

    Το σχέδιο το οποίο είχε προκριθεί το 2014 για την πώληση της επιχείρησης και τη δημιουργία μίας μικρής ΔΕΗ με εισφορά μέρους του υφιστάμενου πελατολογίου, ώστε να υπάρξει κάποια ανάσα ρευστότητας, εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να καταλήξει μία από τις σημαντικότερες κρατικές επιχειρήσεις, να μην μπορεί να εισπράξει τα δεδουλευμένα, δέσμια μίας αναίτιας υποτίθεται κοινωνικής πολιτικής, που οδήγησε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ένα κίνημα Δεν Πληρώνω, με αποτέλεσμα την έλλειψη ρευστότητας, τη στιγμή που πανελλαδικά στην επιχείρηση, απασχολούνται 16.000 άνθρωποι, ενώ ο κοινωνικός αντίκτυπος είναι ακόμη μεγαλύτερος αν συνυπολογιστούν όλοι οι προμηθευτές και τεχνικοί που απασχολούνται στην βιομηχανία της ενέργειας.

    Αν τελικά η ΔΕΗ χρεοκοπήσει, θα δημιουργήσει άμεσα προβλήματα κερδοφορίας στις τράπεζες καθώς έχουν ήδη αποδεσμεύσει καταθέσεις άνω των 600 εκατ ευρώ, που έπαιζαν τον ρόλο του cash collateral για την αναχρηματόδοτηση των δανείων, ενώ χιλιάδες νοικοκυριά θα μείνουν είτε χωρίς ρεύμα ή με συνεχόμενες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

    Το σημαντικότερο όμως πλήγμα θα είναι στην επιχειρηματικότητα, καθώς τόσο μεγάλες βιομηχανίες που στηρίζονται σε ειδικά τιμολόγια αλλά και ειδικές παροχές για την παραγωγή των προϊόντων τους, θα αναγκαστούν να μειώσουν την παραγωγή τους, ενώ αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν θα αντέξουν την όποια αύξηση του ενεργειακού κόστους, με αποτέλεσμα να βάλουν λουκέτο, ενώ κανονικά θα είχαν παραγωγή και έσοδα για τους μετόχους τους.

    Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι οριακή και οι αποφάσεις είναι σύνθετες και οφείλουν να λάβουν υπόψη όλες τις παραμέτρους της περιουσιακής κατάστασης της ΔΕΗ, αλλά και την προοπτική πώλησης σε έναν ή περισσότερους επενδυτές, με στόχο να σταματήσει η τρύπα για τον δημόσιο προϋπολογισμό, αλλά και να διασωθεί ένα βασικό δημόσιο αγαθό όπως είναι η αδιάλειπτη παροχή ενέργειας στην κοινωνία.

    * Ο κ. Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός
     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων